Ένας μελισσοκόμος από τα Καλάβρυτα

korys

Στα 25 χιλιόμετρα από τα Kαλάβρυτα, στο δρόμο που οδηγεί προς την Kλειτορία στο γραφικό Πλανητέρο βρίσκεται το μελισσοκομικό εργαστήριο – τυποποιητήριο του Βασίλη Κουτρουλάκη – τόσο μακριά αλλά και τόσο κοντά στον κόσμο των διεθνών βραβεύσεων

Το έχω γράψει και το έχω υποστηρίξει πολλές φορές και θα συνεχίσω να επιμένω: Τα ελληνικά προϊόντα των μικρών και μεσαίων παραγωγών με ισχυρή τοπική αναφορά και αποδεδειγμένη ποιότητα είναι προϊόντα για niche market και συνοδεία …story telling. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και αυτή η πραγματικότητα φαίνεται πως γίνεται αποδεκτή «έξω» - π.χ ο καταξιωμένος διεθνής οργανισμός για τα Great Taste Awards με τις διακρίσεις του στα ελληνικά προϊόντα με αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά είναι μια καλή απόδειξη.

Άλλωστε, από πολλές πλευρές έρχονται τα μηνύματα ότι μικρά τμήματα καταναλωτών κυρίως σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνουν ενδιαφέρον για προϊόντα και παραγωγούς που έχουν την δυνατότητα να αποδείξουν στη πράξη τα «λεγόμενα» τους – εν προκειμένω, το story τους.

Ας δούμε σε αυτό το πλαίσιο μια χαρακτηριστική περίπτωση. Ο Βασίλης Κουτρουλάκης είναι παραγωγός – μελισσοκόμος στη περιοχή των Καλαβρύτων. Εκεί ζει με την οικογένεια του, εκεί έχει στήσει την επιχείρηση του. Σχεδόν τα πάντα γύρω από την δραστηριότητα του έχουν το προσωπικό στοιχείο. Σχεδόν όλα είναι χειροποίητα – ξεκινώντας από το site του.
korys-1


Η ιστορία του έχει ενδιαφέρον και την αφηγείται ο ίδιος: «Η πρώτη μου επαφή με τις μέλισσες ήρθε το 1996 οπού ξεκίνησα μαθήματα μελισσοκομίας στην Τ.Ε.Σ. Μελισσοκομίας στο κτήμα Συγγρού στο Μαρούσι Αθηνών. Μετά από διετή φοίτηση και γοητευμένος από την κοινωνία των μελισσών αποφάσισα να αφήσω την πρωτεύουσα και να μετακομίσω στην Κλειτορία Καλαβρύτων για να ασχοληθώ με την μελισσοκομία πιο εντατικά! Ξεκίνησα με λίγα μελίσσια αλλά μετά το 2001 με την ένταξή μου στο πρόγραμμα επιδοτήσεων νέων αγροτών τα πολλαπλασίαζα χρόνο με το χρόνο. Το 2008 και με τη βοήθεια ενός κοινοτικού προγράμματος σχεδίων βελτίωσης για τους μελισσοκόμους ολοκλήρωσα το τελευταίας τεχνολογίας μελισσοκομικό εργαστήριο – τυποποιητήριο μου, που βρίσκεται στη θέση Βράχος στο χωριό Πλανητέρο Καλαβρύτων. Και ενώ η παραγωγή μελιού μας στηριζόταν ανέκαθεν στην αγάπη μας για τη μέλισσα και στο σεβασμό μας προς τον συνάνθρωπο, το 2012 αποφασίσαμε να εντάξουμε το μελισσοκομείο μας σε πρόγραμμα Βιολογικής Μελισσοκομίας. Έτσι μετά από το μεταβατικό στάδιο ενός χρόνου ,από τον Φεβρουάριο του 2013 έχουμε την χαρά και την τιμή και σας προσφέρουμε διάφορες ποικιλίες βιολογικού μελιού περιορισμένης σοδειάς».

Ο δημιουργός αυτής της μικρής αλλά ιδιαίτερης επιχειρηματικής δραστηριότητας στις αρχές του μήνα σε μια ανάρτηση του στο facebook μοιράστηκε μαζί μας μια καλή είδηση, ένα καλό νέο: «Για μια ακόμα φορά το μέλι μας, βιολογικό μέλι ΚόRYS πιστό στο ραντεβού με τις διακρίσεις! Διαγωνισμός GREAT TASTE 2018 που λαμβάνει μέρος στην Αγγλία... 5 συμμετοχές και 4 βραβεύσεις Βιολογικό μέλι Βελανιδιάς - 2 Χρυσά Αστέρια, Βιολογικό μέλι Δάσους - 2 Χρυσά Αστέρια, Βιολογικό μέλι Καστανιάς - 1 Χρυσό Αστέρι , Βιολογικό μέλι Ανθέων - 1 Χρυσό Αστέρι .Δυστυχώς το Βιολογικό μέλι Ελάτης μας δε βραβεύτηκε, αλλά ευτυχώς αυτό το έχουν βραβεύσει οι πελάτες και συνεργάτες μας!!! Σας ευχαριστούμε για τη στήριξη και την εμπιστοσύνη που δείχνετε στα προϊόντα μας!!!». Το μεταφέρω αυτούσιο. Αξίζει να επισκεφθείτε την σελίδα του στο fb: vasilis koutroulakis αλλά και το χειροποίητο site του: koryshoney.gr

ΣΧΟΛΙΑ (2)

Μαριάνκα

Χειροποίητο site;;;...

Άλλος ένας

μελάς με πανάκριβο μέλι και ελάχιστη διαθεσιμότητα ! Ενωθείτε ρε με τους υπόλοιπους βιο-μελάδες ! Η ισχύς εν τη ενώσει ! Μη βγάζετε ο καθένας από μία μάρκα !

EL901/1257

Συγχαρητήρια στο συνάδελφο, τελικά κάποιες επιδοτήσεις δεν έγιναν Cayenne και... στάχτη & Burberry!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

vrekos

Τρία αδέρφια από το Καρπενήσι, ο Γιάννης, ο Δημήτρης και ο Βασίλης Βρέκος, έχουν δημιουργήσει μια σύγχρονη παραγωγική μονάδα κρέατος και μέσα από την προϊοντική τους γκάμα έχουν κατοχυρώσει την πατέντα ενός είδους λουκάνικου, γεμιστού με τραχανά και φέτα

1
o-kosmos-tis-evripidou

Για 34 χρόνια, από το 1977 έως το 2011η φιλόλογος-λαογράφος κα Ζωή Ε. Ρωπαϊτου εργάσθηκε στο Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών ως ερευνήτρια, ενώ έχει προλάβει να «γράψει» 4 βιβλία για πρόσωπα, επαγγέλματα, γειτονιές της πρωτεύουσας.Στις αρχές Οκτωβρίου θα βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία το νέο της βιβλίο για την Ευριπίδου

karteraki

Η απαίτηση ενός θαμώνα παραδοσιακού καφενείου στην Κρήτη για το βοτανικό μείγμα του ζεστού ροφήματος του έγινε στις μέρες μας premium προϊόν