Deutsche Welle: «Η Γαλλία έσωσε την Ελλάδα γιατί φοβάται για τον εαυτό της»

Deutsche Welle: «Η Γαλλία έσωσε την Ελλάδα γιατί φοβάται για τον εαυτό της»

«Η εμμονή με τα προβλήματα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής περιφέρειας, κάνει τις αγορές να αγνοούν τους αυξανόμενους κινδύνους στον πυρήνα της Ευρώπης, ιδίως την Γαλλία» αναφέρει το δημοσίευμα της DW

Deutsche Welle: «Η Γαλλία έσωσε την Ελλάδα γιατί φοβάται για τον εαυτό της»
«Η Γαλλία υπήρξε ο πιο δυνατός σύμμαχος της Ελλάδας στην οικονομική της κρίση. Όμως αυτό φαίνεται να προέρχεται κυρίως από την ανησυχία για τις δικές της οκονομικές επιδόσεις» γράφει στην Deutche Welle η δημοσιογράφος Elizabeth Bryant. Kαι επισημαίνει ότι η βοήθεια αυτή δεν έχει να κάνει τόσο με την κατάσταση στην Ελλάδα, όσο με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ίδια η Γαλλία και τον φόβο ότι θα είναι ο επόμενος κρίκος στην αλυσσίδα της ευρωπαϊκής κρίσης.

H δημοσιογράφος ξεκινά την αναφορά της στην Ελληνική κρίση γράφοντας ότι: «Kατά την διάρκεια των συνομιλιών στην Σύνοδο Κορυφής, όταν οι Έλληνες διαπραγματευτές είχαν μια δύσκολη αποστολή να αποδεχθούν σκληρά μέτρα λιτότητας, οι Γάλλοι συνάδελφοί τους είχαν μια σχετικά εύκολη αποστολή για την έγκριση αυτής της συμφωνίας την Τετάρτη στο κοινοβούλιό τους. Αποφεύγοντας έτσι την οικονομική καταστροφή της Ελλάδας. Και διατηρώντας ανέπαφη την ομάδα των 19 στην Ευρωζώνη».

«Σε χωριστές ψηφοφορίες, η Εθνοσυνέλευση και η Γερουσία της Γαλλίας υποστήριξαν με συντριπτική πλειοψηφία την συμφωνία που επιτεύχθηκε, κάνοντας την Γαλλία την πρώτη από μία χώρες και κοινοβούλια που πρέπει να την επικυρώσουν. "Πρέπει να είμαστε στο πλευρό των Ελλήνων, και να εξασφαλίσουμε ότι η Ευρωζώνη στην οποία ανήκουμε πρέπει να προστατευτεί" δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μετά την ψηφοφορία της Τετάρτης, απηχώντας ένα μήνυμα αλληλεγγύης που έχει ακούστηκε συχνά αυτές τις τελευταίες εβδομάδες. Ο ρόλος της Γαλλίας ήταν καθαρά συμβουλευτικός. Αλλά τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν την ισχυρή υποστήριξη της Γαλλίας για την διατήρηση της Ελλάδας στη νομισματική ένωση. Σε αντίθεση με τη Γερμανία, όπου η Βουλή ενέκρινε την συμφωνία μετά από μακρά και δύσκολη συζήτηση».

Κλείσιμο
Και συνεχίζει η δημοσιογράφος επισημαίνοντας: «Λίγα ζητήματα έχουν δοκιμάσει τόσο σοβαρά την ισχυρή γαλλο-γερμανική συμμαχία στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια όσο το τι πρέπει να γίνει με την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή που ο Ολάντ ήθελε να αποσταλούν εμπειρογνώμονες για να βοηθήσουν την Αθήνα στην σύνταξη της συμφωνίας, η Γερμανία ετοίμαζε το δικό της σχέδιο για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Όμως όπως όλοι οι αναλυτές πιστεύουν, τα πάντα γίνονται με το βλέμμα στο εσωτερικό μέτωπο».

«Η Γαλλία ηγήθηκε του μετώπου να κρατηθεί η Ελλάδα στην Ευρωζώνη κυρίως γιατί πάνω στην ιδέα της Ευρωζώνης η κυβέρνηση του Ολάντ έχει στηρίξει το οικονομικό της πρόγραμμα για ανάκαμψη στην Γαλλία. Κάτι που θα τον βοηθήσει και στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο απέναντι στους ευρωσκεπτικιστές. Προς το παρόν ο Ολάντ έχει το πάνω χέρι. Και πέτυχε να διχάσει τα μέλη της αντιπολίτευσης, με τους περισσότερους από αυτούς να στηρίζουν την συμφωνία, την ίδια στιγμή που ο Νικολά Σαρκοζί επικρίνει ανοιχτά τον Ολάντ για την σύγκρουση με την Γερμανία προς χάρη της Ελλάδας. 

«Ο Ολάντ βρίσκεται αντιμέτωπος και το κόμμα της Λεπέν, το οποίο όπως ήταν ανεμενόμενο ήταν έντονα επικριτικό για την συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι ήταν μια κακή συμφωνία για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη. Και η κα Λεπέν κατηγόρησε τον Ολάντ για πεταμενα δισεκατομμύρια ευρώ των Γάλλων στη φωτιά του ελληνικού χρέους».

«Η αλήθεια είναι ότι μετά τη Γερμανία, η Γαλλία κατέχει το μεγαλύτερο ποσό του ελληνικού χρέους μεταξύ των μελών της Ευρωζώνης, το οποίο εκτιμάται σε 43 δισ. ευρώ κατά κάποιους, ενώ κατά την έκθεση της Γαλλικής Γερουσίας φθάνει τα 65 δισ. ευρώ. Όμως οι συγκρίσεις με τη Γερμανία τελειώνουν εκεί. Η ανάπτυξη στη Γαλλία είναι υποτονική, το ποσοστό ανεργίας είναι διπλάσιο της Γερμανίας ενώ και ο Ολάντ δεν έχει προχωρήσει στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η γαλλική οικονομία. Οι άνεργοι άγγιξαν τον αριθμό ρεκόρ των 3,5 εκατομμυρίων τον Μάϊο» επισημαίνει η δημοσιογράφος.

Και συνεχίζει παρατηρώντας: «Χώρες όπως η Γερμανία, που τα πάνε πολύ καλά μπορούν εύκολα να απορροφήσουν την αβεβαιότητα με την Ελλάδα. Αλλά η Γαλλία, με τα δικά της οικονομικά προβλήματα, το τελευταίο πράγμα που θα χρειαζόταν ήταν μία ακόμα εστία αβεβαιότητας. Άλλοι όμως πάνε τον προβληματισμό ακόμα πιο πέρα, λέγοντας ότι η Γαλλία είναι η επόμενη μεγάλη ανησυχία για την Ευρώπη. Η εμμονή με τα προβλήματα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής περιφέρειας, κάνει τις αγορές να αγνοούν τους αυξανόμενους κινδύνους στον πηρύνα της Ευρώπης, ιδιαίτερα την Ιταλία και την Γαλλία. Και όπως γράφτηκε στους Financial Times, θα είναι πολύ δύσκολο να αποφύγουν την οικονομική κρίση και οι δυο αυτές χώρες».

Πολλές από αυτές τις ανησυχίες είναι εμφανείς στους δρόμους της Γαλλίας. Οι Γάλλοι είναι διχασμένοι σχετικά με την Ελλάδα και απαισιόδοξοι για το μέλλον τους. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση, έδειξε ότι οι περισσότεροι θέλουν να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Αλλά ένα ποσοστό πάνω από το μισό, δεν θέλει να δοθεί έξτρα βοήθεια στην Ελλάδα. Διχασμένοι οι κάτοικοι της χώρας για την κρίση στην Ελλάδα, γνωρίζουν πολύ καλά ότι αν η Ελλάδα εκδιωχθεί από την Ευρωζώνη, το ίδιο θα συμβεί και με την Γαλλία» καταλήγει η δημοσιογράφος στην Deutche Welle
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης