Λιβύη: Συνάντηση των δύο πολιτικών εξουσιών για να δοθεί τέλος στον εμφύλιο

Λιβύη: Συνάντηση των δύο πολιτικών εξουσιών για να δοθεί τέλος στον εμφύλιο

Οι δύο παρατάξεις που έχουν μοιράσει στα δύο τη χώρα από το 2011 ήρθαν για πρώτη φορά σε μια αρχική συμφωνία έτσι ώστε να τεθεί ένα τέλος στην σύγκρουση μεταξύ τους

Λιβύη: Συνάντηση των δύο πολιτικών εξουσιών για να δοθεί τέλος στον εμφύλιο
Αντιπρόσωποι των δύο παρατάξεων που αντιπαρατίθενται στη Λιβύη ανακοίνωσαν σήμερα στην Τυνησία πως κατέληξαν σε μια πολιτική συμφωνία η οποία αναμένεται ότι θα εγκριθεί από τα δύο κοινοβούλια, ώστε να τεθεί τέλος στη σύγκρουση που καταστρέφει τη χώρα.

«Είναι μια ιστορική στιγμή την οποία περίμεναν οι Λίβυοι, την οποία περίμεναν οι Άραβες και την οποία περίμενε ο κόσμος», δήλωσε ο Αουάντ Μοχάμεντ Αουάντ Αμπντούλ-Σαντίκ, αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου της Τρίπολης που δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα.

Πρόκειται για μια «ιστορική ευκαιρία» που δεν θα ξαναπαρουσιαστεί, συνέχισε στο τέλος των συνομιλιών μεταξύ των αντιπροσώπων των δύο αντίπαλων κοινοβουλίων στη Γκαμάρτ, προάστιο της Τύνιδας.
Κλείσιμο

Δεν κατέστη αμέσως σαφές αν η ανακοίνωση της συμφωνίας είχε εγκριθεί από τις αρχές των δύο μερών στη Λιβύη.
Η ανακοίνωση αυτή πραγματοποιείται ενώ οι συζητήσεις μεταξύ των δύο παρατάξεων βρίσκονται σε νεκρό σημείο. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν είχε δηλώσει στα τέλη Νοεμβρίου πως «δεν υπάρχει προθεσμία» για τον σχηματισμό μιας κυβέρνηση εθνικής ενότητας στη Λιβύη.

Η Λιβύη είναι βυθισμένη στο χάος μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011. Δύο πολιτικές εξουσίες διεκδικούν από πέρυσι την εξουσία, η μία με έδρα την Τρίπολη και η άλλη, η μόνη που αναγνωρίζεται διεθνώς, με βάση την ανατολική Λιβύη.

Έπειτα από σχεδόν έναν χρόνο διαπραγματεύσεων, ο πρώην απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη Μπερναρντίνο Λεόν κατάφερε στις αρχές Οκτωβρίου να αποσπάσει από τους αντιπροσώπους των δύο πλευρών μια συμφωνία για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, όμως στη συνέχεια η συμφωνία αυτή απορρίφθηκε από τα δύο κοινοβούλια.

«Καλούμε όλες τις γειτονικές χώρες αλλά και τη διεθνή κοινότητα να στηρίξουν αυτή τη συμφωνία η οποία θα καταστήσει ασφαλέστερη την περιοχή», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου της Τρίπολης, του Γενικού Εθνικού Κογκρέσου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης