Η Μέι «θυσίασε» το «τοξικό δίδυμο» συμβούλων που κατηγορείται ότι... τη χαντάκωσε

Η Μέι «θυσίασε» το «τοξικό δίδυμο» συμβούλων που κατηγορείται ότι... τη χαντάκωσε

Ο Τίμοθι και η Χιλ ήταν υπεύθυνοι για το «καταστροφικό» πολιτικό πρόγραμμα των Τόρις - Στελέχη του κόμματος τους κατηγορούν για ανικανότητα και εριστική συμπεριφορά

Η Μέι «θυσίασε» το «τοξικό δίδυμο» συμβούλων που κατηγορείται ότι... τη χαντάκωσε
Οι δύο κορυφαίοι σύμβουλοι της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι
παραιτήθηκαν, μετά την αποτυχία των Συντηρητικών να εξασφαλίσουν αυτοδυναμία στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της Πέμπτης.

Ο Νικ Τίμοθι, ο ένας από τους προσωπάρχες της Μέι, ανέφερε στον ιστότοπο ConservativeHome ότι υπέβαλε την παραίτησή του την Παρασκευή. Το BBC μετέδωσε ότι το παράδειγμά του ακολούθησε και η Φιόνα Χιλ και ένας εκπρόσωπος του κόμματος επιβεβαίωσε την παραίτησή της.

Κλείσιμο
"Η αιτία για αυτό το απογοητευτικό αποτέλεσμα δεν ήταν η έλλειψη υποστήριξης προς την Τερέζα Μέι και τους Συντηρητικούς αλλά μια αναπάντεχη άνοδος των Εργατικών", ανέφερε ο Τίμοθι.


 
"Αναλαμβάνω την ευθύνη για το δικό μου ρόλο σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία, που ήταν η επίβλεψη του πολιτικού προγράμματός μας. Μετανιώνω ιδιαίτερα για την απόφαση να μην περιληφθεί ένα ανώτατο και ένα κατώτατο όριο στην πρότασή μας που αφορούσε το πώς θα αντιμετωπίσουμε το αυξημένο κόστος της κοινωνικής φροντίδας", πρόσθεσε.

Ο Τίμοθι και η Χιλ ήταν υπεύθυνοι για την προεκλογική εκστρατεία των Συντηρητικών που χαρακτηρίστηκε "καταστροφική" από πολλούς βουλευτές του κόμματος. Πολλά βρετανικά MME ανέφεραν ότι κορυφαία στελέχη των Συντηρητικών απαίτησαν από τη Μέι να τους απομακρύνει για να αποφύγει μια ανοιχτή "ανταρσία".

Η Φιόνα Χιλ και ο Νικ Τίμοθι ήταν σύμβουλοι της Μέι από την εποχή που εκείνη ήταν υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον, μεταξύ 2010-16.

Πυρ και μανία τα στελέχη των συντηρητικών με την «τοξική κλίκα»

Οι υποψίες ότι η παραίτηση των δύο υψηλόβαθμων συμβούλων μπορεί να μην ήταν τελικά και τόσο... αυτόβουλη, ενισχύονται από τις σφοδρές αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει από εχθές στους κόλπους των Τόρις, με πολλά στελέχη του κόμματος να ζητούν ανοιχτά από τη Μέι να απομακρύνει τον Τίμοθι και την Χιλ. 

Σύμφωνα με την Κέιτι Πέριορ, πρώην βοηθό της Βρετανίδας πρωθυπουργού, η ατμόσφαιρα στην Ντάουνινγκ Στριτ ήταν απόλυτα «τοξική» τις μέρες που έκαναν κουμάντο εκεί οι δύο προσωπάρχες.

«Ήταν μια τελείως δυσλειτουργική κατάσταση. Πηγαίναμε σε μίτινγκ το πρωί, στο γραφείο της Τερέζα Μέι και το κλίμα ήταν ευχάριστο μόνο όταν δεν ήταν εκείνοι εκεί». Ερωτηθείσα σχετικά με τις φήμες ότι οι δύο σύμβουλοι έκαναν... bullying ακόμα και σε μέλη του υπουργικού συμβουλίου, στέλνοντάς τους απειλητικά ή ακόμα και υβριστικά μηνύματα και υποτιμώντας τους, η Πέριορ απάντησε: «Νομίζω ότι ευσταθούν. Δεν έδειχναν το απαιτούμενο σεβασμό ακόμα και για πολιτικά πρόσωπα που διαθέτουν εμπειρία 20 και 30 ετών. Υπήρχαν σίγουρα πολλά απαράδεκτα γραπτά μηνύματα».

Οι πιο σφοδρές επικρίσεις που έχουν δεχτεί πάντως ο Τίμοθι και η Χιλ δεν έχουν να κάνουν με τον χαρακτήρα τους αλλά για την αναποτελεσματικότητά τους, αφού οι ίδιοι ήταν υπεύθυνοι για την επιλογή των θεμάτων στο «καταστροφικό» πολιτικό πρόγραμμα της Μέι, που περιλάμβανε π.χ. την άρση της απαγόρευσης για το... κυνήγι της αλεπούς. 

Τα πιο έντονα πυρά των Τόρις συγκέντρωσε ο Τίμοθι, ως συντάκτης της πρότασης που χαρακτηρίστηκε το «σοβαρότερο ολίσθημα» της προεκλογικής της εκστρατείας, τον διαβόητο «φόρο της άνοιας».

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει δημόσια στα τέλη Μαΐου σε ό,τι αφορά μια από τις προεκλογικές της υποσχέσεις που προκάλεσαν τις πιο έντονες αντιδράσεις, αφού το σχέδιο της να αναγκαστούν οι πιο γηραιοί πολίτες να πληρώνουν περισσότερα για κοινωνική πρόνοια μείωσε κατά το ήμισυ το προβάδισμα που απολάμβανε το Συντηρητικό Κόμμα στις δημοσκοπήσεις μέσα σε λίγες ημέρες.

Σύμφωνα με τον Νάιτζελ Έβαλς, υψηλόβαθμο στέλεχος των Τόρις, η πρόταση αυτή ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησαν στην πανωλεθρία των Συντηρητικών.

«Ήταν ένα απίστευτο αυτογκόλ. Δεν πυροβολήσαμε απλώς τους εαυτούς μας στο πόδι, στοχεύσαμε κατευθείαν στο κεφάλι. Αντί να εστιάσουμε στα θέματα στα οποία έπρεπε, δηλαδή το Brexit και την ισχυρή οικονομία καταλήξαμε να ασχολούμαστε με την κοινωνική πρόνοια, τα καύσιμα, την κατάργηση του μεσημεριανού γεύματος στα σχολεία και το κυνήγι της αλεπούς»,
αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης