Τέφρα
danikas_dimitris

Δημήτρης Δανίκας

Τέφρα

Το ουσιώδες δεν είναι πάντα ορατό. Να το θυμόμαστε αυτό. Το παράδειγμα των διαπραγματεύσεων με τους ευρωπαίους δανειστές είναι αποκαλυπτικό!

Γιατί οργανωμένη και η σκηνοθετημένη από κυβερνητικούς «εγκέφαλους» η βαβούρα. Γιατί επίτηδες οι αλλεπάλληλες και άκαρπες κουβέντες που έγιναν μέσω των διεθνών Media. Γιατί επίτηδες η τοποθέτηση του μπαχαλο-Βαρουφάκη σε κομβικό ρόλο διαπραγματευτή. Και γιατί επίτηδες και σκηνοθετημένη η παράσταση όπου ο μεν Βαρουφάκης παίζει τον ρόλο του «κακού» και ο Δραγασάκης του «καλού»!

Πως εξηγείται όλο αυτό το σκηνικό; Από έναν «κρυφό» σχεδιασμό που επινόησε και επιμελήθηκε-παρασκηνιακώς-ο Νίκος Κοτζιάς. Ο υπουργός των Εξωτερικών!

Κλείσιμο
Που εκ βαθυτάτης γνώσεως και διπλωματικής πείρας προέκρινε μια παμπόνηρη τακτική και στρατηγική. Να μην ξεχνάμε ότι ο Κοτζιάς διετέλεσε σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου σ αυτό το υπουργείο και αρχιτέκτων της συμφιλίωσης της χώρας με την Τουρκία!

Η στρατηγική του Κοτζιά προέκυψε από την ιστορική γνώση και την διαδρομή της χώρας από το 1821. Δηλαδή

Η Ελλάδα απέκτησε στοιχειώδη κρατική οντότητα από την παρέμβαση των τριών προστάτιδων δυνάμεων στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου!

Απ αυτή την σχέση εξάρτησης καθορίστηκε η «μοίρα» της χώρας. Με απλά λόγια η Ελλάδα είναι το ιδιωτικό «οικόπεδο» και το «πεδίο βολής» των Αγγλων πρώτα και στην συνέχεια των Αμερικανών!

Η Ελλάδα ουδέποτε κατάφερε να αποκτήσει αξιόπιστη κρατικη μηχανή και αυτοτελή παραγωγική ανάπτυξη. Ως εκ τούτου διαρκώς, από την ύπαρξή της, βασίστηκε στην οικονομική συνδρομή των «προστατών» της. Κάθε «πόρνη» έχει και τον «νταβατζή» της! Η Ελλάδα διεύρυνε και άπλωσε τα σύνορά της μέχρι τον Εβρο χάριν της εξωτερικής πολιτικής του Ελευθέριου Βενιζέλου. Δηλαδή ως σταθερή «φίλη» των «συμμάχων». Φανταστείτε ότι στην διάρκεια του Διχασμού, όταν δηλαδή ο Βενιζέλος είχε ανακηρύξει την Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα του μισού ελληνικού κράτους, γαλλικά στρατεύματα μπουκάρισαν στην Αθήνα και με εφ όπλου την λόγχη απειλούσαν την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου!

Η Ελλάδα πάντα ζούσε με «δανεικά». Και ως αντάλλαγμα πάντα αγόραζε εξοπλισμό από τις μεγάλες πολεμικές βιομηχανίες των συμμάχων!

Η ενσωμάτωση της χώρας στην ευρωζώνη ήταν πράξη πολιτική. Αν και οι δείκτες δεν ανταποκρίνονταν στις ευρωπαικές προδιαγραφές, εν τούτοις ενσωματώθηκε με κριτήρια πολιτικά. Το «οικόπεδο» είναι πολύτιμο για γεωστρατηγικούς λόγους. Το «οικόπεδο» είναι τοποθετημένο σε προνομιακή θέση, στο μαλακό υπογάστριο της Νοτιονατολικής Ευρώπης!

Με απλά λόγια. Οσο κι αν αυτό μας πειράζει. Η Ελλάδα είναι δέσμια του παρελθόντος. Οι λεγόμενες «κακοδαιμονίες», «παθογένειες» και «ιδιαιτερότητες» προέρχονται από τους προγόνους και εξακολουθούν να αναπαράγονται από τους επιγόνους. Αγαπητέ Ευάγγελε Βενιζέλο. Αυτή είναι περιδίνηση. Δηλαδή κλεφτουριά Δηλαδή ατελειώτη φοροκλοπή. Δηλαδή ξεχαρβαλωμένη κρατική μηχανή. Και δηλαδή υποτυπώδης παραγωγή. Εσαεί!

Οι «προστάτιδες» δυνάμεις με πρώτη και σοφότερη την αμερικανική ελίτ, γνωρίζουν το πρόβλημα. Γνωρίζουν ακόμα ότι ο Νεοέλληνας είναι ανεπίδεκτος μαθήσεως. Γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να μεταμορφωθεί σε κανονική ευρωπαική χώρα. Ομως και παρόλα αυτά «αυτό το οικόπεδο είναι δικό μας»

Γι αυτό ο Ομπάμα και γενικά το αμερικανικό κατεστημένο ανησυχούν σφόδρα. Γι αυτό επικοινωνούν διαρκώς με τον «αριστερό» Τσίπρα. Και γι αυτό πάση θυσία το «οικόπεδο» δεν πρέπει να αποσπαστεί από την Ευρώπη!

Αυτά γνωρίζει ο Κοτζιάς. Γι αυτό ήταν ο πρώτος που προειδοποίησε πως το Grexit θα προκαλέσει μύρια όσα. Εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες θα διαμοιραστούν στις ευρωπαικές χώρες. Και φυσικά στην Γερμανία. Οι Τζιχαντιστές θα ορμήσουν στην Ελλάδα. Ο κόσμος θα ορμήσει σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ. Η «Χρυσή Αυγή» θα ορμήσει κι αυτή. Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται. Και φυσικά αυτή η βόμβα, εκτός από μια γενική αποσταθεροποίηση σ αυτό το κρίσιμο γεωγραφικό σταυροδρόμι, θα πυροδοτήσει και ανεξέλεγκτο χρηματοπιστωτικό ντόμινο!

Ε όχι σου λέει. Τι πρέπει να γίνει; Απλό. Η Μέρκελ αυτό που θέλει, για τα μάτια της υπόλοιπης Ευρώπης, είναι να συμφωνήσουν οι «κατσαπλιάδες» με δύο πράγματα. Το πρώτο είναι να δεχτούν την εποπτεία των θεσμών. Σε μόνιμη βάση. Και το δεύτερο να αρχίσει η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων!

Πιστεύει η Μέρκελ ότι αν και ο Τσίπρας θα τα υπογράψει, θα τα κάνει; Οχι! Δεν το πιστεύει. Τουλάχιστον, σου λέει, ας αρχίσει να καμώνεται ότι τα κάνει. Αλλωστε και ο Σαμαράς το ίδιο δεν έκανε; Συμφωνούσε στα χαρτιά και στην συνέχεια πετούσε την μπάλα στις εξέδρες!

Εντελώς θεατρικό το σκηνικό που βλέπουμε όλες αυτές τις εβδομάδες. Ο Τσίπρας με τον Βαρουφάκη εκβιάζουν. Με το επιχείρημα ότι έτσι και βγούμε θα γίνει της Κορέας. Αυτά είναι τα επιχειρήματα. Και επειδή γνωρίζουν ότι για τους Αμερικανούς «αυτό το οικόπεδο δεν πωλείται, δεν τεμαχίζεται και σε κανένα άλλο δεν κληρονομείται» γι αυτό καμώνονται τους σκληρούς και γι αυτό τάχα μου παίζουν σκληρό πόκερ!

Ως εκ τούτου. Η παράταση των διαπραγματεύσεων και του σφίξιμο της θηλιάς γίνεται για ένα λόγο. Να παίξει ο Τσίπρας στην τελευταία πράξη αυτής της θεατρικής παράστασης. Ο βομβαρδισμός δημοσιευμάτων που προφητεύουν την έξοδο της χώρας, κι αυτά ακόμα λειτουργούν προς την ίδια κατεύθυνση. Και όλα αυτά, αν και φαίνεται οξύμωρο, λειτουργούν προς όφελος του Τσίπρα! Γιατί; Επειδή αυτό είναι το «χαρτί» του για εσωτερική εκμετάλλευση. Αυτό το ακατανίκητο επιχείρημά του εναντίον της Αριστερής πλατφόρμας

Που σημαίνει: Παιδιά πέσαμε ηρωικά μαχόμενοι στο πεδίο του Ελληνογερμανικού πολέμου. Τι να κάνουμε; Να καταστραφούμε;

Τουτέστιν. Οπως στις 20 Οκτωβρίου του 1827. Οι έλληνες επαναστάτες είχαν χάσει τον πόλεμο από την Οθωμανική Σουλτανία. Ομως με την παρέμβαση των «προστάτιδων δυνάμεων», ο ηττημένος και περιφρονημένος αναγγενήθηκε εκ της τέφρας του και βγήκει νικητής. Ζητωωωωωω! 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ