Ενα κήπος στο... μπαλκόνι

Ενα κήπος στο... μπαλκόνι

Σας έχει τύχει ποτέ να βλέπετε μια αδιάφορη και απεριποίητη πολυκατοικία στο κέντρο της Αθήνας, να αναρωτιέστε πώς να νιώθει κάποιος που μένει εκεί και μπαίνοντας στο διαμέρισμά του να εντυπωσιάζεστε; 

Ενα κήπος στο... μπαλκόνι
Οχι από την εσωτερική διακόσμηση και το γούστο του, αλλά από τη μικρή όαση που έχει δημιουργήσει στη βεράντα του. Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι είναι οι Αθηναίοι που αποφασίζουν να μετατρέψουν τα λίγα τετραγωνικά μέτρα μπαλκονιού ή ταράτσας που τους αναλογούν σε μικρούς επίγειους παράδεισους που βοηθούν όχι μόνο στην αύξηση των επιπέδων του οξυγόνου αλλά και στην ψυχολογία τους.

Η εικόνα του δροσερού πράσινου των φυτών και το άρωμα των λουλουδιών θα σας μεταφέρει μακριά από τους γρήγορους και εξουθενωτικούς ρυθμούς της καθημερινότητας. Τελικά, η δημιουργία μίας όασης είναι στο χέρι μας, όπου και αν μένουμε. Ενα μικρό μπαλκόνι, ένα μεγάλο ρετιρέ ή ένα κατά τα άλλα συμβατικό ισόγειο διαμέρισμα μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγα χρήματα και αρκετή δουλειά. Το αποτέλεσμα είναι σίγουρα εντυπωσιακό.

Η σωστή κατασκευή μιας βεράντες απαιτεί μεράκι και τη γνώση ορισμένων παραμέτρων. Ο σχεδιασμός πρέπει να γίνεται ανάλογα με τις δυνατότητες και το γούστο του κάθε ιδιοκτήτη, ώστε το αποτέλεσμα να τον αντιπροσωπεύει απόλυτα. Πριν από οτιδήποτε άλλο θα πρέπει να ενημερωθείτε από τον μηχανικό του διαμερίσματός σας για το βάρος φορτίου που μπορεί να σηκώσει η βεράντα σας· αυτό θα σας βοηθήσει να κάνετε τον ανάλογο σχεδιασμό και τη σωστή επιλογή και διαρρύθμιση των υλικών.

Κλείσιμο


Εάν είστε από τους τυχερούς και η βεράντα σας διαθέτει θέα, προσπαθήστε να προσαρμόσετε την κατασκευή με τέτοιον τρόπο ώστε να την αναδείξετε και να μην κρύψετε αυτή την πολυτέλεια. Στην αντίθετη περίπτωση, που συνήθως συνδυάζεται με ηχορύπανση και πολλά αδιάκριτα βλέμματα, χρειάζονται πιο δραστικά μέτρα. Επιλέξτε να δημιουργήσετε ένα φράχτη περιμετρικά της βεράντας με ανθεκτικά φυτά που έχουν πυκνό φύλλωμα, έτσι θα απομονώσετε τον ιδιωτικό σας χώρο και θα μειώσετε την ένταση των θορύβων. Η ιδέα του να εγκαταστήσετε μια πέργκολα είτε με αναρριχητικά φυτά είτε με κεραμίδια για προστασία από το ζεστό ήλιο του καλοκαιριού δεν θα ήταν καθόλου άσχημη, καθώς συμβάλλει στην καλύτερη απομόνωση του χώρου σας.

Μια εξίσου σημαντική παράμετρος ως προς τη σωστή επιλογή των φυτών αλλά και τη σωστή τοποθέτησή τους είναι ο προσανατολισμός της βεράντα σας, καθώς και το κλίμα που επικρατεί στην περιοχή σας. Σε κάθε περίπτωση, τα φυτά θα πρέπει να είναι ανάλογα αυτών των συνθηκών, για να μπορέσουν να ευδοκιμήσουν και να έχετε όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα να αντιμετωπίσετε.

Μια επίσης καλή συμβουλή για την επιλογή των φυτών σας είναι να ρίξετε μια ματιά στα μπαλκόνια της γειτονιάς σας και να δείτε ποια φυτά είναι προσαρμοσμένα καλύτερα. Προσοχή, τα φυτά χρειάζονται φροντίδα και περιποίηση. Πότισμα, κλάδεμα, λίπανση, είναι μερικές μόνο από τις βασικές εργασίες που χρειάζεται ο μικρός σας παράδεισος, για αυτό, εάν το πρόγραμμά σας δεν σας επιτρέπει να αφιερώνετε αρκετό χρόνο σε αυτά, διαλέξτε φυτά με μικρές απαιτήσεις. Επιπλέον, η εγκατάσταση ενός συστήματος αυτόματου ποτίσματος θα σας έλυνε κυριολεκτικά τα χέρια και θα σας απάλλασσε από το σχεδόν καθημερινό πότισμα του καλοκαιριού.

Τελευταίες πινελιές για να ολοκληρώσετε την καινούργια σας βεράντα είναι τα έπιπλα και τα διακοσμητικά στοιχεία. Εδώ το γούστο και οι ανάγκες σας παίζουν το σπουδαιότερο ρόλο, προσέξτε όμως οι επιλογές σας να είναι ανάλογες του μεγέθους του χώρου που διαθέτετε, έτσι ώστε να μπορείτε να κινήστε και να κάνετε τις δραστηριότητές σας άνετα. Οσο για τους εχθρούς των φυτών σας, απλά μάθετε να ζείτε με την έλλειψη τελειότητας! Αλλωστε ο κόσμος μας ανήκει και σε αυτούς. Και μην ξεχνάτε ότι μαθαίνετε από τα λάθη σας... Σε περίπτωση που θέλετε κρεμαστές γλάστρες ή παρτέρια, καλό θα ήταν, αν δεν υπάρχουν από κατασκευής, να τα τοποθετήσετε στο εσωτερικό μέρος στο κάγκελο του μπαλκονιού ή της βεράντας, διαφορετικά μπορεί να δημιουργηθεί κίνδυνος για τους περαστικούς.



Βασικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να μην κάνετε πισωγυρίσματα και λάθος επιλογές είναι μεταξύ άλλων να φροντίσετε ο κήπος να εναρμονίζεται με το γενικότερο ύφος της οικοδομής. Να γνωρίζεται, επίσης, ότι οι πήλινες γλάστρες χρειάζονται συχνότερο πότισμα από ό,τι οι πλαστικές, γιατί απορροφούν το νερό και εξατμίζεται γρηγορότερα από τους πόρους της γλάστρας, ενώ έχουν και μεγαλύτερο βάρος, γεγονός το οποίο πρέπει να λάβετε υπόψη. Παράλληλα, απαιτείται προσοχή στην επιλογή των φυτών (μέγεθος, χρώμα, συντήρηση), καθώς μπορεί ορισμένα είτε να αναπτυχθούν υπερβολικά και να μην ταιριάζουν με το χώρο, είτε να μην αντέξουν στο μικροκλίμα της περιοχής σας. Για την καλύτερη στήριξη των αναρριχητικών φυτών (κισσός, αγιόκλημα) η πέργκολα πρέπει να έχει στην οροφή της συρμάτινα πλέγματα. Επίσης σιγουρευτείτε ότι τα φυτά δεν εμποδίζουν τη θέα από το μπαλκόνι και τα παράθυρα ούτε κρύβουν το φως.

Αν θελήσετε να έχετε και ένα κομμάτι με οπωροκηπευτικά, θα πρέπει να λάβετε υπόψη ότι απαιτούν αρκετό ήλιο, αλλά και περισσότερο νερό από άλλα είδη. Μπορείτε να φυτέψετε τομάτες, πιπεριές, μαρούλια και μελιτζάνες εκτός των άλλων. Οι κατάλληλες εποχές για να μεταφυτεύσετε τα φυτά σας είναι η άνοιξη και ο χειμώνας.

Τέλος, για την αποφυγή ατυχημάτων σε περίπτωση που τοποθετηθούν γλάστρες σε ψηλά σημεία πρέπει να στερεωθούν με ασφάλεια, ενώ λόγοι ασφαλείας επιβάλλουν τον καλό φωτισμό των εξωτερικών χώρων.

Είδη που ευδοκιμούν και δεν απαιτούν

Οι περισσότερες βεράντες μπορούν να φιλοξενήσουν μερικά φυτά της αρεσκείας σας και με την παρουσία τους να μετατρέψουν τον άδειο ψυχρό χώρο σε μια μικρή όαση πρασίνου. Πρόκειται για είδη που ευδοκιμούν ακόμη και αν φυτευτούν στον περιορισμένο χώρο μιας γλάστρας. Τα μεγάλα πλεονεκτήματα της γλάστρας είναι ότι μπορεί κανείς να τη μετακινήσει όποτε θέλει και να τη γεμίσει με το κατάλληλο χώμα για να καλλιεργήσει φυτά που έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις. Οσα από αυτά είναι καρποφόρα, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν, θα δώσουν και κάποια μικρή παραγωγή.

Η βεράντα είναι ιδανική για να δημιουργήσετε τις δικές σας χρωματιστές συνθέσεις. Να είστε σίγουροι πως το αποτέλεσμα θα αλλάξει ολοκληρωτικά την εικόνα όχι μόνο της βεράντας σας, αλλά και ολόκληρου του σπιτιού. Οι επιλογές είναι πολλές. Διαλέξτε ανάμεσα σε αυτά που σας αρέσουν περισσότερο.

Για τα μπαλκόνια που χαρακτηρίζονται από έλλειψη ιδιωτικότητας, ένα καφασωτό με αναρριχόμενο φυτό ή η επιλογή ψηλών δένδρων, όπως τα λέιλαντ και τα γκόλντεν κρεστ, είναι κατάλληλα. Μεγαλώνουν γρήγορα και μπορούν να δώσουν χρώμα αλλά και άρωμα. Τα υπόλοιπα φυτά μπορούν να είναι τα εύκολα γεράνια, τα πελαργόνια ή οι αρμπαρόριζες, ενώ οι τριανταφυλλιές, το γιασεμί και το αγιόκλημα θα μετατρέψουν τις καλοκαιρινές νύχτες μας στην πόλη σε εκδρομική εμπειρία.

Αν η βεράντα σας ή το δώμα είναι εκτεθειμένο σε πολύ αέρα και φως, συνεπώς σε συνθήκες ερήμου, φυτά όπως ο αθάνατος, η αλόη και άλλα παχύφυτα και κακτοειδή παρουσιάζουν καλή ανάπτυξη στις συγκεκριμένες συνθήκες. Να είστε ωστόσο προσεκτικοί στην επιλογή τους αν έχετε μικρά παιδιά, οπότε τα ακανθώδη φυτά μάλλον δεν είναι για την περίπτωσή σας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης