LIVE

Κορωνοϊός

danikas_dimitris

Τέφρα

Δημήτρης Δανίκας

Το ουσιώδες δεν είναι πάντα ορατό. Να το θυμόμαστε αυτό. Το παράδειγμα των διαπραγματεύσεων με τους ευρωπαίους δανειστές είναι αποκαλυπτικό!

Γιατί οργανωμένη και η σκηνοθετημένη από κυβερνητικούς «εγκέφαλους» η βαβούρα. Γιατί επίτηδες οι αλλεπάλληλες και άκαρπες κουβέντες που έγιναν μέσω των διεθνών Media. Γιατί επίτηδες η τοποθέτηση του μπαχαλο-Βαρουφάκη σε κομβικό ρόλο διαπραγματευτή. Και γιατί επίτηδες και σκηνοθετημένη η παράσταση όπου ο μεν Βαρουφάκης παίζει τον ρόλο του «κακού» και ο Δραγασάκης του «καλού»!

Πως εξηγείται όλο αυτό το σκηνικό; Από έναν «κρυφό» σχεδιασμό που επινόησε και επιμελήθηκε-παρασκηνιακώς-ο Νίκος Κοτζιάς. Ο υπουργός των Εξωτερικών!

Που εκ βαθυτάτης γνώσεως και διπλωματικής πείρας προέκρινε μια παμπόνηρη τακτική και στρατηγική. Να μην ξεχνάμε ότι ο Κοτζιάς διετέλεσε σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου σ αυτό το υπουργείο και αρχιτέκτων της συμφιλίωσης της χώρας με την Τουρκία!

Η στρατηγική του Κοτζιά προέκυψε από την ιστορική γνώση και την διαδρομή της χώρας από το 1821. Δηλαδή

Η Ελλάδα απέκτησε στοιχειώδη κρατική οντότητα από την παρέμβαση των τριών προστάτιδων δυνάμεων στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου!

Απ αυτή την σχέση εξάρτησης καθορίστηκε η «μοίρα» της χώρας. Με απλά λόγια η Ελλάδα είναι το ιδιωτικό «οικόπεδο» και το «πεδίο βολής» των Αγγλων πρώτα και στην συνέχεια των Αμερικανών!

Η Ελλάδα ουδέποτε κατάφερε να αποκτήσει αξιόπιστη κρατικη μηχανή και αυτοτελή παραγωγική ανάπτυξη. Ως εκ τούτου διαρκώς, από την ύπαρξή της, βασίστηκε στην οικονομική συνδρομή των «προστατών» της. Κάθε «πόρνη» έχει και τον «νταβατζή» της! Η Ελλάδα διεύρυνε και άπλωσε τα σύνορά της μέχρι τον Εβρο χάριν της εξωτερικής πολιτικής του Ελευθέριου Βενιζέλου. Δηλαδή ως σταθερή «φίλη» των «συμμάχων». Φανταστείτε ότι στην διάρκεια του Διχασμού, όταν δηλαδή ο Βενιζέλος είχε ανακηρύξει την Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα του μισού ελληνικού κράτους, γαλλικά στρατεύματα μπουκάρισαν στην Αθήνα και με εφ όπλου την λόγχη απειλούσαν την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου!

Η Ελλάδα πάντα ζούσε με «δανεικά». Και ως αντάλλαγμα πάντα αγόραζε εξοπλισμό από τις μεγάλες πολεμικές βιομηχανίες των συμμάχων!

Η ενσωμάτωση της χώρας στην ευρωζώνη ήταν πράξη πολιτική. Αν και οι δείκτες δεν ανταποκρίνονταν στις ευρωπαικές προδιαγραφές, εν τούτοις ενσωματώθηκε με κριτήρια πολιτικά. Το «οικόπεδο» είναι πολύτιμο για γεωστρατηγικούς λόγους. Το «οικόπεδο» είναι τοποθετημένο σε προνομιακή θέση, στο μαλακό υπογάστριο της Νοτιονατολικής Ευρώπης!

Με απλά λόγια. Οσο κι αν αυτό μας πειράζει. Η Ελλάδα είναι δέσμια του παρελθόντος. Οι λεγόμενες «κακοδαιμονίες», «παθογένειες» και «ιδιαιτερότητες» προέρχονται από τους προγόνους και εξακολουθούν να αναπαράγονται από τους επιγόνους. Αγαπητέ Ευάγγελε Βενιζέλο. Αυτή είναι περιδίνηση. Δηλαδή κλεφτουριά Δηλαδή ατελειώτη φοροκλοπή. Δηλαδή ξεχαρβαλωμένη κρατική μηχανή. Και δηλαδή υποτυπώδης παραγωγή. Εσαεί!

Οι «προστάτιδες» δυνάμεις με πρώτη και σοφότερη την αμερικανική ελίτ, γνωρίζουν το πρόβλημα. Γνωρίζουν ακόμα ότι ο Νεοέλληνας είναι ανεπίδεκτος μαθήσεως. Γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να μεταμορφωθεί σε κανονική ευρωπαική χώρα. Ομως και παρόλα αυτά «αυτό το οικόπεδο είναι δικό μας»

Γι αυτό ο Ομπάμα και γενικά το αμερικανικό κατεστημένο ανησυχούν σφόδρα. Γι αυτό επικοινωνούν διαρκώς με τον «αριστερό» Τσίπρα. Και γι αυτό πάση θυσία το «οικόπεδο» δεν πρέπει να αποσπαστεί από την Ευρώπη!

Αυτά γνωρίζει ο Κοτζιάς. Γι αυτό ήταν ο πρώτος που προειδοποίησε πως το Grexit θα προκαλέσει μύρια όσα. Εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες θα διαμοιραστούν στις ευρωπαικές χώρες. Και φυσικά στην Γερμανία. Οι Τζιχαντιστές θα ορμήσουν στην Ελλάδα. Ο κόσμος θα ορμήσει σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ. Η «Χρυσή Αυγή» θα ορμήσει κι αυτή. Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται. Και φυσικά αυτή η βόμβα, εκτός από μια γενική αποσταθεροποίηση σ αυτό το κρίσιμο γεωγραφικό σταυροδρόμι, θα πυροδοτήσει και ανεξέλεγκτο χρηματοπιστωτικό ντόμινο!

Ε όχι σου λέει. Τι πρέπει να γίνει; Απλό. Η Μέρκελ αυτό που θέλει, για τα μάτια της υπόλοιπης Ευρώπης, είναι να συμφωνήσουν οι «κατσαπλιάδες» με δύο πράγματα. Το πρώτο είναι να δεχτούν την εποπτεία των θεσμών. Σε μόνιμη βάση. Και το δεύτερο να αρχίσει η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων!

Πιστεύει η Μέρκελ ότι αν και ο Τσίπρας θα τα υπογράψει, θα τα κάνει; Οχι! Δεν το πιστεύει. Τουλάχιστον, σου λέει, ας αρχίσει να καμώνεται ότι τα κάνει. Αλλωστε και ο Σαμαράς το ίδιο δεν έκανε; Συμφωνούσε στα χαρτιά και στην συνέχεια πετούσε την μπάλα στις εξέδρες!

Εντελώς θεατρικό το σκηνικό που βλέπουμε όλες αυτές τις εβδομάδες. Ο Τσίπρας με τον Βαρουφάκη εκβιάζουν. Με το επιχείρημα ότι έτσι και βγούμε θα γίνει της Κορέας. Αυτά είναι τα επιχειρήματα. Και επειδή γνωρίζουν ότι για τους Αμερικανούς «αυτό το οικόπεδο δεν πωλείται, δεν τεμαχίζεται και σε κανένα άλλο δεν κληρονομείται» γι αυτό καμώνονται τους σκληρούς και γι αυτό τάχα μου παίζουν σκληρό πόκερ!

Ως εκ τούτου. Η παράταση των διαπραγματεύσεων και του σφίξιμο της θηλιάς γίνεται για ένα λόγο. Να παίξει ο Τσίπρας στην τελευταία πράξη αυτής της θεατρικής παράστασης. Ο βομβαρδισμός δημοσιευμάτων που προφητεύουν την έξοδο της χώρας, κι αυτά ακόμα λειτουργούν προς την ίδια κατεύθυνση. Και όλα αυτά, αν και φαίνεται οξύμωρο, λειτουργούν προς όφελος του Τσίπρα! Γιατί; Επειδή αυτό είναι το «χαρτί» του για εσωτερική εκμετάλλευση. Αυτό το ακατανίκητο επιχείρημά του εναντίον της Αριστερής πλατφόρμας

Που σημαίνει: Παιδιά πέσαμε ηρωικά μαχόμενοι στο πεδίο του Ελληνογερμανικού πολέμου. Τι να κάνουμε; Να καταστραφούμε;

Τουτέστιν. Οπως στις 20 Οκτωβρίου του 1827. Οι έλληνες επαναστάτες είχαν χάσει τον πόλεμο από την Οθωμανική Σουλτανία. Ομως με την παρέμβαση των «προστάτιδων δυνάμεων», ο ηττημένος και περιφρονημένος αναγγενήθηκε εκ της τέφρας του και βγήκει νικητής. Ζητωωωωωω! 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (11)

νηρέας

Καλό το άρθρο σας κ Δανίκα , να θυμόμαστε --.Θυμήθηκα ένα περιστατικό στα οχυρά Ρούπελ όταν εισέβαλε η Γερμανοβουλγάρικη φάλαγγα με αποτέλεσμα τον διχασμό τα πλήθη να κραυγάζουν -- ζήτω η Γερμανία Κάτω οι Αγγλοι Γάλλοι ζήτω ο βασιληάς ---.Ομως αυτά πέρασαν και δεν ξέρω πόσο τα παλιά ( χαρτιά ) της διπλωματίας παίζουν γιατί γίνονται καινούργιες (μοιρασιές ). Δεν θα γίνουμε Βιετνάμ .Δεν υπάρχει ο ψυχρός πόλεμος .Είμαστε σε μια ενωμένη Ευρώπη, υπάρχου κάποιες συνθήκες που υπογράψαμε . Μας κατοχυρώνουν σαν ανεξάρτητο κράτος , με δικαιώματα . Αυτά ,μπορώ να διαφωνήσω λίγο όπως και για τον Μπετόβεν , Βάγκνερ έγραψαν βάρβαρη μουσική .

o.w 16 *

Σαν βγείς στον πηγαιμό της Εξίσωσης να εύχεσαι τα αξιώματα αμετάβλητες να υπερτερούν των μεταβλητών. Αξίωμα πρώτο: δεν υφίσταται συμβατική χώρα, πατρίδα, έθνος-κράτος, αλλά Ιδιόκτητος Ανώνυμος Εταιρεία Βασικών Μετόχων ( η χώρα αποτελεί ένα απέραντο φρενοκομείο - Αμανλής Ά - Ιδρυτής / Βασικός Μέτοχος / Κληροδότης της Φρενοκόμικα Α.Ε. ). Αξίωμα δεύτερο: ελληνική κοινωνία ίσον " κυρίαρχες κοινωνικές ομάδες/συμμορίες συμφερόντων αποτελούν την -ανίκητο ιερά συμμαχία συμψηφισμού εγκλημάτων- (εξυπακούεται επί αμοιβαίων ξεπλυνόμενων κερδών δισεκατομμυρίων) Καθηγητής Πανούσης. Αξίωμα τρίτο: η διάχυση (trickle down) των προϊόντων εγκλήματος, ξεκινά από τους Ιδιοκτήτες-Βασικούς Μετόχους της Frenocomica Unlimited με μερίδες λεόντων εκατοντάδων δισεκατομμυρίων, συνεχίζεται με γενναιότατες μερίδες καρχαριών ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων, προχωρά στις μεγάλο-κράτο-ύαινες/τσακάλια εκατοντάδων εκατομμυρίων, επεκτείνεται με εφάμιλλη γενναιοδωρία απροσδιορίστων δισεκατομμυρίων στα ούκ έστιν αριθμό & * κορεσμό κομματόσκυλα πάσης προελεύσεως και αποχρώσεως, και αφού υπερκάλυψε (νομίζει) την ακόρεστο και ετερόκλητο ιερά συμμαχία των 2/3, ανακοινώνει στο αμελητέο πλεονάζον (προς το παρόν) ανθρωποδυναμικό του 1/3 που αντιστοιχεί σε 4 εκατομμύρια, καλό ψόφο αθόρυβο, άνευ επεισοδίων με πολιτισμένο τρόπο. Όλα δουλεύουν με ακρίβεια ελβετικού ρολογιού στον τοίχο της τράπεζας, (αδιάφορου αν πρόκειται περί Ελβετικής ή εξωχώριας), για τον αξιολάτρευτο Γκρέκο-παρτάκια, (Mr Alright Jack). Όσο για το μικροθεματάκι (διακοπής μπικινινιών/gravy), ο πολυμήχανος Mr Alright Jack θα την βρεί την άκρη ως συνήθως, στην χειρότερη άλλωστε προηγούνται 10.999.999 τομάρια πρίν το δικό του, μέχρι να φθάσουμε εκεί θα έχει εξαντληθεί το θηρίο δεν θα έχει; Υψηλή πολιτική πώλησης τρέλας στην διάρκεια των Strategic Arms Limitation Talks (SALT) by (Tricky/Dirty Dick) U.S. President Richard Nixon. Είχε πείσει τους συνεργάτες του ότι θα προέβαλλε στους Σοβιετικούς συνομιλητές ηγέτες την εικόνα του ασυγκράτητου παράφρονα, με σκοπό προ των θυρών ενός ολοκληρωτικού πυρηνικού ολοκαυτώματος, οι τρομοκρατημένοι Σοβιετικοί να ενδώσουν στις προαποφασισμένες & προκαθορισμένες θέσεις των μετριοπαθών Αμερικανών. Υψηλή πολιτική απόκρουσης τρέλας by Andrei Gromyko προς αντίπαλο, σε αφήνω στο απόλυτο σκοτάδι ακόμη και για τις ασημαντότερες, των προθέσεων/ορέξεων. Θρυλικό, ερωτηθείς κατά την διάρκεια επίσημο γεύματος από Αμερικανό αξιωματούχο, αν του άρεσε το το γεύμα, απάντησε: ίσως!

Αχταρμας

Ενα καλό πόνημα με μια "στημενη" κατάληξη. Γιατί το 1827, με την παρεμβαση των δυναμεων, κερδισε η χωρα, φιλαρακο. Και εμεινε ορθια. Για τον οιπονδηποτε λογο. Ενω τωρα, με την εξοντωτικη παρεμβαση των δυναμεων, η χωρα εχει διαλυθει και βρισκεται προ των πυλων της ...εξαερωαης! Καμια λοιπον σχεση με το 1827! Απλα ηθελες να γραψεις κατι προπαγανδιστικο εναντιον της οποιας προσπαθειας απεγλωβισμου απο τη μεγγενη των δυναμεων, και τα εκανες, επιεικως, αχταρμα. Για αυτο, μεινε στην κριτικη ταινιων και ασε την πολιτικη και κυριως την ιστορια. Σου πεφτουν καπως ...βαριές!

mesaioIQ

μακράν η μεγαλύτερη βλακεια το εν λόγω άρθρο.

Marina

Chapeau

astathis

"Επειδή αυτό είναι το χαρτί του για εσωτερική εκμετάλλευση. Αυτό το ακατανίκητο επιχείρημά του εναντίον της Αριστερής πλατφόρμας" Κύριε Δανίκα σήμερα επιτέλους "επείσθην" ότι η μόνη λύση για τη λύση των προβλημάτων της χώρας είναι μία αριστερή-πατριωτική κυβέρνηση ΚΚΕ. Μία παράκληση μόνο, αν έχετε στο αρχείο σας, δημοσιεύστε την συλλυπητήρια επιστολή του κόμματος πρός το ΚΚ Β.Κορέας όταν πέθανε ο πατέρας-ηγέτης και μετά θα περάσουμε σε κάποιες επεξηγήσεις για κάτι ξεχασμένα θεματάκια περί Βάρκιζας-Πλουμπίδη-Βελουχιώτη, απόψεις του κόμματος για τις δημοκρατικές ανησυχίες του συντρόφου Σταλιν και τέλος μία ιστορική αναδρομή της "συντρόφισσας" Λ. Κανέλλη, από τότε που εκθείαζε τον "εθνάρχη" ή όταν έκαναν μπανάκι στην εσ. πισίνα της Εκάλης κουνώντας τον Ανδρέα με τη φίλη Δ.Λιάνη. Έτσι για να μπορέσουμε να πείσουμε μερικούς ακόμη ότι είναι "το μόνο αριστερό κόμμα, σταθερό στις απόψεις του" όπως πολλάκις μας έχουν ενημερώσει γίγαντες της δημοκρατίας βλ. Μητσοτάκης, Σαμαράς, Βενιζέλος κλπ. κλπ.

Μας τα 'παν κι άλλοι καλόπαιδο...

Στον επικειμένο 3ο τόμο που προετοιμάζει η ΚΕ του ΚΚΕ, θα αναφέρεται εκτενώς στα ιδεολογικά λάθη και παραλήψεις τις περιόδου 1968 - 1991 τα οποία και έχει ήδη ΔΗΜΟΣΙΩΣ παραδεχθεί στην απόφαση του 18ου Συνεδρίου του κόμματος το 2009 (μπες και διαβασέ την, στο διαδίκτυο είναι) καθώς και στους προηγούμενους δύο τόμους της Ιστορίας του ΚΚΕ. Η ταξική πάλη που διεξήγαγε συνεπέστατα όλα αυτά τα χρόνια το ΚΚΕ ήταν ορμώμενη από δύο καθοριστικούς παράγοντες. Της υπεράσπισης των συμφερόντων του εργαζόμενου λαού και της μη καθαρής ιδεολογικής γραμμής που είχε το κόμμα μέχρι και το 15ο Συνέδριο περί των δρόμων διεξόδου από την καπιταλιστική λαίλαπα προς όφελος του λαού, γραμμή που απέρρεε και από τις κατευθύνσεις της Κομμουνιστικής διεθνούς υπό την καθοδήγηση του οπορτουνιστή-μη μαρξιστή Μπουκχάριν ως προέδρου της. Μέχρι και το 14ο Συνέδριο (1991), το κόμμα έτρεφε αυταπάτες (ολοένα και μειούμενες) για την δυνατότητα διεξόδου υπέρ του λαού μέσω κοινοβουλευτικής διακυβέρνησης. Στο 15ο Συνέδριο (1996), στην πολιτική του απόφαση, αυτές οι αυταπάτες ξεκαθάρισαν με την απόφαση που πάρθηκε για το αδύνατο της χρησιμοποίησης του αστικού κοινοβουλίου και κράτους προς όφελος του λαού, γραμμή που οι Μαρξ, Ενγκελς, Λένιν και Στάλιν είχαν ξεκαθαρισμένη από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι και τον θάνατο του Στάλιν και την ανέλιξη στην εξουσία των οπορτουνιστών του Κχρούστσιοβ (1956). Εκεί (1996) ξεκαθαρίστηκε ότι ο μόνος δρόμος για την έξοδο του λαού από τα δεινά του καπιταλισμού, είναι η επαναστατική ανατροπή του από τον ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΛΑΟ και όχι από το κόμμα, μιας και τα συνεπή Μαρξιστικά-Λενινιστικά κομμουνιστικά κόμματα δεν κάνουν επαναστάσεις αλλά συντελούν με την ιδεολογική τους καθοδήγηση προς στον λαό, να συνειδητοποιήσει ο ίδιος την ανάγκη της πραγματοποίησης αυτής και να μετατρέψει την επαναστατική δυνατότητα σε πραγματικότητα. Σχετικά με τον θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ιλ, είναι απλούστατα γελοίος ο χαρακτηρισμός που υπαινίσσεσαι μιας και ο λαός της Β.Κορέας έχει το δικαίωμα να αποφασίζει ο ίδιος αν του κάνει ή όχι η διακυβέρνηση που έχει, χωρίς την επέμβαση των καπιταλιστών απανταχού της Γης. Και αφού εναντιώνεται σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες η ηγεσία του Κόμματος Εργατών της Κορέας και ουχί ΚΚ αστοιχείωτε, μιας και δεν έχουν καθαρό Μαρξισμό-Λενινισμό ως ιδεολογία αλλά Τζου-Τσε (αυτάρκεια μεταφράζεται). Για όλα τα παραπάνω που αφήνεις, υπάρχουν τα γραπτά του ΚΚΕ και οι αποφάσεις του που δημοσίως παραδέχεται τα λάθη του και εξηγεί το γιατί. Εγώ σε περιμένω πάντως... Κόπιασε!

Αιπόλος

Θα σταματήσουμε καμια φορά να παραμυθιαζόμαστε μεταξύ μας; Μας κάνει πολύ κακό. Στην ουσία αυτό είναι που μας καταστρέφει. Η πραγματικότητα είναι πραγματικότητα και είναι αμείληκτη.

vvvv

Καλα μην εισαι και τοσο σιγουρος. Κατσε να δουμε πρωτα εαν θα παραδωσουν συνολικο προγραμμα με κοστολογημενα μετρα εντος των επομενων δυο εβδομαδων για να κλεισει η παραταση και απο Ιουνιο και μετα βλεπουμε τι θα γινει. Εγω παντως νομιζω οτι και αυτο αδυνατουν να κανουν, οχι μονο δε το θελουν περισσοτερο ειναι οτι δεν ξερουν να το κανουν. Οποτε αυτα περι εξωτερικης επεμβασης ειναι για εσωτερικη καταναλωση. Παλια υπηρχε "εναλλακτικος" δρομος για την Ελλαδα, σημερα ομως δεν ειναι οτι οι αλλοι θελουν ντε και σωνει να εχουν στη σφαιρα επιρροης τους την Ελλαδα, αλλα το αντιθετο. Η Ελλαδα δεν εχει να παει πουθενα αλλου και εμεις ειμαστε που θελουμε ντε και σωνει να ανηκουμε στη σφαιρα επιρροης της Ευρωπης και της Αμερικης. Εν κατακλειδι αφου ο προσανατολισμος μας ειναι σχεδον δεδομενος, μπορει να τους ειμαστε και χρησιμοτεροι εαν "επιτρεψουν" να μας συμβει πιστωτικο επεισοδιο.

1821

μακράν το καλύτερο σου άρθρο...όλα ήταν στημένα από τότε που έφεραν πίσω τον Καραμανλή...

Despoina

Άρθρο με πολιτικό προσδιορισμό και πολιτισμό. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Ευχαριστούμε κύριε Δανίκα, ευχαριστούμε Θέμο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία