Χάγη: Στις 23 και 24 Απριλίου εκδικάζεται η έφεση του Ράντοβαν Κάρατζιτς

Χάγη: Στις 23 και 24 Απριλίου εκδικάζεται η έφεση του Ράντοβαν Κάρατζιτς

Το Μάρτιο του 2016 ο Κάρατζιτς, 72 ετών σήμερα, κρίθηκε ένοχος για γενοκτονία, για τη σφαγή περίπου 8.000 μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών στη Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995

Χάγη: Στις 23 και 24 Απριλίου εκδικάζεται η έφεση του Ράντοβαν Κάρατζιτς
Η δίκη, σε δεύτερο βαθμό του πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς θα διεξαχθεί στις 23 και 24 Απριλίου στη Χάγη, όπως έγινε γνωστό σήμερα από τον πρόεδρο του Μηχανισμού για τα Διεθνή Ποινικά Δικαστήρια (MTPI) που πήρε τη σκυτάλη από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (TPIY).

Η έφεση, που είχε υποβληθεί τόσο από την υπεράσπιση όσο και από την κατηγορούσα αρχή, "θα εκδικαστεί στη Χάγη στις 23 και 24 Απριλίου", είπε ο Τεοντόρ Μέρον, ο πρόεδρος του MTPI που ασχολείται με τις εκκρεμότητες του TPIY.

Τον Μάρτιο του 2016 ο Κάρατζιτς, 72 ετών σήμερα, κρίθηκε ένοχος για γενοκτονία, για τη σφαγή περίπου 8.000 μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών στη Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995. Για αυτή τη σφαγή, τη χειρότερη που έχει διαπραχθεί στην Ευρώπη μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 40 ετών. Κρίθηκε επίσης ένοχος για διώξεις, δολοφονίες, βιασμούς, απάνθρωπη μεταχείριση ή εξαναγκαστική εκτόπιση για την πολιορκία του Σαράγεβο και για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης με τις "απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης".

Κλείσιμο
Οι συνήγοροί του άσκησαν έφεση στην πρωτόδικη απόφαση. Έφεση όμως άσκησε και ο εισαγγελέας του TPIY, Σερζ Μπραμέρτζ ο οποίος είχε ζητήσει να καταδικαστεί ο Κάρατζιτς σε ισόβια κάθειρξη και έκρινε ανεπαρκή τα 40 έτη.

Ο πόλεμος στη Βοσνία στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους ενώ οι εκτοπισμένοι έφτασαν τα 2,2 εκατομμύρια μεταξύ 1992-95. Ο επονομαζόμενος "Χασάπης των Βαλκανίων" Ράτκο Μλάντιτς, ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, καταδικάστηκε τον περασμένο Νοέμβριο σε ισόβια κάθειρξη για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Έχει και αυτός δηλώσει ότι σκοπεύει να ασκήσει έφεση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης