Αυτός είναι ο «Αριστερός» νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Αυτός είναι ο «Αριστερός» νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης

-Μετά τον πολυεκατομμυριούχο Μπλούμπεργκ τα ηνία της σημαντικότερης πόλης-επιχείρησης του κόσμου αναλαμβάνει ο ακτιβιστής με την Ιταλική καταγωγή
- Ποιός είναι ο ψηλός που από τη Νικαράγουα και το Κολούμπια, πέρασε στον ακτιβισμό και από εκεί έγινε ο 109ος δήμαρχος του «μεγάλου μήλου», συγκεντρώνοντας το 72% των ψήφων!

Αυτός είναι ο «Αριστερός» νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης
Δραστήριος, ακτιβιστής, δοτικός, ψηλός, υπναράς… Πολλά είναι τα χαρακτηριστικά, τα οποία του προσδίδουν οι Αμερικανοί φίλοι και αντίπαλοί του. Ωστόσο, το στοιχείο που κυριαρχεί τις τελευταίες ώρες είναι ένα: Δήμαρχος.



Κλείσιμο
Ο Μπιλ Ντε Μπλάζιο, είναι ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης, της μητρόπολης, του πολυπολιτισμικού κέντρου που συνήθιζε να προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων από ολόκληρο τον κόσμο, ο τόπος όπου τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα.



Ο Αμερικανός, ιταλικής καταγωγής, Μπιλ Ντε Μπλάζιο, είναι μέρος αυτού του ονείρου, αν και εκείνος φανταζόταν ότι στη ζωή του θα έσωζε με την προσφορά του ξεχασμένες κοινότητες της Νικαράγουας, θα υποστήριζε τους μαχητές κάθε λογής και θα συνέχιζε να μιλάει με τσιτάτα του Φράνκλιν Ρούσβελτ, του Καρλ Μαρξ και στίχους του Μπομπ Μάρλει.



Ήταν 26 ετών όταν έφτασε στη Νικαράγουα και εντάχθηκε σε εθελοντικό πρόγραμμα διανέμοντας φαγητό και φάρμακα σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη, την ώρα που οι πολίτες έπειτα από πολυετή εμφύλιο πόλεμο γίνονταν μάρτυρες της ανατροπής του καθεστώτος Αναστάσιο Σομόζα από τους Σαντινίστας.
Από τη Νικαράγουα έφυγε με τις αποσκευές γεμάτες με μία οπτική, ένα όραμα που δεν ήταν άλλο από την πιθανότητα μίας αδέσμευτης αριστερής κυβέρνησης.



Με ξεκάθαρη ματιά κατά του πολέμου, κατά των πυραυλικών συστημάτων, κατά των εντάσεων και υπέρ της ισότητας και της υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ο Ντε Μπλάζιο διαμόρφωσε μία σαφή ιδεολογία που τον οδήγησε στη σημερινή νίκη.

«Έχω μία επιθυμία που έχουν όλοι οι ακτιβιστές: θέλω να βελτιώσω τη ζωή των ανθρώπων», δήλωσε σε παλαιότερη συνέντευξη και πιθανώς αυτό ήταν το στοιχείο που τον έκανε να ξεχωρίσει από τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του Τζόζεφ Λότα, κατατροπώνοντάς τον με περισσότερο από 72%.



Βέβαια, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η υπόσχεση που έδωσε για δικαιότερη φορολογία, με τους πλούσιους να καλούνται να πληρώσουν περισσότερο από ό,τι οι φτωχότεροι, με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για την προσχολική αγωγή και για άλλα εκπαιδευτικά προγράμματα μετά το σχολείο, που ελπίζει πως θα οδηγήσει σε έναν «δημοκρατικό σοσιαλισμό».



Με σπουδές Πολιτικών Επιστημών Λατινικής Αμερικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, η παραμονή του στη Νικαράγουα ήταν καταλυτική. Κατά τη διάρκεια του εθελοντικού έργου του βρέθηκε σε μία κλινική στην περιοχή Μασάγια, όπου, όπως αναφέρουν οι New York Times, ο Ντε Μπλάζιο είχε μία «επιφοίτηση»: οι γιατροί είχαν έναν χάρτη με κάθε σπίτι όπου έπρεπε να περάσουν πόρτα-πόρτα και να μιλήσουν για την αναγκαιότητα της υγιεινής.



«Η ιδέα ήταν απλή, όμως, ο Ντε Μπλάζιο την εξέλαβε σαν σύμβολο αυτού που θα μπορούσε να είναι μία στιβαρή κυβέρνηση, που βρίσκεται σε απόλυτο συντονισμό με τις ανάγκες της κοινότητας», αναφέρει το δημοσίευμα.

Πράγματι, ο νέος δήμαρχος του «μεγάλου μήλου» επέστρεψε στις ΗΠΑ με την ιδέα της υγείας πολύ ξεκάθαρη. Γνώριζε πως η κυβέρνηση πρέπει να βρίσκεται σε επαφή με τον λαό, εικόνα που παραπέμπει και στις προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, να αποδείξει το σημαντικό ρόλο της μεταρρύθμισης της υγείας, του περίφημου Obamacare.

Πώς, ωστόσο ένας άνθρωπος που έχει χαράξει την πορεία του βάσει των ριζικών αλλαγών στο καθεστώς μίας χώρας που δοκιμάστηκε σκληρά, ο οποίος συμπορεύτηκε με τους ανήμπορους ανθρώπους και γαλουχήθηκε στην αριστερή ιδεολογία, θα καταφέρει να διοικήσει ένα δήμο-τέρας, ένα δήμο-επιχείρηση;

Πως οι ιδέες του θα βρουν εφαρμογή την ώρα που θα κληθεί να διαχειριστεί 300.000 υπαλλήλους, με έναν προϋπολογισμό 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων και θα βρεθεί αντιμέτωπος με μία κληρονομιά που άφησε πίσω του ο πολυεκατομμυριούχος Μάικλ Μπλούμπεργκ;

Ο 52χρονος Δημοκρατικός θα ορκιστεί την 1η Ιανουαρίου του 2014, θα γίνει ο 109ατος δήμαρχος της πόλης και από εκείνη τη στιγμή δε θα μπορεί να συμμετάσχει σε διαμαρτυρίες υπέρ της διατήρησης νοσοκομείων, δε θα μπορεί να φωνάζει συνθήματα μαζί με άλλους διαδηλωτές. Θα πρέπει να κάνει πράξη όσα πρεσβεύει και όσα διατείνεται ότι επιθυμεί να θέσει σε εφαρμογή. 

Στο μεταξύ και μέχρι να ορκιστεί θα εξακολουθήσει να χορεύει δημόσια το περιβόητο «Smackdown», το οποίο διδάσκουν καθηγητές χορού σε επίδοξους χορευτές, θα συνεχίσει να μιμείται το κρώξιμο της χήνας, για το οποίο είναι διάσημος, θα φωτογραφίζεται αγκαλιά με τη σύζυγό και τα παιδιά του και θα κοιμάται μέχρι αργά το πρωί, όπως ο αντίπαλός του τον είχε κατηγορήσει.

Όταν ξυπνήσει, όμως, θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα…



















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης