Προδότης, ήρωας ή διαταραγμένος γκέι; Η περίπτωση του στρατιώτη Μάνινγκ

Προδότης, ήρωας ή διαταραγμένος γκέι; Η περίπτωση του στρατιώτη Μάνινγκ

Ο νεαρός αυτές τις ημέρες δικάζεται από στρατοδικείο για την αποστολή 700.000 αμερικανικών εγγράφων στον ιστότοπο WikiLeaks

Προδότης, ήρωας ή διαταραγμένος γκέι; Η περίπτωση του στρατιώτη Μάνινγκ
Ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ είναι ένας ακόμη νέος άνθρωπος που έφερε τα πάνω κάτω στην παγκόσμια σκακιέρα καθώς ήταν ο στρατιώτης που έκανε τις διαρροές στο Wikileaks.

Ο νεαρός αυτές τις ημέρες δικάζεται από στρατοδικείο για την αποστολή 700.000 αμερικανικών εγγράφων στον ιστότοπο WikiLeaks.

Αν και μόλις 25 ετών κατηγορείται για τη μεγαλύτερη διαρροή απόρρητων εγγράφων στην ιστορία της χώρας. Συγκεκριμένα όταν ήταν μόλις 22 ετών διοχέτευσε εκατοντάδες χιλιάδες έγγραφα, πολλά από αυτά διαβαθμισμένα, για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Ανάμεσά τους και στοιχεία-φωτιά για ειδεχθή εγκλήματα εναντίον των ντόπιων πληθυσμών που διέπραξαν τα αμερικανικά στρατεύματα κατοχής. Ανα καιρύς έχει δημοσιευτεί η άποψη ότι οι αποκαλύψεις του Μάνινγκ άναψαν τη σπίθα για τις επαναστάσεις που ανέτρεψαν τις κυβερνήσεις στις αραβικές χώρες.

Με τη δίκη του θα αποκαλυφθεί πώς ένα νέο παιδί ξεσκέπασε τη μυστική διπλωματία που στηρίζει τον παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Η υπεράσπισή του τον χαρακτήρισε «νεαρό, αφελή, αλλά καλοπροαίρετο» που προσπάθησε να αποκαλύψει το αληθινό πρόσωπο του πολέμου.

Κλείσιμο
Για την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο Μάνινγκ είναι ένας κατάσκοπος, για πολλούς όμως ειναι ένας ήρωας που μάλιστα έχει δεχτεί σκληρή τιμωρία πριν καν δικαστεί. Ο νεαρός τέθηκε υπό πολύ αυστηρή παρακολούθηση (υποτίθεται για να μην αυτοκτονήσει) σε υψίστης ασφαλείας στρατιωτική φυλακή στη Βιρτζίνια. Για μήνες, ο Μάνινγκ έμενε σε ένα κελί για 24 ώρες την ημέρα, μόνο με τα εσώρουχά του. Κάθε πέντε λεπτά, φρουροί τον ρωτούσαν αν ήταν εντάξει, ενώ του επιτρεπόταν να έχει μόνο ένα βιβλίο τη φορά και κοιμόταν χωρίς μαξιλάρι ή σεντόνια.

Οι πληροφορίες για το νεαρό στρατιώτη είναι συγκεχυμένες. Είναι πλέον γνωστό ότι είναι ομοφυλόφιλος και μάλιστα οι δικηγόροι υπεράσπισής του είπαν σε μια ακρόαση ότι έπασχε από διαταραχή φύλου και είχε δημιουργήσει ένα alter-ego, την Μπριάνα Μάνινγκ.

Σε άλλες φάσεις, οι συνήγοροί του τον έχουν παρουσιάσει σαν έναν ιδεαλιστή που σοκαρίστηκε από το σκληρό πρόωσπο του πολέμου. Ο Μάνινγκ είχε πρόσβαση σε έναν αναλυτή των υπηρεσιών πληροφοριών που εργαζόταν στο Ιράκ και όπως είπε ο δικηγόρος του Ντέιβιντ Κουμπς σοκαρίστηκε από την έλλειψη ανθρωπιάς που χαρακτήριζε τις πράξεις του αμερικανικού στρατού.


Από την πλευρά του, ο αμερικανός στρατιώτης δήλωσε αθώος στην ανώτατη κατηγορία για παροχή βοήθειας στον εχθρό, ωστόσο αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 20 ετών.

Η δίκη του νεαρού στρατιώτη αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τουλάχιστον τα τέλη Αυγούστου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης