Νέο ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για τα αυθαίρετα
nikos-tagaras-blog

Νίκος Ταγαράς

Νέο ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για τα αυθαίρετα

Σήμερα έχουμε τα εργαλεία που μας επιτρέπουν γρήγορα και αποτελεσματικά να παρέμβουμε για τον έλεγχο και την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να δώσει τέλος στην αυθαίρετη δόμηση, προωθεί νέο συνεκτικό πλαίσιο για τον κατασταλτικό έλεγχο της αυθαίρετης δόμησης με στόχο:

  • ■ Τον άμεσο εντοπισμό των νέων αυθαίρετων κατασκευών και την αυτόματη γνώση των αρμόδιων υπηρεσιών για την καταστολή της αυθαίρετης δόμησης.
  • ■ Την ενεργοποίηση συντονισμένων ελέγχων.
  • ■ Την απλοποίηση και επιτάχυνση των ελέγχων.
  • ■ Την επιτάχυνση της διαδικασίας ενστάσεων.
  • ■ Την ετοιμότητα επέμβασης - κατεδάφισης
  • ■ Τέλος, τη δυνατότητα αδειών νομιμοποίησης γενικών περιπτώσεων κατασκευών που ανεγέρθηκαν μετά τις 28/7/2011 χωρίς άδεια, καθώς είναι πλέον απλοποιημένη η διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας και δεν δικαιολογείται η ανέγερση κατασκευών χωρίς άδεια και η μεταγενέστερη αδειοδότηση της κατασκευής τους επειδή είναι σύμφωνες με τους όρους δόμησης και τις χρήσεις γης.

Για την επίτευξη των στόχων:

Εισάγεται ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για τον έλεγχο και την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης, που αντιμετωπίζει τις καθυστερήσεις και τις δυσλειτουργίες του ελεγκτικού και κατασταλτικού μηχανισμού της αυθαίρετης δόμησης που είχε μέχρι σήμερα ως αποτέλεσμα τη συνέχιση της εγκατάστασης αυθαίρετων κτισμάτων παρά την «κόκκινη γραμμή» της 28/7/2011, ενώ ξεκινάει ένα μεγάλο πρόγραμμα παρακολούθησης του δομημένου περιβάλλοντος και προγραμματισμού κατεδαφίσεων από τα πιο πρόσφατα αυθαίρετα και προς τα πίσω, με εξασφάλιση των σχετικών πόρων.

Στο πλαίσιο αυτό:

  • ■ Δίνεται τέλος στις συντρέχουσες αρμοδιότητες των διαφόρων υπηρεσιών που δημιουργούσαν ανασφάλεια δικαίου ή καθυστερήσεις στους ελέγχους και καθορίζεται μια υπηρεσία στην οποία ανήκει η εποπτεία των ελέγχων αυθαίρετων όπου και αν ευρίσκονται. Καθορίζεται σαφές πεδίο αρμοδιότητας για κάθε υπηρεσία του Δημοσίου που εμπλέκεται με την αυθαίρετη δόμηση (Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, Κτηματική Υπηρεσία, Λιμενικό, Δασαρχεία κ.λπ.).
  • ■ Θεσμοθετείται σύστημα πλήρους παρακολούθησης του δομημένου περιβάλλοντος, διαδικασία εντοπισμού και καταγραφής της αυθαίρετης δόμησης με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα (δορυφόρους, drones, Τεχνητή Νοημοσύνη κ.λπ.), διασύνδεση συστήματος με το E-adeies και πλατφόρμα καταγγελιών.
  • ■ Περιγράφεται η διαδικασία των αυτοψιών από μεικτά κλιμάκια των αρμόδιων υπηρεσιών ακολουθώντας το μοντέλο της Μυκόνου.
  • ■ Καθορίζεται ο τρόπος, η χρηματοδότηση και η μεταφορά αρμοδιοτήτων για τις κατεδαφίσεις στην Κεντρική Διοίκηση από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.
  • ■ Κατεδαφίζονται κατά προτεραιότητα οι πρόσφατες αυθαίρετες κατασκευές που έχουν ανεγερθεί τα τελευταία χρόνια και προς τα πίσω.
  • ■ Κατεδαφίζεται το σύνολο των αυθαιρέτων με τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης κάθε προηγούμενης χρονιάς λαμβάνοντας υπόψη πολεοδομικά και περιβαλλοντικά κριτήρια.
  • ■ Αυξάνονται οι κυρώσεις και τα πρόστιμα για τους διοικούμενους που κατασκευάζουν αυθαίρετα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ