Bremain ή Brexit: Τα σενάρια για την επόμενη μέρα

Bremain ή Brexit: Τα σενάρια για την επόμενη μέρα

Η παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε είναι το καλύτερο αποτέλεσμα για την Ένωση καθώς αποφεύγεται μία ακόμη μεγάλη κρίση τη στιγμή που οι Βρυξέλλες βρίσκονται αντιμέτωπες με αρκετά μέτωπα

Bremain ή Brexit: Τα σενάρια για την επόμενη μέρα
Η παραμονή της Βρετανίας στην Ε. Ε
είναι το καλύτερο αποτέλεσμα για την Ένωση καθώς αποφεύγεται μία ακόμη μεγάλη κρίση τη στιγμή που οι Βρυξέλλες βρίσκονται αντιμέτωπες με αρκετά μέτωπα. 

Στους κόλπους των Βρυξελλών θα υπάρχει μικρότερη αβεβαιότητα κάτι που αυτή τη στιγμή έχει μεγάλη ανάγκη η ζώνη του ευρώ. 

Κλείσιμο
Επιπλέον, το ποσοστό που θα λάβει το στρατόπεδο που τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε θα επηρεάσει σαφώς την εικόνα του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον
και κυρίως την συνοχή του κόμματός του, τους Συντηρητικούς. Ο Κάμερον ανέλαβε προσωπικά την εκστρατεία «Remain» με πολλά στελέχη των Συντηρητικών να στηρίζουν το «
Brexit» ακολουθώντας τον πρώην δήμαρχο του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον .  

Bremain και Ευρωζώνη

Για την Ευρωζώνη, η παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε θα σημαίνει, μεταξύ άλλων, την επίτευξη προόδου σε ζητήματα τα οποία είναι απαραίτητα για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της ζώνης του ευρώ. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει και λύσεις διακυβέρνησης καθώς και ζητήματα για την ενίσχυση της δημοσιονομικής της ικανότητας.







Ποια θα είναι η επόμενη μέρα σε περίπτωση Brexit

Η έξοδος από την ΕΕ θα φέρει αναστάτωση όχι μόνο στη Βρετανία αλλά και στην ΕΕ. Κατ' αρχήν θα απομυθοποιηθεί η θεωρία ότι ένα κράτος μέλος εισέρχεται στην ένωση για πάντα... Ένα Brexit είναι ένα σημαντικό σοκ για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Ο χωρισμός των δρόμων με τη Βρετανία θα αναγκάσει την ΕΕ να εξηγήσει γιατί αξίζει κάποιο κράτος να παραμείνει ή και να γίνει μέλος της Ένωσης. Επιπλέον, η διαδικασία αποχώρησης δεν θα μπορεί να διευθετηθεί εύκολα, θα ενισχύσει την αβεβαιότητα ενώ θα αποδυναμώσει περαιτέρω μία ήδη «τραυματισμένη» Ευρωζώνη. 

Brexit - Grexit

Η αβεβαιότητα και η οικονομική αναμπουμπούλα από ένα Brexit δεν θα είναι ευχάριστα για την χώρα μας. Αν και δεν υπάρχει απευθείας σχέση μεταξύ Brexit και Grexit, πολλοί έσπευσαν να κάνουν λόγο για φαινόμενο «ντόμινο» στην ΕΕ επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι ο κίνδυνος ενός Grexit μπορεί να επιστρέψει.

Το Brexit αναφέρεται στην έξοδο από την ΕΕ. To Grexit αναφέρεται στην έξοδο από το ενιαίο νόμισμα (καθώς επίσης και από την ΕΕ). Η έξοδος από το κοινό νόμισμα είναι σαφέστατα περισσότερο περίπλοκη από την έξοδο ενός κράτους-μέλους από την ενιαία αγορά. Μία απόφαση της Βρετανίας για έξοδο από την ένωση μπορεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου με τα άλλα κράτη -μέλη να κάνουν και αυτά  δημοψήφισμα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης