Brexit: Η πολιτική κρίση επιδεινώνεται

Brexit: Η πολιτική κρίση επιδεινώνεται

Ο Κάμερον επιμένει ότι το πότε θα αρχίσει να υλοποιείται η διαδικασία απόσχισης της Βρετανίας από την ΕΕ είναι ένα ζήτημα που αφορά αποκλειστικά τη χώρα του και κανέναν άλλον

Brexit: Η πολιτική κρίση επιδεινώνεται
Για τον Ντέιβιντ Κάμερον
, ένα μεγάλο μέρος της «βρωμοδουλειάς» που θέλησε να αποφύγει γύρω από το
Brexit, ήταν το να περιγράφει την τρέχουσα κατάσταση στους 27 ηγέτες της
Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κλείσιμο

Ωστόσο, ο υπό παραίτηση πρωθυπουργός της Βρετανίας, είναι υποχρεωμένος να κάνει ακριβώς αυτό, καθώς απόψε θα εμφανιστεί ενώπιον των πρώην εταίρων του στις Βρυξέλλες, για πρώτη φορά μετά από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Ο έκπτωτος και κατά κοινή ομολογία αποτυχημένος ηγέτης γίνεται πλέον δεκτός μόνο σε δείπνα και όχι σε Συνόδους Κορυφής. Ο Κάμερον επιμένει ότι το πότε θα αρχίσει να υλοποιείται η διαδικασία απόσχισης της Βρετανίας από την ΕΕ είναι ένα ζήτημα που αφορά αποκλειστικά τη χώρα του και κανέναν άλλον. Οι Συντηρητικοί, όμως, προσπαθούν να οργανώσουν την διαδοχή στην κορυφή της παράταξής τους το συντομότερο δυνατόν. Από σήμερα, Τρίτη, θα γίνεται δεκτή κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη διεκδίκηση της προεδρίας, ενώ μέχρι στιγμής είναι δεδομένο ότι ο Μπόρις Τζόνσον ή «BoJo» θα είναι υποψήφιος και απέναντί του θα έχει την Τερέζα Μέι. Η υπουργός Εσωτερικών παρουσιάζει αυξημένα ποσοστά σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ανώτερα από εκείνα του BoJo και προσελκύει τη συμπάθεια του λαού, καθώς θεωρείται μια σοβαρή πολιτικός, μια «Χίλαρι Κλίντον σε βρετανική εκδοχή», η οποία θα μπορούσε να απαλλάξει τη χώρα ακόμη και από την περιπέτεια των πρόωρων εκλογών.

Σε σύγχυση οι Εργατικοί

Παρόλ' αυτά, στη Βρετανία τα ΜΜΕ και η κοινή γνώμη μοιάζει να έχει ξεχάσει προς στιγμήν τον Ντέιβιντ Κάμερον και την παράταξή του, τους Συντηρητικούς. Το ενδιαφέρον μονοπωλεί ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ιδιαίτερα για την απροθυμία του να παραιτηθεί. Σε έκτακτη συνέλευση των βουλευτών του κόμματος, υπήρξε γενικευμένη και ηχηρή δυσαρέσκεια προς τον Κόρμπιν. Σήμερα διοργανώνεται εσωτερική ψηφοφορία από την οποίαν αναμένεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Εργατικών θα άρει και επισήμως την εμπιστοσύνη της από τον αρχηγό, καταθέτοντας επί της ουσίας πρόταση μομφής εναντίον του. Εν τω μεταξύ, η σκιώδης κυβέρνηση που είχε συστήσει ο Κόρμπιν έχει παραιτηθεί σχεδόν σύσσωμη, καθώς έχουν αποχωρήσει περίπου 40 από τους βασικούς συνεργάτες του. Ο ίδιος ο Κόρμπιν, όμως, παραμένει απτόητος και απευθύνει δραματικές εκκλήσεις στους συναδέλφους αλλά και στο Βρετανικό λαό υπέρ της ενότητας και της ομοψυχίας.

Υποβιβασμός της οικονομίας

Παρά τις χθεσινές καθησυχαστικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Οσμπορν, η στερλίνα κατρακυλά σε ιστορικά χαμηλά. Εκτιμάται ότι οι κορυφαίες βρετανικές εταιρείες έχουν χάσει άνω των 40 δισ. λιρών από τη χρηματιστηριακή τους αξία -και αυτό συνέβη μόνο την Δευτέρα. Ταυτόχρονα, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's υποβίβασε τη βρετανική οικονομία: Από ΑΑ+ είναι πλεόν ΑΑ.

Κύμα ξενοφοβίας

Από το «Κουτί της Πανδώρας» το οποίο άνοιξε με το Brexit, ένα από τα πιο επικίνδυνα κοινωνικά δεινά είναι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία. Ο Ντέιβιντ Κάμερον επαναλαμβάνει διαρκώς ότι «τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές στη χώρα», φαίνεται όμως ότι οι πραγματικοί αριθμοί τον διαψεύδουν. Η αύξηση των κρουσμάτων βίας που σχετίζονται με το μίσος για τους αλλοδαπούς άγγιξε το 57%, μιλώντας για ένα διάστημα ελάχιστων ημερών, δηλαδή από την προηγούμενη Παρασκευή έως σήμερα. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης