xyda_romina

Ρομίνα Ξύδα

“Τζιμάκο, Τζιμάκο, Τζιμάκο, η πουτάνα η ζωή…”

Δανεικός ο τίτλος Τζιμάκο. Απ’ τη δική σου «δανεική» Susanna που μεταμόρφωσες στο «αστείο» των εφηβικών μας χρόνων. Πού μυαλό τότε Τζιμάκο για να καταλάβουμε πως «Η ζωή έχει μια πόρτα, μία πόρτα πονηρή μ’ ένα κόκκινο φωτάκι και πληρώνεις για να μπεις. Έχει και υπογραφή σε ταμπέλα πλαστική. Σουζάνα, Σουζάνα, Σουζάνα η πουτάνα η ζωή…».

Χάχανα Τζιμάκο τότε. Πού να πιάσουμε πως κάποτε θα τρέχουμε και δε θα φτάνουμε στην πουτάνα τη ζωή. Τραγουδούσαμε που λες τη Σουζάνα σου και παίρναμε σφαλιάρες από τους μεγάλους γονείς και αποβολές από τους μικρούς δασκάλους. Κακές λέξεις το τραγούδι, κακά παιδιά κι εμείς. Κι εμείς εκεί. Να μετατρέπουμε τη Σουζάνα σου σε σχολικό ύμνο, σε σπάσιμο νεύρων, σε ολόκληρη εποχή γελώντας μέχρι δακρύων. Σ’ ευχαριστούμε για εκείνη τη χαρά, ρε Τζιμάκο. 

Ξέρεις κάτι Τζιμάκο; Δεν φοβόμασταν. Ούτε τις σφαλιάρες, ούτε τις αποβολές. Είχαμε προπονηθεί καλά με το«Discoτσουτσούνι» σου, είχαμε ήδη απομυθοποιήσει απόλυτα τα φλωράκια με τα φουλάρια Πιερ Καρντέν και την πορτοφόλα του μπαμπά, που ποτέ δεν μιλούσαν άσχημα και που όλα σωστά τα έκαναν σαν κουρδισμένα ρομποτάκια μιας πουλημένης υποταγής. Ουρές αυτοί έξω από τις disco; Αρχηγοί εμείς μέσα στους στίχους σου. Λες και ξέραμε από τότε ρε Τζιμάκο πως «Η σκονισμένη νεολαία σαβανωμένη συνολάκια κάνει νάζια σε ντίσκο καρμανιόλες, θεατές και νικημένοι ονειρώξεων λεκέδες είμαστε όλες ένα μάτσο βιόλες, σας σιχάθηκε η ψυχή μου, καρκινάκια του πλανήτη, σκατοκαριόλες».

Πάλι άσχημα μιλάς Τζιμάκο όπως τότε, το 1986, που ανέβασες μια ολόκληρη γενιά στα κάγκελα να ουρλιάζει «όλο εμένα σηκώνει να πω μάθημα η δασκάλα, θα την σφάξω σαν κουνέλι και θα βγω να παίξω μπάλα». Κάγκελα παντού, που λες, Τζιμάκο. Και τότε και τώρα και πάντα. Μόνο που εσύ είχες τη δύναμη να λυγίζεις σαν σούπερμαν τα σίδερα του κατεστημένου και να περνάς από μέσα τους τα μυαλά μας. Το σώμα σφηνωμένο εκεί, στα κάγκελα, αλλά το μυαλό μας το ταξίδευες ρε Τζιμάκο. Του έδινες αέρα να σαλπάρει πριν σαλτάρει… 

Τώρα που το σκέφτομαι, μας είχες πει και ιστορίες σκληρές ρε Τζιμάκο, τόσο για το παρελθόν όσο και για το μέλλον. Την πρώτη, μας την είπες με μουσική υπόκρουση bossanova. Πώς μπέρδευες έτσι ρε μπαγάσα την πικρίλα με το πετιμέζι… Χειμώνας του ’79, κατάληψη του Χημικού Αθηνών, ΚΝΙΤΕΣ, σπάσιμο κατάληψης, τέλος λογικής, αρχής σκέψης μ’ εσένα να τραγουδάς: «Μας την είχανε στημένη τη νύχτα στο Χημείο τα παιδιά της ΚΝΕ. Ήτανε ταμπουρωμένοι με ξύλα με καδρόνια και σιδερολοστούς. Και μας επιτέθηκαν με ηθικό ακμαίο και τη βοήθεια της ΕΣΑΚ. Και μας χτυπούσανε αδελφωμένοι φοιτητές και εργατιά…». Τη δεύτερη, μας την αφηγήθηκες χρόνια μετά, στις αρχές του ’90, όταν ενοχλούσες την ευμάρειά μας με στίχους του στυλ: «Καίω το δέντρο, χτίζω μεζονέτες, θα κάνω τα παιδιά μου μαριονέτες. Σ’ ένα κλουβί γραφείο σαν αγρίμι παίζω ατέλειωτο βουβό ταξίμι».

Όταν συναντηθήκαμε ένα βράδυ σε κάποιο σπίτι στην Ακρόπολη πίστευα ότι θα δω «Το Δράκουλα τον Εξαρχείων» να μου τραγουδά «εκεί που τρώει ο Πάγκαλος με τα χρυσά κουτάλια βάλε στη σούπα του σκατά θεούλη μου να του κοπούν τα σάλια». Πόσο λάθος έκανα ρε Τζιμάκο τότε. Στη θέση του δράκουλα καθόταν ένα λιγομίλητο, σεμνό, διακριτικό παιδί με κοφτερή ματιά που άκουγε πολύ και μιλούσε ελάχιστα. Πουθενά το ριζοσπαστικό στοιχείο, ήσυχο το αιρετικό πνεύμα, λίγες οι λέξεις, άπειρα τα νοήματα. 

Ένας εξαίσιος ακροβάτης μεταξύ τέχνης και πρόκλησης, ένας μοναδικός ισορροπιστής ανάμεσα στο αστείο και το χυδαίο, ο μοναδικός καλλιτέχνης της χώρας που σκόρπιζε την ίδια στιγμή γέλιο και προβληματισμό χωρίς να λαϊκίζει, χωρίς να ευτελίζει, χωρίς να εξευτελίζει. Αυτό ήσουν Τζιμάκο. Όταν έμαθα ότι έφυγες, έτρεξα στον υπολογιστή κι έβαλα δυνατά το «Κάγκελα Παντού». Στο στίχο «όλο εμένα σηκώνει να πω μάθημα η δασκάλα, θα την σφάξω σαν κουνέλι και θα βγω να παίξω μπάλα», η επτάχρονη κόρη μου κι ο οκτάχρονος γιος μου, έπεσαν κάτω από τα γέλια. Πάλι να γελάσουμε μας έκανες ρε Τζιμάκο. Ακόμη και στο τέλος σου… 

ΣΧΟΛΙΑ (24)

"...η δασκάλα, θα την σφάξω σαν κουνέλι..."

Στις ΗΠΑ και Ρωσία έχουμε ήδη δει "μάγκες" μαθητές να σκοτώνουν δασκάλους και συμμαθητές στην τάξη. Αυτό θέλετε να δούμε και στην Ελλάδα;

Alex

Το "Μάυρη είναι η νύχτα στα βουνά στους βράχους πέφτει χιόνι" πάει γάντι στο σχόλιο σου!!!!!!!!!!! χαχαχαχαχαχαχα

stella

Πόσες μνήμες μου ξυπνήσατε κυρία Ξύδα. Να είστε πάντα καλά και να γράφετε!

Alice

Η πενα σας ειναι χρυση. Συγχαρητηρια!

ΕΚΑΣΤΟΣ ΣΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΟΥ

ΕΚΤΟΣ ΣΚΗΝΗΣ ΗΤΑΝ...ΣΑΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ . ΠΟΤΕ ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΗΣ ΣΕΜΝΟΣ ΛΙΓΟΜΙΛΗΤΟΣ ΠΟΤΕ...ΑΝΤΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ .Η ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΗΤΑΝ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΣΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΦΟΙΤΗΤΑΡΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΓΙΑΠΗΔΕΣ ΜΕ ΔΕΞΙΕΣ ΤΣΕΠΕΣ ΟΠΟΥ ...ΚΑΛΗ ΜΕΝ Η ...ΕΠΑΝΑΣΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ Η...ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ ...ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΘΕΜΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΡΟΜΠΕΣ .Ο ΜΑΚΑΡΙΤΗΣ ΗΤΑΝ ΜΑΚΡΑΝ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΤΟΥ ΜΕΝ ΑΛΛΑ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΝΕΠΝΕΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΗΘΕΛΑΝ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΑΝ ΜΗ ΤΙ ΑΛΛΟ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΑΛΛΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΝΑΡΧΙΑΣ .ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ Ο ΤΖΙΜΗΣ ΤΑ ΕΒΑΛΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΙΚΟ Κ.Κ.Ε ΕΝΩ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΟΛΜΗΣΕ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΣΑΤΥΡΙΚΑ ΜΕ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΧΑΡΑ ΤΩΝ ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ ΓΕΙΤΟΝΩΝ ΜΑΣ ...ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥ ΚΑΨΟΥΝ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΧΑΣΕΙ ΚΙ ΑΠΟ ΠΕΛΑΤΕΣ .ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΣΕ ...ΚΑΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΕΚ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΑΠΟΣΚΟΠΟΥΜΕΝΕΣ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΤΟΥ ΔΙΩΞΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΑΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΑ .ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ...ΗΤΑΝ ΜΑΚΡΑΝ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ .

και τωρα νομιζεις οτι

με το να βριζεις οπως ο Τζιμακος στο blog σου παιρνεις ποντους; Αυτος το εκανε τουλαχιστον με στυλ, εσυ εισαι απλα αναπαραγωγη.

Παναγιωτης Βασιλειου

Κι εσυ εχεις iq ραδικιου. Εξαιρετικο το κειμενο σας κυρια Ξυδα. Εξαιρετικο!

BLEK

Εξαιρετικό και τεκμηριωμένο επιχείρημα το iq ραδικιού. Δεν είναι τυχαίο ότι σου αρέσει το άρθρο!

ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΓΡΑΦΙΚΟΣ ΗΤΑΝ ΠΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΛΑΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΗΝ ΤΡΕΛΑ ΤΟΥ ....ΠΡΟΚΑΛΟΥΣΕ ...ΘΕΣΜΟΥΣ ΣΥΜΒΟΛΑ ΚΙ ΑΤΟΜΑ..ΑΦΟΥ ΟΜΩΣ ΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΠΡΩΤΑ ΕΚΑΝΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΣΕ ΕΞΟΔΑ ...ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΙ ΕΣΟΔΑ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ .ΩΣ ΕΜΠΟΡΟΣ ΠΟΥ ΗΞΕΡΕ ΤΙ ΠΟΥΛΑΓΕ ...ΘΕΩΡΟΥΣΕ ΠΩΣ Η ΠΡΑΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΥΣΕ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΠΕΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΙ ΟΧΙ ΕΚΕΙΝΟΝ ΠΟΥ ΚΙΝΟΥΣΕ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ...ΤΗΝ ΑΙΔΩ .ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΛΕΜΕ ΟΛΑ ...Η ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥΤΖΙΚΟΥ -ΘΑΥΜΑΣΤΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ....ΕΛΠΙΣ ΚΙ ΟΧΙ ΤΟΥ... ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ .ΗΤΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ...ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΑΠΛΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΛΑΟΥΤΖΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕ ΑΡΧΟΝΤΟΛΙΝΑΤΣΕΣ .ΦΑΣΙΣΤΑ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΛΕΓΕΣ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ....ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΣΑΤΥΡΑ ΟΥΤΕ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΦΗΜΙΖΕΙ ΤΑ ΚΟΥΣΟΥΡΙΑ ΤΟΥ...ΟΠΩΣ Ο ΛΑΛΑΚΗΣ ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΚΙ Ο ΛΑΛΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΛΑΛΑΚΗ .ΜΕΤΑ ΤΑ 60 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ Ο ΤΖΗΜΑΚΟΣ...ΜΑΛΑΚΩΣΕ ΚΙ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΒΙΟΥ ΤΟΥ ΤΑ ΕΙΧΕ ΒΡΕΙ ΜΕ...ΠΑΤΡΙΔΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ... ΛΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΟΥΣΕ ΕΝΣΤΙΚΤΩΔΩΣ ΠΡΙΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΤ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΝ ΖΟΥΓΚΛΑ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΖΩΗ .ΣΥΛΛΗΠΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΠΟΙΜΝΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ .

Nick Sane

Eτσι μπραβο φαε κι εσυ το σανο του αριστερουλη με τα ακινητα και τις καταθεσεις και τις υψηλες αμοιβες. Μπεε, τα προβατακια τρεχουν να σωθουν απ'το λυκο, στο τελος ομως τα σφαζει ο τσοπανης!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Εξαιρετικό το άρθρο σας κυρία Ξύδα? ΜΠΡΑΒΟ

Dim

το βρίσιμο (προσοχή όχι η σάτυρα) αρκεί για να φανεί κάποιος ως επαναστάτης και ως ανατρεπτικός. ο Πανούσης τελικά έγινε ''καλλιτέχνης'' και ''ποιητής''. είμαι σίγουρος πως ο Πανούσης θα σας έβριζε όλους γιατί ο Πανούσης ήξερε ακριβώς τι ήταν. εάν θεωρούμε καλλιτέχνη τον Πανούση έχουμε καταπέσει ως λαός τραγικά. το να σκαρώνεις έξυπνες ρίμες και να έχεις την πολυτέλεια να μπορείς να τα ηχογραφείς είναι το όνειρο κάθε εφήβου.

Ενας

Πραγματικά Αριστοφανικος έφυγε με τα τον Θύμιο ο Τζίμης και τωρα τι γίνεται μάγκες;κονσέρβα μυδιαματα χυδαία υπονοούμενα και πλύση εγκεφάλου εχε γεια Τζιμαρε

ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΜΙΣΙΑΚΟΣ

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟ

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία