Οικονομικά αντίποινα από τη Ρωσία - Απειλεί με ακύρωση του Turkish Stream

Οικονομικά αντίποινα από τη Ρωσία - Απειλεί με ακύρωση του Turkish Stream

Η Μόσχα εξετάζει το «πάγωμα» κοινών επενδυτικών σχεδίων με την Άγκυρα - Μέχρι και δέκα δισ. θα χάσει η Τουρκία από το ρωσικό εμπάργκο στον τουρισμό - O Ερντογάν σκόπιμα οδηγεί σε αδιέξοδο τις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας, δήλωσε ο Πούτιν

Οικονομικά αντίποινα από τη Ρωσία - Απειλεί με ακύρωση του Turkish Stream
Νέα επίθεση στην τουρκική ηγεσία για την υπόθεση της κατάρριψης του ρωσικού Σουκχόι εξαπέλυσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγορώντας την Άγκυρα ότι σκόπιμα οδηγεί σε αδιέξοδο τις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας.

Επανέλαβε, επίσης, ότι η Τουρκία ακόμα δεν έχει ζητήσει «συγγνώμη» για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού και επανέλαβε την άποψη ότι η ενέργειά της ήταν «πισώπλατη μαχαιριά»: «
Ήταν μια ανεξήγητη και ύπουλη μαχαιριά στην πλάτη από αυτούς που πιστεύαμε ότι είναι σύμμαχοι και εταίροι στη μάχη κατά της τρομοκρατίας» δήλωσε την Πέμπτη ο Ρώσος πρόεδρος.

Κλείσιμο
«Το περιστατικό που συνέβη πριν από δύο ημέρες στον συριακό εναέριο χώρο αψηφά την κοινή λογική και το διεθνές δίκαιο. Το αεροπλάνο καταρρίφθηκε πάνω από το Συριακό έδαφος. Και ακόμα δεν έχουμε λάβει μια λογική συγγνώμη από την Τουρκία στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο
» συμπλήρωσε ο Πούτιν μιλώντας στην τελετή αποδοχής διαπιστευτηρίων 15 πρέσβεων.

Εντολή Μεντβέντεφ για οικονομικά αντίποινα στην Τουρκία
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, έδωσε εντολή στη ρωσική κυβέρνηση να ετοιμάσει μέτρα, περιλαμβανομένου του παγώματος ορισμένων κοινών επενδυτικών σχεδίων με την Τουρκία, σε αντίποινα για την κατάρριψη ενός ρωσικού πολεμικού αεροπλάνου από την Τουρκία.

Είπε ακόμη, σε μια συνάντηση που είχε σήμερα με υπουργούς, πως τα μέτρα θα περιλαμβάνουν περιορισμούς στις εισαγωγές τροφίμων από την Τουρκία.

Με τη σειρά του, ο Ρώσος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης δήλωσε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Turkish Stream εμπίπτει στα περιοριστικά μέτρα εναντίον της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι οι περιορισμοί εναντίον της Άγκυρας μπορεί ακόμη να περιλαμβάνουν και τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας στο Akkuyu  (Ακούγιου) της Μερσίνας -απέναντι από την Κύπρο- που βρίσκεται υπό κατασκευή.

Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός, Alexei Ulyukayev, σημείωσε ότι ενδεχομένως να υπάρξουν περιορισμοί και στις αεροπορικές συνδέσεις Ρωσίας-Τουρκίας, τόσο στις προγραμματισμένες όσο και στις πτήσεις τσάρτερ, αλλά αυτό είναι κάτι που θα αποφασιστεί από το υπουργείο Μεταφορών μέσα στις επόμενες ημέρες. 

Νωρίτερα, πάντως, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επισήμανε ότι η Μόσχα περιμένει ακόμα μια λογική εξήγηση για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, προσθέτοντας ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν εξετάζει τη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας ή την επιβολή εμπάργκο στο εμπόριο τροφίμων.

«Περιμένουμε ακόμα μια ρεαλιστική εξήγηση από την τουρκική πλευρά» δήλωσε ο Πεσκόφ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγες ώρες μετά τις προσπάθειες της Τουρκίας να ρίξει τους τόνους και να καλμάρει τη Ρωσία ξεκαθαρίζοντας δια αξιωματούχων ότι ότι έχει καλές διαθέσεις απέναντι στη Μόσχα κι ότι σε καμία περίπτωση δεν θέλει να διαταράξει την σχέση της με την ρωσική κυβέρνηση.

Όμως, η Ρωσία συνεχίζει να κρατά αδιάλλακτη στάση στέλνοντας μία ισχυρή προειδοποίηση στην Τουρκία καθώς λίγες ώρες μετά την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 από την τουρκική αεροπορία, ρωσικά μαχητικά άνοιξαν πυρ κατά τουρκικής αυτοκινητοπομπής σκοτώνοντας επτά άτομα και τραυματίζοντας δέκα.

Την Τετάρτη ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε τον τόνο: «Το πρόβλημα δεν είναι η τραγωδία που ζήσαμε. Το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο. Παρατηρούμε πως η νυν τουρκική ηγεσία εδώ και αρκετά χρόνια ακολουθεί σκόπιμα μια πολιτική υποστήριξης του εξισλαμισμού της χώρας της», είπε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ ο οποίος υποστήριξε πως οι Τούρκοι στηρίζουν τους τζιχαντιστές. «Η απερίσκεπτη εγκληματική πράξη των τουρκικών αρχών έχει τρεις βασικές συνέπειες», είπε και εξήγησε αναλυτικά πώς επιδεινώνονται οι σχέσεις Ρωσίας - ΝΑΤΟ, πώς γίνεται εμφανής η σχέση της Τουρκίας με το Ισλαμικό Κράτος και πώς θα επηρεαστούν άμεσα οι «καλές σχέσεις και συνεργασίες» Μόσχας-Άγκυρας. «Πρώτη συνέπεια είναι η επιδείνωση των σχέσεων Ρωσίας-ΝΑΤΟ, που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί υπό οποιοδήποτε συμφέρον, συμπεριλαμβανομένης και της προστασίας των συνόρων», τόνισε και στην συνέχεια εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της Τουρκίας αναφορικά με τις σχέσεις της με το Ισλαμικό Κράτος: «Δεύτερον, η Τουρκία έχει αποδείξει πλέον με τις ενέργειές της ότι προστατεύει τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη για εμάς, λαμβάνοντας υπόψη τις πληροφορίες που έχουμε για άμεσα οικονομικά συμφέροντα αρκετών Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι ασχολούνται με το λαθρεμπόριο πετρελαίου που παράγεται στις υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών περιοχές».

Την ίδια ώρα, στη ρωσική Δούμα, πολλοί βουλευτές έσπευσαν να εκφράσουν την έντονη δυσφορία τους για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού Su-24 ενώ τα ρωσικά ταξιδιωτικά γραφεία ακύρωσαν ήδη τα προγραμματισμένα ταξίδια προς την Τουρκία.

Σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα "Τhe Moscow Times", oι Ρώσοι βουλευτές ζήτησαν από την κυβέρνηση να προβεί σε σκληρά αντίποινα για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού και τη δολοφονία ενός εκ των χειριστών από Τουρκομάνους αντάρτες στη Συρία. 

Περίπου 10 δισ. δολάρια θα χάσει η Τουρκία από το ρωσικό εμπάργκο στον τουρισμό
Εντείνεται, παράλληλα, ο οικονομικός «πόλεμος» Ρωσίας - Τουρκίας μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού τύπου Su-24 από την τουρκική πολεμική αεροπορία στα συροτουρκικά σύνορα.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ρωσίας, με τα μεγαλύτερα τουριστικά πρακτορεία της χώρας να λένε «νιετ» στην πώληση ταξιδιωτικών πακέτων με προορισμό τις τουρκικές πόλεις.

Δύο ημέρες μετά το περιστατικό, ο επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Τουρισμού, Όλεγκ Σαφόνοφ, δήλωσε πως η συνεργασία με την Τουρκία στον τομέα του τουρισμού έχει «προφανώς» παύσει έπειτα από την κατάρριψη του Su-24.

Ο οργανισμός έχει ήδη δώσει εντολή στα γραφεία να σταματήσουν να πωλούν πακέτα, δήλωσε ο Σαφόνοφ, ο οποίος υπολόγισε πως το πλήγμα στην Τουρκία θα κινηθεί στα 10 δισ. δολάρια το έτος.

Άλλωστε, η Τουρκία βρίσκεται στη δεύτερη θέση επιλογής των Ρώσων ταξιδιωτών μετά την Αίγυπτο -προορισμός που έχει «παγώσει» έπειτα από την κατάρριψη του αεροσκάφους της Kogalymavia- με περίπου πέντε εκατ. τουριστών να την έχουν επισκεφθεί το 2014.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης