Daily Mail: Έλληνες ακροδεξιοί κομάντο κλέβουν τους πρόσφυγες

Daily Mail: Έλληνες ακροδεξιοί κομάντο κλέβουν τους πρόσφυγες

Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται μαρτυρίες μεταναστών

Daily Mail: Έλληνες ακροδεξιοί κομάντο κλέβουν τους πρόσφυγες
Για ιστορίες που σοκάρουν κάνει λόγο η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, επικαλούμενη μαρτυρίες μεταναστών, οι οποίοι καταγγέλλουν πως, ένοπλοι, με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, που θεωρούνται ακροδεξιά στοιχεία των ειδικών δυνάμεων της ελληνικής ακτοφυλακής, συμπεριφέρονται σαν πειρατές, κλέβοντας τους πρόσφυγες, που διασχίζουν με βάρκες τη Μεσόγειο, για να βρουν ασφαλές καταφύγιο στην στην Ευρώπη.

Η βρετανική εφημερίδα παραθέτει περιγραφές μεταναστών, που ισχυρίζονται ότι ένοπλοι κομάντο με καλυμμένα πρόσωπα τους επιτίθενται εν πλω, στα χωρικά ύδατα μεταξύ Τουρκίας - Ελλάδας, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Σε κάποιες περιπτώσεις, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι «πειρατές» είχαν λεία δεκάδων χιλιάδων ευρώ, χρήματα που οι μετανάστες και πρόσφυγες είχαν πάρει μαζί τους σε μετρητά καθώς αναζητούσαν μια καλύτερη ζωή, αλλά και κινητά. Τα θύματα ισχυρίζονται πως οι επιτιθέμενοι είχαν ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα και μιλούσαν αγγλικά και ελληνικά.

Κλείσιμο
Τους χτυπούσαν και στη συνέχεια τους έγδυναν, σκίζοντάς τους τα ρούχα και τα εσώρουχα για να βρουν κρυμμένα τηλέφωνα και λεφτά, ενώ έκλεβαν και τις μηχανές από τις βάρκες τους. Εν συνεχεία, σύμφωνα με τις καταγγελίες μεταναστών, οι ένοπλοι έσκιζαν τις φουσκωτές βάρκες και τους εγκατέλειπαν στη μοίρα τους, ενώ ορισμένες φορές τους έσπρωχναν στο νερό.

Οι μετανάστες δήλωσαν στην Daily Mail πως οι επιθέσεις είχαν ρατσιστικά κίνητρα και πως προέρχονται από ακροδεξιά στοιχεία της ελληνικής ακτοφυλακής. Την ίδια ώρα, μέλη μη ανθρωπιστικών οργανώσεων όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η οργάνωση Save the Children και οι Γιατροί χωρίς Σύνορα επιβεβαίωσαν πως έχουν ακούσει τους ισχυρισμούς αυτούς και τους έχουν λάβει σοβαρά υπόψη. 



Ο Osama Haj Tihir από τη Συρία δηλώνει πως βρέθηκε αντιμέτωπος με το θάνατο, όταν του επιτέθηκαν -πριν από τρεις εβδομάδες- επτά ένοπλοι. «Ήμουν σε μία βάρκα με 20 Σύρους που έμεινε ακυβέρνητη στη θάλασσα, όταν χάλασε η μηχανή. Ξαφνικά μας επιτέθηκαν επτά άνδρες με καλυμμένα πρόσωπα, ντυμένοι στα μαύρα, από ένα μεγάλο ταχύπλοο. Είχαν όπλα και μαχαίρια και μας έσπρωξαν στο δάπεδο της βάρκας, τον έναν πάνω στον άλλο, φωνάζοντας σε γλώσσα που δεν καταλάβαινα. Μου πήραν 850 ευρώ που είχα πάνω μου και συνολικά περίπου 35.000 ευρώ απ' όλους στη βάρκα. Τα έβαλαν όλα σε μια σακούλα και όλα τα κινητά σε μία άλλη. Έκοψαν τη βάρκα με ένα μαχαίρι, πέταξαν τη μηχανή στο βυθό και μετά πέταξαν κι εμάς στο νερό. Φορούσαμε όλοι σωσίβια, αλλά φοβηθήκαμε πως θα πεθαίναμε. Λίγα λεπτά μετά, μας έσωσε η τουρκική ακτοφυλακή» υποστηρίζει.

Ο Τihir, που ταξίδευε με τον έφηβο γιο του, Kamal, είπε πως οι άνδρες έμοιαζαν με τις ειδικές δυνάμεις της ελληνικής ακτοφυλακής. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, όταν δημοσιογράφοι του έδειξαν φωτογραφίες από τις ελληνικές ειδικές δυνάμεις, είπε: «Λέω την αλήθεια, είχαν τα ίδια μαύρα ρούχα, τα ίδια όπλα, το ίδιο σκάφος. Είναι οι ίδιοι. Το σκάφος ήρθε από την πλευρά της Ελλάδας και επέστρεψε από την κατεύθυνση που είχε έρθει» πρόσθεσε.



Την ίδια ώρα, ο 24χρονος Σύρος Rami Kourafa υποστηρίζει ότι ταξίδευε με τα ξαδέλφια του όταν η βάρκα τους δέχθηκε επίθεση στις 17 Ιουλίου και οι δράστες τους έκλεψαν συνολικά 70.000 δολάρια και όλα τα κινητά τους. Υποστήριξε πως οι ένοπλοι  επιτέθηκαν αμέσως μόλις η βάρκα με 33 πρόσφυγες συνάντησε το ελληνικό λιμενικό. «Μας περικύκλωσαν και φώναζαν: Σταματήστε, γυρίστε πίσω. Αλλά εμείς δεν σταματήσαμε παρά το γεγονός ότι η βάρκα έβαζε νερά. Ο επικεφαλής έδειχνε πολύ θυμωμένος, έδειξε ένα άλλο σκάφος και απομακρύνθηκε. Τρία λεπτά μετά ήρθαν οι κομάντος, ήταν σαν να τους είχε καλέσει», λέει. Οι ένοπλοι, όπως αφηγείται ο 24χρονος φοιτητής, άνοιξαν μια τρύπα στη βάρκα και τους είπαν να ανέβουν στο σκάφος τους. «Μας πήγαν στα ανοιχτά, δεν βλέπαμε στεριά. Αρχίσαμε να παραπονιόμαστε και να τσακωνόμαστε μαζί τους και εκείνοι μας χτύπησαν. Μετά πήραν όλα τα λεφτά και όλα τα κινητά μας και μας ανάγκασαν μα βγάλουμε όλα μας τα ρούχα. Μας έσκισαν ακόμα και τα εσώρουχα για να δουν μήπως κρύβαμε κάτι», αναφέρει.



Σύμφωνα με το βρετανικό δημοσίευμα, οι επιθέσεις αυτές είχαν στην πραγματικότητα ρατσιστικά κίνητρα. Από την πλευρά του, ο 35χρονος Mohammed Mohammed από τη Δαμασκό, λέει πως η επίθεση, κατά την οποία έχασε όλες τις αποταμιεύσεις του, ύψους 8.800 ευρώ, θύμιζε επίθεση νεοναζιστών στο Ισλάμ. Άνδρες που, όπως λέει, φορούσαν την ίδια στολή με τις ειδικές δυνάμεις της ελληνικής ακτοφυλακής, τον λήστεψαν ενώ περνούσε από τη Σμύρνη στη Λέσβο στις 30 Ιουλίου. «Είναι σίγουρα ρατσιστές, σαν τους ναζιστές. Δεν τους αρέσουν οι μουσουλμάνοι. Μας είπαν: είστε δολοφόνοι. Δεν τους άρεσε όταν μας πλησίασαν και είδαν πως υπήρχαν γυναίκες με χιτζάμπ. Ήταν πολύ γυμνασμένοι, επαγγελματίες. Χειρίζονταν τα ταχύπλοό τους σαν να ήταν Masserati». Οι άνδρες, όπως ισχυρίζονται οι μετανάστες, τους χτύπησαν με ραβδιά και αφαίρεσαν τη μηχανή από τη βάρκα τους. Τους εγκατέλειψαν χωρίς μηχανή και με τρυπημένη τη βάρκα. Βυθίζονταν όταν μια ώρα αργότερα τους διέσωσε η τουρκική ακτοφυλακή.  



Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, το ελληνικό λιμενικό δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα να λάβει θέση για το θέμα. Ωστόσο τον περασμένο μήνα είχε κατηγορήσει κακοποιούς πως υποδύονταν το προσωπικό του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης