Έντονες αντιδράσεις για τις απαγορευμένες βόμβες διασποράς που έστειλαν οι ΗΠΑ στη Σ. Αραβία

Έντονες αντιδράσεις για τις απαγορευμένες βόμβες διασποράς που έστειλαν οι ΗΠΑ στη Σ. Αραβία

Όταν οι βόμβες αυτές δεν εκρήγνυνται, καθώς περιέχουν δεκάδες βομβίδια, μετατρέπονται σε νάρκες, που μπορούν να σκοτώσουν ή να ακρωτηριάσουν αμάχους πολύ καιρό μετά τη ρίψη τους

Έντονες αντιδράσεις για τις απαγορευμένες βόμβες διασποράς που έστειλαν οι ΗΠΑ στη Σ. Αραβία
Η Ουάσινγκτον υπερασπίστηκε την Κυριακή την απόφασή της να προχωρήσει στην παράδοση βομβών διασποράς, οι οποίες είναι δυνητικά θανάσιμες για τους αμάχους, στη διεθνή συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, η οποία διεξάγει εκστρατεία αεροπορικών πληγμάτων στην Υεμένη.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής παραδίδουν όπλα διασποράς τα οποία τηρούν αυστηρά τον όρο ότι εκρήγνηνται σχεδόν εντελώς”, ανέφερε σε μήνυμά του μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, διευκρινίζοντας ότι λιγότερο από το 1% των βομβών διασποράς υπάρχει περίπτωση να μην εκραγεί αμέσως.

Όταν οι βόμβες αυτές δεν εκρήγνυνται, καθώς περιέχουν δεκάδες βομβίδια, μετατρέπονται ντε φάκτο σε νάρκες, που μπορούν να σκοτώσουν ή να ακρωτηριάσουν αμάχους πολύ καιρό μετά τη ρίψη τους, καταγγέλλουν οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κλείσιμο
Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) ανέφερε νωρίτερα την Κυριακή ότι η συμμαχία αραβικών κρατών υπό την ηγεσία του Ριάντ χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς που της έχουν προμηθεύσει οι ΗΠΑ στις αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύει στην Υεμένη εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι.

“Οι παραλήπτες των όπλων αυτών οφείλουν εξάλλου να δεσμεύονται ότι (...) τα όπλα διασποράς δεν θα χρησιμοποιηθούν παρά μόνο εναντίον σαφώς προσδιορισμένων στρατιωτικών στόχων και όχι σε περιοχές όπου βρίσκονται άμαχοι ή σε κατοικημένες περιοχές”, σημείωσε επιπλέον ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

“Αυτό είναι ασφαλώς ένα κρίσιμο στοιχείο της πολιτικής” η οποία εφαρμόζεται όσον αφορά τις παραδόσεις πυρομαχικών διασποράς, υπογράμμισε ο ίδιος.

“Αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά όλες τις πληροφορίες για τους θανάτους αμάχων που οφείλονται στις εχθροπραξίες στην Υεμένη”, ανέφερε ο Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι “καλούμε όλες τις πλευρές να συμμορφώνονται προς το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να λαμβάνουν όλα τα εφαρμόσιμα μέτρα για να υφίστανται όσο λιγότερο κακό γίνεται οι άμαχοι”.

Φωτογραφίες, βίντεο και άλλα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τα μέσα Απριλίου καταδεικνύουν ότι χρησιμοποιήθηκαν βόμβες διασποράς τις τελευταίες εβδομάδες στα αεροπορικά πλήγματα της συμμαχίας αραβικών κρατών στην περιοχή Σαάντα, το προπύργιο των Χούτι στη βόρεια Υεμένη, επισήμανε η HRW σε ανακοίνωσή της.

Η HRW επισήμανε ότι επαλήθευσε μέσω ανάλυσης δορυφορικών φωτογραφιών ότι βόμβες διασποράς ερρίφθησαν σε μια περιοχή όπου βρίσκονται καλλιέργειες, σε απόσταση μόλις 600 μέτρων από κατοικημένες περιοχές.

Οι βόμβες διασποράς, που περιέχουν υποπυρομαχικά τα οποία εκρήγνυνται μετά τη ρίψη τους, είναι απαγορευμένες βάσει της Σύμβασης για τα Πυρομαχικά Διασποράς (ΣΠΔ), η οποία υιοθετήθηκε το 2008 από 116 χώρες-αλλά όχι τη Σαουδική Αραβία, τις ΗΠΑ και την Υεμένη-υπενθύμισε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης