Τι είναι η κερκυραϊκή φογάτσα και πού τη βρίσκουμε;
Τι είναι η κερκυραϊκή φογάτσα και πού τη βρίσκουμε;
Γιορτές και γλυκά βαδίζουν πάντα χέρι χέρι.
Oι ξεχωριστές γεύσεις με τις οποίες έχει συνδεθεί κάθε σημαντικός εορτασμός μας μεταφέρουν με τις συνταγές τους σε παραδόσεις που χάνονται στο χρόνο, ενώ με τα αρώματά τους ξυπνούν μνήμες κι αυξάνουν την ανυπομονησία για τη στιγμή που θα τις τιμήσουμε. Στη χώρα μας το Πάσχα παίρνει την αέρινη, μαστιχωτή γεύση των τσουρεκιών, την τραγανή κι αφράτη γεύση των φρεσκοζυμωμένων κουλουριών, τη λαχταριστή γλύκα των σοκολατένιων αυγών και τ’ αρώματα από μαστίχα, μαχλέπι και βανίλια που μπλέκονται με την ευωδιά της πασχαλιάς και των ανθισμένων νεραντζιών. Και σχεδόν σε κάθε τόπο, το γιορτινό γαστρονομικό μωσαϊκό συμπληρώνουν παραδοσιακές συνταγές, που αντανακλούν τα ιδιαίτερα ήθη και έθιμά του, κάνοντας μοναδικό το τραπέζι της Λαμπρής.
Στην Κέρκυρα που ούτως ή άλλως έχει καθιερωθεί ως κορυφαίος πασχαλινός προορισμός, δίπλα στα θεαματικά έθιμα έρχονται να προστεθούν και γεύσεις με μακραίωνη ιστορία, που όχι μόνο δεν συναντάμε αλλού στην Ελλάδα, αλλά μας μεταφέρουν κατευθείαν στην απέναντι όχθη της Αδριατικής. Σε πλήρη συμφωνία με τις επιρροές που άφησε η 400 ετών Ενετοκρατία, το Πάσχα έχουν την τιμητική τους φαγάτσα και κολομπίνα, γλυκά ζυμώματα που θυμίζουν τσουρέκι και πανετόνε, και κάνουν τα κορφιάτικα κουντούνια να μοσχοβολούν από το βούτυρο και τα χαρακτηριστικά αρωματικά τους. Κι ενώ η κολόμπα με το σχήμα περιστεριού και το κόκκινο αυγό που τη στολίζει είναι πιο διαδεδομένη –τη συναντάμε πια και συσκευασμένη σε κάποια σούπερ μάρκετ προερχόμενη από την Ιταλία- η φογάτσα παραμένει το άγνωστο, μυστηριώδες αλλά κι απίστευτα νόστιμο par excellence γλυκό, που για το «νησί των Φαιάκων» όπως και για τη «Γαληνοτάτη» είναι ταυτόσημο με το Πάσχα.
Δείτε τη συνέχεια στο cantina.protothema.gr
Στην Κέρκυρα που ούτως ή άλλως έχει καθιερωθεί ως κορυφαίος πασχαλινός προορισμός, δίπλα στα θεαματικά έθιμα έρχονται να προστεθούν και γεύσεις με μακραίωνη ιστορία, που όχι μόνο δεν συναντάμε αλλού στην Ελλάδα, αλλά μας μεταφέρουν κατευθείαν στην απέναντι όχθη της Αδριατικής. Σε πλήρη συμφωνία με τις επιρροές που άφησε η 400 ετών Ενετοκρατία, το Πάσχα έχουν την τιμητική τους φαγάτσα και κολομπίνα, γλυκά ζυμώματα που θυμίζουν τσουρέκι και πανετόνε, και κάνουν τα κορφιάτικα κουντούνια να μοσχοβολούν από το βούτυρο και τα χαρακτηριστικά αρωματικά τους. Κι ενώ η κολόμπα με το σχήμα περιστεριού και το κόκκινο αυγό που τη στολίζει είναι πιο διαδεδομένη –τη συναντάμε πια και συσκευασμένη σε κάποια σούπερ μάρκετ προερχόμενη από την Ιταλία- η φογάτσα παραμένει το άγνωστο, μυστηριώδες αλλά κι απίστευτα νόστιμο par excellence γλυκό, που για το «νησί των Φαιάκων» όπως και για τη «Γαληνοτάτη» είναι ταυτόσημο με το Πάσχα.
Δείτε τη συνέχεια στο cantina.protothema.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα