Οδηγούμε το νέο Skoda Fabia RS των 180PS! - Video

Οδηγούμε το νέο Skoda Fabia RS των 180PS! - Video

Ετούτο το πιτσιρίκι έρχεται «τσαμπουκαλεμένο» και αποφασισμένο να υπερασπιστεί την τσέχικη καταγωγή του στην κατηγορία των μικρών πυραύλων...

Οδηγούμε το νέο Skoda Fabia RS των 180PS! - Video
Ετούτο το πιτσιρίκι έρχεται «τσαμπουκαλεμένο» και αποφασισμένο να υπερασπιστεί την τσέχικη καταγωγή του στην κατηγορία των μικρών πυραύλων.
Ε, εντάξει… Οταν λέμε τσέχικη καταγωγή δεν εννοούμε αυτό ακριβώς… Είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι το Fabia είναι ένα Ibiza (το οποίο είναι ένα Polo), με σήματα Skoda. Τότε γιατί δεν έχει την ίδια πορεία με τα δύο δίδυμα αδελφάκια του; θα αναρωτηθεί κάποιος. Ισως επειδή ακόμη η Skoda δεν έχει εδραιωθεί στη συνείδηση του κόσμου ως «γερμανική» εταιρεία, είναι μια πιθανή απάντηση. Ή ίσως απλώς να φταίει ο σχεδιασμός του Fabia, o οποίος δεν σε κάνει να ανασηκώσεις το αριστερό σου φρύδι κάθε φορά που το κοιτάζεις…

Ομως και αυτό μάλλον δεν ισχύει στην περίπτωση του Fabia RS. Γιατί το νέο μοντέλο είναι αρκετά πιο ενδιαφέρον σχεδιαστικά (αυτό ισχύει για όλες τις εκδόσεις που υπέστησαν ανασχεδίαση μόλις τον προηγούμενο μήνα). Επιπρόσθετα, το RS είναι πιο νεανικό, πιο επιθετικό και πιο μοντέρνο από τα άλλα Fabia. Εχει διαφορετικούς προφυλακτήρες και τα σήματα VRS κοσμούν τη χρωμιωμένη γρίλια εμπρός και την πόρτα του χώρου αποσκευών πίσω. Στον εμπρός προφυλακτήρα έχουν ενσωματωθεί οι προβολείς ομίχλης, οι οποίοι προαιρετικά διατίθενται με κατευθυνόμενους προβολείς που στρίβουν μαζί με το τιμόνι ή με LED φώτα ημέρας. Μερικά ακόμη στοιχεία που διαφοροποιούν το RS από τα άλλα Fabia είναι οι κόκκινες δαγκάνες των φρένων (πίσω από τις ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών), η διπλή απόληξη της εξάτμισης, καθώς και η οροφή και το πίσω σπόιλερ, που κατά παραγγελία μπορούν να βαφτούν σε μαύρο, λευκό ή ασημί χρώμα.
Κλείσιμο
Στο εσωτερικό το RS διαθέτει σπορ καθίσματα και τριάκτινο τιμόνι με το σήμα VRS, μεταλλικά πεντάλ, και δερμάτινη επένδυση στο τιμόνι, τον επιλογέα ταχυτήτων και στο χειρόφρενο.

Αποκάλυψη
Οπως αναφέρουμε και στην πρώτη σελίδα, το νέο Fabia RS είναι απολαυστικό όταν το οδηγείς με γρήγορους ρυθμούς. Για να επιτευχθεί όμως αυτό το καλοστημένο σύνολο που οδηγήσαμε στους δρόμους της Πράγας έπρεπε να γίνουν παρεμβάσεις σε πολλά και σημαντικά σημεία.
Η απόσταση από το έδαφος μειώθηκε κατά 15 mm και η ανάρτηση απέκτησε πιο σφιχτά ελατήρια και αμορτισέρ, καθώς και διαφορετικές αντιστρεπτικές. Επίσης, αλλαγές έγιναν στο σύστημα διεύθυνσης και στην πίεση των ελαστικών διάστασης 205/40 R17. Επιπρόσθετα, οι μηχανικοί της Skoda τοποθέτησαν στο Fabia RS το σύστημα XDS, ένα ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης, το οποίο συμπληρώνει τα ABS, ASR, EDS και ESP. Τι ακριβώς κάνει το XDS; Για να μη σας κουράσουμε με τεχνικές λεπτομέρειες, θα αναφέρουμε απλώς ότι βοηθά στη διατήρηση της σωστής γραμμής σε μία στροφή, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της επιτάχυνσης στην έξοδο. Με ακόμη πιο λίγα λόγια, περιορίζει την υποστροφή.
Φυσικά ο σούπερ σταρ του συνόλου Fabia RS είναι ο κινητήρας 1.4 TSi, ο οποίος τοποθετείται και στα Seat Ibiza Cupra και VW Polo GTi (τι σύμπτωση;). Το μικρό αλλά θαυματουργό σύνολο βοηθούν ένας κομπρέσορας στις χαμηλές στροφές κι ένα turbo από τις 3.500 rpm και πάνω. Οι επιδόσεις φυσικά είναι εξαιρετικές (0-100 km/h σε 7,3 sec, τελική ταχύτητα 224 km/h) και η κατανάλωση απρόσμενα χαμηλή (μόλις 6,2 lt/100 km σε μικτές συνθήκες) για κινητήρα 180 ίππων.

Είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε το Fabia RS για αρκετά χιλιόμετρα σε δημόσιους δρόμους και για λίγους μόνο γύρους σε μια μικρή πίστα. Αυτό που μας εντυπωσίασε είναι η εκπληκτική ποιότητα κύλισης, ακόμη και με πολύ υψηλές ταχύτητες. Το αυτοκίνητο σου εμπνέει ασφάλεια, ηρεμία και σιγουριά ακόμη και όταν ταξιδεύεις με 200 km/h! Η ανάρτηση είναι πάρα πολύ σφιχτή. Αυτό ωστόσο αρέσει στο κοινό στο οποίο απευθύνεται και βοηθά ιδιαίτερα στην πίστα, στην οποία το Fabia RS είναι ιδιαίτερα ευχάριστο.

Μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας δημοσιογραφικής παρουσίασης στην Πράγα είχαμε την ευκαιρία να συνοδηγήσουμε το RS σε πίστα με οδηγό τον πρωταθλητή ράλι Γκάι Γουίλκς. O Βρετανός, μεταξύ άλλων νικητής του JWRC στο Ράλι Ακρόπολις του 2004, μας πληροφόρησε ότι στο Fabia το ESP δεν απενεργοποιείται πλήρως. Αυτό πάλι ίσως να μην αρέσει στους ενθουσιώδεις οδηγούς που θα ενδιαφερθούν για το Fabia RS…
Η Skoda έκανε και πάλι το θαύμα της, παρουσιάζοντας έναν πραγματικά απολαυστικό πύραυλο τσέπης. Στην Ελλάδα το νέο μοντέλο θα έρθει τον Ιούλιο και η τιμή του θα ξεκινά πιθανότητα κάτω από 20.000 ευρώ, με πολύ πλούσιο βασικό εξοπλισμό.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Διαστάσεις Μ/Π/Υ:
4.029 (4.276) x 1.642 x 1.492 (1.494) mm
Χώρος αποσκευών: 300 (480) lt
Κινητήρας (cc): 1.390
Ισχύς (PS/rpm): 180/6.200
Ροπή (kgm/rpm): 25,5/2.000-4.500
Βάρος (kg): 1.318 (1.313)
Κιβώτιο: Αυτόματο 7 σχέσεων
Τελική ταχύτητα (km/h): 224 (226)
Επιτάχυνση 0-100 km (sec): 7,3
Μικτή κατανάλωση (/100km): 6,2 lt
Εκπομπές CO2: 148 g/km
Τιμή (€): από 17.990

*Σε παρένθεση οι τιμές για την έκδοση Reflex




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης