H Mercedes αγαπά το ποδόσφαιρο

H Mercedes αγαπά το ποδόσφαιρο

Το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου που αρχίζει σε λίγες μέρες στο Κατάρ, δίνει την ευκαιρία στη Mercedes να μας θυμίζει το δικό της ρόλο στη διοργάνωση του 1974.

221111161354_Mercedes-Pullman-Mundial-1974-1

Στο Μουντιάλ που είχε πραγματοποιηθεί στην τέως Δυτική Γερμανία, η φίρμα από τη Στουτγάρδη είχε δώσει 16 συνολικά λεωφορεία Mercedes O 302 που χρησιμοποιήθηκαν από την διοργάνωση για τη μεταφορά των εθνικών ομάδων.

Κάθε μία από αυτές είχε το «δικό της» λεωφορείο, το οποίο είχε τον ανάλογο χρωματισμό και έγραφε το όνομα της χώρας με μεγάλα γράμματα στα πλάγια. Το λογότυπο του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1974 «WM74» είναι σε περίοπτη θέση στο πίσω παρμπρίζ και στις πλευρές του Ο 302. Καθώς μιλάμε για το 1974, τότε που οι ποδοσφαιριστές δεν είχαν το σημερινό προφίλ, στον εξοπλισμό των λεωφορείων συναντάμε κάποια ιδιαίτερα στοιχεία.

Όλα τα καθίσματα είχαν σταχτοδοχείο, μιας και το κάπνισμα, εκτός του ότι επιτρεπόταν σε κλειστούς χώρους, δεν ήταν κάτι απαγορευμένο για τους αθλητές. Εκτός αυτού, για τους επιβάτες υπήρχε και παγωμένη μπύρα που έφτανε από το βαρέλι που υπήρχε στο χώρο αποσκευών, στο ποτήρι των αθλητών και των προπονητών, μέσω της ειδικής βρύσης- που έδινε και έλεγχο για την ποσότητα του αφρού για να ικανοποιεί κάθε γούστο.

Το O 302 είναι μοντέλο του 1965 αλλά από τη Mercedes-Benz, οι αναβαθμίσεις για τη συγκεκριμένη περίσταση, περιελάμβαναν ακόμα και σύστημα κλιματισμού «Thermo King» που για τα δεδομένα της εποχής, ήταν ιδιαίτερα σπάνια περίπτωση. Το Ο 302, από το 1971 και μετά, είχε αερανάρτηση και 6κύλινδρο κινητήρα 240 ίππων.

Δεν μπορούμε να ξέρουμε κατά πόσο τα Ο 302 έφεραν γούρι στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Δυτικής Γερμανίας, το οποίο κατέκτησε το τρόπαιο για δεύτερη φορά στην ιστορία του θεσμού. Αξίζει να σημειωθεί πως τα 16 λεωφορεία συνέχισαν να προσφέρουν μεταφορικές υπηρεσίες και μετά το τέλος του Μουντιάλ για αρκετά χρόνια, βαμμένα στα χρώματα της ποδοσφαιρικής διοργάνωσης. Σήμερα, διατηρείται μόνο ένα το οποίο μπορεί να το δει κανείς από κοντά στο μουσείο της Mercedes-Benz στη Στουτγάρδη.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης