sofia-nikolaou

Το σύμφωνο συμβίωσης του Κουφοντίνα με την κυβέρνηση

Σοφία Νικολάου

Μερικές φορές, οι αντιδράσεις της κυβέρνησης όταν… κολλάει στον τοίχο είναι από φαιδρές μέχρι κωμικοτραγικές. Τέτοιες ήταν και στην περίπτωση των σπασμωδικών αλαλαγμών περί δήθεν τήρησης του Νόμου στην περίπτωση της μεταγωγής Κουφοντίνα. Όταν, λοιπόν, γίνεται λόγος για νομιμότητα, μάλλον ξεχνούν πως αυτή η «νομιμότητα» διαμορφώθηκε από τους νόμους του ΣΥΡΙΖΑ. Νόμοι που έστρωσαν το χαλί στον πολυισοβίτη δολοφόνο της 17Ν να ονειρεύεται ζωή χαρισάμενη και στο (κοντινό) βάθος … αποφυλάκιση.

Βήμα πρώτο: Ο Νόμος Παρασκευόπουλου

Ο Νόμος 4322/27 – 04 – 2015, ο περιβόητος Νόμος Παρασκευόπουλου, δεν αποφυλάκισε μόνο μερικές χιλιάδες επικίνδυνους κρατούμενους, έκανε και άλλα όμορφα πράγματα. Υλοποίησε ίσως τη μοναδική προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης: Την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας (τύπου Γ΄). Αυτές είναι οι φυλακές που (αν υπήρχαν ακόμα) θα πέρναγε την έγκλειστη ζωή του ο κ. Κουφοντίνας. Χωρίς να μπορεί να ζητήσει ούτε να αδειοδοτηθεί, αλλά ούτε φυσικά να μεταχθεί!

nik1
nik2
nik3Με τον ίδιο αυτό Νόμο, η κυβέρνηση μείωσε, επίσης, τον απαιτούμενο χρόνο που οφείλει να περάσει ο ισοβίτης κρατούμενος στη φυλακή στα 19 χρόνια, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να αιτηθεί την αποφυλάκισή του.

nik4


Βήμα δεύτερο: Ένα σύμφωνο συμβίωσης διαφορετικό από τα άλλα

Τον Δεκέμβριο του 2015, η κυβέρνηση ψηφίζει τον Νόμο 4356/24 – 12 – 2015, για το περιβόητο σύμφωνο συμβίωσης.

nik5


Μέσα στον ορυμαγδό εκείνων των ημερών και τις μακρόσυρτες συζητήσεις για την αναγκαιότητα εκείνης της ρύθμισης, πέρασε στα ψιλά το άρθρο 41 για την «ενίσχυση των αγροτικών φυλακών». Σε ένα παντελώς άσχετο νομοθέτημα, λοιπόν, για το σύμφωνο συμβίωσης, η κυβέρνηση αποφασίζει να κυρώσει διά Νόμου τις προϋποθέσεις μεταγωγής ενός ισοβίτη κρατούμενου στο ημιελεύθερο καθεστώς των αγροτικών φυλακών: Ανεξαρτήτως αδικήματος – βλ. ακόμα κι αν έχεις καταδικαστεί σε 16 ισόβιες καθείρξεις και ευθύνεσαι για τόσες τρομοκρατικές δολοφονίες – αν έχεις εκτίσει 8 χρόνια κι έχεις πάρει και μία άδεια, μπορείς να μεταχθείς σε αγροτικές φυλακές.

nik6Έτοιμοι, λοιπόν! Έχουμε εκτίσει τα απαιτούμενα οκτώ χρόνια. Λείπει μόνο η άδεια, την οποία χορηγούμε επίσης στον τρομοκράτη, για να μην μείνει τίποτα ανεκπλήρωτο. Και μάλιστα δύο φορές!


Βήμα τρίτο: Η ΚΕΜ της «νομιμότητας»

Το κυρίαρχο στο κυβερνητικό αφήγημα είναι ότι τηρήθηκε ο Νόμος στις διαδικασίες της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών. Ο κρατούμενος έκανε αίτηση, είχε τις προϋποθέσεις και η αρμόδια επιτροπή την έκανε δεκτή. Ξεχνούν, όμως, πάλι δύο πολύ σημαντικά ζητήματα: Πρώτον, η ΚΕΜ αποτελείται μεν από έναν εισαγγελικό λειτουργό, αλλά και από δύο υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Δικαιοσύνης, τα οποία, μαντέψτε: τοποθετούνται από τον κ. Κοντονή.


Ν. 2776/24-12-1999 / ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ, ΦΕΚ 291Α.
Άρθρο 9.- Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών (ΚΕΜ).
1. Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συνιστάται Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών (ΚΕΜ). Η Επιτροπή αυτή συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού, είναι τριμελής και αποτελείται από τον Γενικό Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου, ως πρόεδρο, τον επόπτη του συγκροτήματος Φυλακών Κορυδαλλού αντεισαγγελέα εφετών ή τον αναπληρωτή του και τον πρόεδρο του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών (ΚΕΣΦ) ή τον νόμιμο αναπληρωτή του ή άλλο μέλος του, που ορίζεται με απόφαση του ανωτέρω Υπουργού, ως μέλη.


Δεύτερον, επειδή έχει τύχει να έχω προσωπική εμπειρία από την εν λόγω Επιτροπή, οι αιτήσεις των κρατουμένων στοιβάζονται κατά εκατοντάδες και ανά μήνα. Η Επιτροπή απορρίπτει σωρηδόν, ακόμα και αιτήσεις κρατουμένων που έχουν όλες τις προϋποθέσεις. Άραγε, τόσο μεγάλη ήταν η αναγκαιότητα να γίνει δεκτή η αίτηση Κουφοντίνα;

Βήμα τέταρτο: Η ώρα της ελευθερίας

Όπως φαίνεται, το... νομοθετικό χαλί στρώνεται από τις απαρχές αυτής της κυβέρνησης. Ο Κουφοντίνας συμπληρώνει τα πολυπόθητα 19 χρόνια τον Σεπτέμβριο του 2021. Τότε, το αρμόδιο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών θα κληθεί να αποφασίσει για την αποφυλάκισή του. Ο Νόμος επιτάσσει να κρίνει μόνο βάσει της συμπεριφοράς του στη Φυλακή. Και, μαντέψτε το τελευταίο και καλύτερο: Εκείνο που πολλές φορές κρίνουν αυτά τα Συμβούλια είναι εάν ο κρατούμενος έχει πάρει άδεια και εάν η ΚΕΜ είχε αποφανθεί υπέρ της μεταγωγής του σε αγροτικές φυλακές.

Όλα έτοιμα, λοιπόν. Ο αμετανόητος Κουφοντίνας θα είναι σε λίγο καιρό ελεύθερος ανάμεσά μας. Ελεύθερος να ζήσει τη ζωή που στέρησε από τόσες ψυχές και έτοιμος να διαπράξει ξανά τα αμετανόητα.
Βοήθειά μας, καληνύχτα μας και καλή μας τύχη.

Δικηγόρος Σοφία Νικολάου www.sofianikolaou.com

ΣΧΟΛΙΑ (16)

ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΩΣ

Ο συριζα, ειναι η ιδια η 17Ν, με αλλο ονομα.

αν και ειμαι ενας απλος πολιτης

χωρις ενημερωση απο πηγες, παρα μονο απο ΜΜΕ, εχω την υπόνοια οτι ο κουφοντινας και η οικογενεια του προστατευεται απο καποιους μηχανισμους που εχουν διασυνδεσεις και σε Καραμανλικους και σε Μητσοτακικους αλλα και σε Αριστερους. Εκτιμω, οπως και πολυς κοσμος, οτι ο Κουφοντινας στην καλυτερη θα αποφυλακιστει και στην χειροτερη θα δραπετευσει και θα χαθουν τα ιχνη του. Νομιζω οτι η αρθρογραφια για τον κουφοντινα εχει αξια οταν μπαίνει σε πιο βαθιά νερα και δεν αναλώνεται με νομους και νομικα τερτιπια.

Ανθρωπιστής

Σωστές οι επισημάνσεις στο άρθρο, αλλά ο πυρήνας του προβλήματος δεν αγγίζεται. Δεν είναι το πρόβλημα ο Σύριζα και οι προφανείς του σχέσεις με την τρομοκρατία. Αν μην ξεχνάμε ότι και χωρίς όλες αυτές τις διευκολύνσεις ο Κουφοντίνας και ο κάθε ισοβίτης εγκληματίας μένει το πολύ 25 χρόνια στη φυλακή. Το πρόβλημα λοιπόν είναι ο "ανθρωπισμός", η αρρωστημένη λαγνεία της "ελευθερίας" και η διαστρεβλωμένη υπεράσπιση των "ανθρωπίνων δικαιωμάτων" των εγκληματιών.

Plato Cacheris

Είναι εκπληκτική η αλαζονεία του δικηγορικού καθεστώς, το οποίο όσο άσχετο είναι- τόσο και προκλητικό ( να θυμίσουμε, πως στην Ελλάδα να βρείτε δικηγόρο να δίνει απόδειξη είναι ανήκουστο, εκτός που ένα μεγάλο αριθμό από τους δικηγόρους είναι παντελώς άσχετο με το επάγγελμά τους, και μόνο ζημίες προκαλούν στους πελάτες τους). Θέλουμε να υπενθυμίσουμε στην κυρία, πως σε ανεπτυγμένες κοινωνίες ( π.χ. η Νορβηγία) η ανωτάτη ποινή είναι 16 χρόνια- 10 χρόνια πήρε, με επέκταση και ο Μπρέιβικ, ο οποίος σκότωσε πολύ περισσότερο κόσμο από τον Κουφοντίνα, και μάλιστα και έκανε ναζιστικό χαιρετισμό μέσα στο δικαστήριο, όμως, αυτό δεν αύξησε την ποινή του στο απειροελάχιστο, ούτε του χρέωσαν τον μισό ποινικό κώδικα επιπλέον λόγω αυτού (όπως να συνέβαινε στην Ελλάδα). Και όταν θα εκτίσει αυτά, ο Μπρέιβικ ίσως μεταφερθεί σε φυλακή μειωμένης ασφάλειας, όπου πράγματι μπορεί να τον κρατήσουν εφ'όρος ζωής εκεί, όπου θα είναι σε συνθήκες ξενοδοχείου. Κάποιος στην Νορβηγία να διαμαρτυρήθηκε?? Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από φύλακές "Γ" - νέτα - σκέτα. Μια ανανεωμένη πτέρυγα αρκεί. Ναι, ο Κουφοντίνας σκότωσε, και το ομολόγησε. Ναι, είναι τρομοκράτης. Ναι, είναι καταδικαστέο. Να ζήσει μόνος του με αυτά, τα οποία έκανε. Από εκεί και πέρα, δεν μας πέφτει λόγος να ζητάμε από αυτόν κάτι παραπάνω, ακόμα λιγότερο να παίζουμε υποκριτικά παιχνίδια- Να θυμίσουμε στην Κυρία, πως ο ακατονόμαστος από το Καστελόριζο καταδίκασε την Ελλάδα σε 50-60 χρόνια φτώχεια και μιζέρια, όμως δεν βρέθηκε κανένας δικηγόρος να του κάνει μήνυση. Έχετε λοιπόν το σθένος, στην πράξη Κυρία, να αναμετρηθείτε, και να αποδείξετε την ηθική σας ευαισθησία, κάνοντας μήνυση στον ακατονόμαστο για εσχάτη προδοσία- έχετε τα κότσια??? Έχετε τα κότσια να πάτε κόντρα στην απόφαση "αθώωσης" του Παπακωνσταντίνου για την λίστα Λαγκαρντ? Ο Γεώργιος Παπακωνσταντίνου έκανε λιγότερο σημαντικό έγκλημα? έχετε τα κότσια να ξεκινήσετε έρευνα για τα σωρεία εγκλήματα σειρά πολιτικών προσώπων, υπεύθυνα για την πτώχευση του κράτος? η ευθύνη του Παπαδήμου για τις δις απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων? Να τον φωνάξετε από την Αμερική? Αν δεν έχετε, καλύτερα να σιωπήσετε. Αμάν από την υποκρισία σας- το δικηγορικό σώμα σας Κυρία, στους πολίτες φέρνει μόνο αναγούλα- και οι λιγοστοί έμπυροι και καλοί δικηγόροι, δεν αρκούν για να κάνουν άνοιξη.

τρολλ

Ωστε έτσι λοιπόν, εσυ, ως ο μόνος κριτής των πολιτικών προσώπων που αναφέρεσαι, θεωρείς οτι είναι ένοχοι χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορία. Ο δε Κουφοντίνας αμετανόητος δολοφόνος πρέπει να απολαύσει προνόμια, και την ελάχιστη ποινή εγκλεισμού. Νόμοι που κατασκευάζονται ανάλογα με τη κοσμοθεωρία του κάθε συριζαίου υπουργού δικαιοσύνης και φυσικά του 44χρονου πρώην καταληψία, άεργου στην προηγούμενη ζωή του, επικίνδυνα ανίκανου και αδίστακτου πρωθυπουργού.

Νάνος

Αυτός, ο οποίος έκλεψε τα ασφαλιστικά ταμεία, ή λόγω ανικανότητας, καταδίκασε την χώρα σε 50-60 χρόνια μιζέρια, δεν είναι δολοφόνος του έθνος? Τι είναι? ευεργέτης του έθνος? Τι "κατηγορία" περιμένεις να τους απαγγελθεί, και από ποιον? Κανένα "νόμο" δεν κατασκευάστηκε, και από κανέναν- έδωσαν δυνατότητα αποκατάστασης αδικιών, τα οποία το αδίστακτο δικαστικό καθεστώς επιβάλλει, μοιράζοντας τα ισόβια σαν τα στραγάλια [έκφραση υπουργού], και παντού αποκαλύπτοντας "σύσταση εγκληματικής οργάνωσης" [με τα ψάρια] για το παραμικρό. Να μην αρχίσουμε τώρα με τα όργανα - βγάλε το κεφάλι σου από τον άμμο, και δεις σε ποια χώρα ζεις. Σαφώς, όταν αρχίζει να σε αφορά, άλλο τραγούδι θα τραγουδήσεις, και τρέχοντας θα σπεύσεις σε γνωστά "γραφεία", ξεπουλώντας περιουσίες. Τώρα όμως- από το καναπέ, με το φραπέ.

chris

Όταν λες "έκλεψε από τα ασφαλιστικά ταμεία" τί ακριβώς εννοείς; Γιατί τα προηγούμενα χρόνια το κράτος ήταν αυτό που δανείζονταν για να καλύπτει τα ελλείμματα των ταμείων που έδιναν συνταξάρες σε 50άρηδες, αυτά όμως τα ξεχνάμε βολικά. Επίσης, αν θεωρείτε "αμαρτία" το PSI, κάντε το αυτονόητο: επιστρέψτε τα χρήματα από το Κράτος (υπέρ αυτού δεν έγινε το "κούρεμα";) στα ταμεία! Μια λογιστική εγγραφή, από τη μια τσέπη στην άλλη. Με ένα νόμο και ένα άρθρο! Ξέρουν οι ζαίοι από αυτά.

τρολλ

Κανένας δεν έκλεψε τα ασφαλιστικά ταμεία. Δανείζονταν η χώρα πολλά δισ κάθε χρόνο για τρελλές συντάξεις σε 50άρηδες. Γι αυτό ναι είναι κατακριτέοι αλλά... όλοι μαζί τα φάγαμε...

Μεσοαστός

Εκκωφαντική η άγνοιά σου- Ο Παπαδημος κούρεψε ΤΑ ΟΜΌΛΟΓΑ, τα οποία είχαν ως αποθεματικά τα ασφαλιστικά ταμεία, εκμηδενίζοντας την αξία τους- αυτές ήταν επενδύσεις των ταμείων στην φερεγγυότητα του κράτος μας. Γιατί δεν κούρεψε το ταμείο συντάξεων υπαλλήλων της Βουλής, είναι μια από τις πολλές ερωτήσεις.

γιαγκος

φιλαρακο καλη η ελευθερια του λογου αλλα νομιζω πως θελεις λιγο ...ψαξιμο(τοπιασες ε ?)

makis

το γνωστο παραμυθι του συμψηφισμου που διδασκονται ολοι οι κομμουνιστες απο τα πολιτικα γεννοφασκια τους.

Cris

Ένας σαλταρισμένος φασίστας σε μιά δημοκρατική χώρα, χωρίς τα προβλήματα τα δικά μας, σκότωσε κόσμο και καταδικάστηκε σύμφωνα με τους νόμους της χώρας του. Εδώ έχουμε έναν ψυχρό τύπο, ιδεοληπτικό, που σκότωσε Αμερικανούς πολίτες, Άγγλους πολίτες, Τούρκους διπλωμάτες δημιουργώντας σοβαρά διπλωματικά προβλήματα στη Χώρα μας. Σκότωσε διευθυντές εφημερίδων(όλως συμπτωματικά δεξιών), επηρεάζοντας και εκφοβίζοντας ΜΜΕ και πολίτες(πρόβλημα δημοκρατίας). Εκτέλεσε για εκφοβισμό δικαστικούς(εκφοβίζοντας και επηρεάζοντας τη Δικαιοσύνη). Σκότωσε επιχειρηματίες(επηρεάζοντας ανθρώπους που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα αυτή, για να μην μείνει αφρικανική). Σκότωσε πολιτικούς(επηρεάζοντας τη νομοθετική εξουσία). Σκότωσε ένα παιδί βρέ ξετσίπωτε ψεκασμένε και τον συγκρίνεις με τον σαλταρισμένο της Νορβηγίας; Είσαι ανόητος από ατύχημα στη γέννα ή αυτοδημιούργητος;

Μεσοαστός

Αδύνατα τα επιχειρήματά σου, η υποκρισία σε πνίγει. Ναι, όλα αυτά τα έκανε ο Κουφοντίνας. Και μετά πήγε, και τα ομολόγησε. Εσύ θα το έκανες? Όχι. Δικάστηκε, μετά σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία- ζήτησε δικαιώματα που ΈΧΕΙ από το νόμο. Του τα εδόθησαν. Σύμφωνα με τον νόμο. ΠΟΥ είναι το πρόβλημά σου?? Άλλαξε τους νόμους, αν δεν σου αρέσουν. Στην φυλακή δεν δημιούργησε κανένα πρόβλημα, σε κανέναν- ΤΙ άλλο θέλεις από τον Κουφοντίνα? Οκ, σκότωσέ τον, κανε τον παράδειγμα, ήρωα. Τι θα πετύχεις; ΤΊΠΟΤΑ- θα εμπνεύσεις άλλα παιδιά να κάνουν τα ίδια, και τέλος δεν έχει. Και ... απλά θα ικανοποιηθείς για την μίζερη ζωή σου, και την άθλια μελλοντική ζωή των παιδιών σου, σε μια χώρα, πνιγμένη στα χρέη της. ΚΑΙ ?? Δεύτερον- για εσένα, η ζωή επωνύμων σαφώς μετράνε περισσότερο από τις ζωές παιδιών και απλών ανθρώπων- για έμενα - όλες οι ζωές είναι εξίσου πολύτιμες. Και ακριβός σε αυτό το στοιχείο είναι ο μεσοαστικός ελληνικός φασισμός- δλδ. η θεωρία του "πυρήνα του κράτος" και την υπόλοιπη πλέμπα. Με αυτήν την νοοτροπία φτάσατε τη χώρα ως εδώ, παρέα με τις "άλλες εξουσίες", με τα ίδια διανοητικά προβλήματα. Είναι εύκολο να χτυπάς κάποιον πεσμένο, καταδικασμένο, αδύναμο, και να ζητάς (υποκριτικά) την πλήρη εξόντωσή του ως εκδίκηση για την προσωπική σου ανεπάρκεια στην ζωή. Είναι δύσκολα να τα βάλεις με τους πραγματικά υπεύθυνους- στην Ελβετία, Νορβηγία, Δανία, Ολλανδία, ουδέποτε υπήρχε 17 Ν. Αντί να ρωτήσεις τον εαυτό σου, γιατί ρε αυτά μόνο με εμάς γίνονται; μας λες "οι Τούρκοι φταίνε", οι "γείτονες φταίνε"- ΜΌΝΟ ΠΟΥ εσύ πότε δεν φταις. Σωρεία αριστερών και δεξιών εγκληματιών σε αυτήν την χώρα προέκυψαν ακριβώς από τις αδικίες, την αχαλίνωτη έλλειψη δημοκρατίας και την εκκωφαντική έλλειψη δικαιοσύνης. Ο κομμουνισμός, και ο φασισμός, από τις αδικίες γεννιούνται- αλλιώς, ο Κουφοντνίνας θα ήταν απλός μελισσοκόμος μέχρι και τώρα. Άλλωστε, κανείς δεν είπε "συγνώμη" στους εκατομμύρια Έλληνες μετανάστες, όπου και αυτοί να βρίσκονται. Συνεπώς, αντί πραγματική ανάλυση, γιατί είμαστε σε αυτό το χάλι, διάφοροι επιτήδειοι επιδίδονται σε χυδαίες επιθέσεις κατά άσχετων στόχων, επιδίδονται σε ατελείωτες "δημοσιοποιήσεις στοιχείων" αθώων πολιτών και το μόνο που ασχολούνται, είναι να στρέφονται μια ομάδα πολιτών κατά μιας άλλης. Νέτα σκέτα.

Cris

Αδύνατα τα επιχειρήματά μου, ενώ τα δικά σου ισχυρά. Εκτέλεσε τόσους ανθρώπους και τον κάνεις ήρωα, επειδή το ομολόγησε; Αγαπητέ μου δεν θα το ομολογούσα, απλά γιατί δεν θα εκτελούσα συνανθρώπους μου. Μου μιλάς για τη νομοθεσία και αποδεικνύεται ότι δεν διάβασες καν το άρθρο, που μιλά για μεθοδεύσεις, αποκλειστικά για την εξυπηρέτησή του. Από που προκύπτει ότι κάνω διάκριση σε επώνυμους και μή; Ήταν επώνυμος ο Αξαρλιάν ένα παιδί που το δολοφόνησε εν ψυχρώ και αναφέρθηκε σε παράπλευρες απώλειες; Έτσι θα αντιδρούσες αν ήταν δικό σου παιδί; Βέβαια μιλάς εκ του ασφαλούς, γιατί ήταν αλλουνού παιδί. Που κατάλαβες ότι ζητώ την εξόντωσή του; Ζητώ να εφαρμοσθούν τα ισόβια για τα εγκλήματά του. Μας θεωρείς μεσοαστούς φασίστες όλους εμάς που ζητούμε τα αυτονόητα, ενώ δεν μας μιλάς για την δική σου καταγωγή και διανόηση. Αν σκοτώνανε όλοι που αδικήθηκαν σε αυτήν την χώρα, θα είχαμε μείνει οι μισοί. Όσο για τη ζωή μου, δεν είναι καθόλου μίζερη, γιατί αγαπώ όλους τους συνανθρώπους μου ανεξάρτητα φύλου, χρώματος, καταγωγής. Ζω με αρχές και αξιοπρέπεια χωρίς να είμαι πλούσιος. Εσύ;

Μεσοαστός

Ρίξε μια ματιά στην ταινία "Που να επιβιβαστώ επομένως;" του Μάικλ Μουρ, και μιλάμε μετά. Μακάρι να δεις τα πράγματα διαφορετικό.

Λευτερης

Αυτη ητανε η πραγματικη ατζεντα του μορφωματος του συριζα(μαζι με ξεπουλημα μακεδονιας) και τα προβατα νομιζαν για ενφια κλπ..

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία