Χάος στα σύνορα Πολωνίας και Λιθουανίας με χιλιάδες μετανάστες να ετοιμάζονται να μπουν από τη Λευκορωσία

Χάος στα σύνορα Πολωνίας και Λιθουανίας με χιλιάδες μετανάστες να ετοιμάζονται να μπουν από τη Λευκορωσία

«Η Λευκορωσία θέλει να προκαλέσει ένα σοβαρό περιστατικό, κατά προτίμηση με πυροβολισμούς και θύματα» αναφέρει η πολωνική κυβέρνηση - Στρατεύματα στα σύνορα με τη Λευκορωσία μετακινεί η Λιθουανία

polonia_leukorosia
Δραματικές είναι οι εικόνες που μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ από τα σύνορα Λευκορωσίας - Πολωνίας, με ορδές προσφύγων να εγκαταλείπουν άρον - άρον το Μινσκ με στόχο να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο στη Βαρσοβία.

Ο δικτάτορας του Μινσκ, Αλεξάντερ Λουκασένκο, στέλνει περισσότερους από χίλιους πρόσφυγες στα σύνορα, γράφει η γερμανική εφημερίδα «Bild» με την κυβέρνηση της Πολωνίας να συγκαλεί έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.

Οι αρχές της Πολωνίας κατηγόρησαν σήμερα τη Λευκορωσία ότι προσπαθεί να προκαλέσει ένα σοβαρό συμβάν, καθώς μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέβασαν βίντεο με εκατοντάδες μετανάστες να κατευθύνονται προς τα πολωνικά σύνορα.



Την ίδια ώρα η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι μετακινεί στρατεύματα στα σύνορά της με τη Λευκορωσία, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα λευκορωσικά σύνορα.

Κλείσιμο
Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter από τη λευκορωσική αντιπολίτευση NEXTA, μετανάστες που κρατούν σακίδια και φορούν χειμερινά ρούχα, φαίνονται να περπατούν στην άκρη ενός αυτοκινητόδρομου.




Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, προετοιμάζουν μια μεγάλη πρόκληση κοντά στην Κουζνίτσα Μπιαλόστοτσκα, που θα είναι μια απόπειρα μαζικής διέλευσης των συνόρων», κατήγγειλε ο Πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών Πιοτρ Βαβρζίκ στον κρατικό πολωνικό ραδιοφωνικό σταθμό.

«Πολύ ανησυχητικές πληροφορίες από τα σύνορα. Μια μεγάλη ομάδα μεταναστών έχει συγκεντρωθεί στη Λευκορωσία, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία. Κατευθύνονται προς τα σύνορα της Δημοκρατίας της Πολωνίας. Θα προσπαθήσουν να εισέλθουν μαζικά στην Πολωνία μαζικά», υποστηρίζει από την πλευρά του στο Twitter ο Στάνισλαβ Ζάριν, επικεφαλής της υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας του γραφείου του πρωθυπουργού.


Στρατεύματα στα σύνορα με τη Λευκορωσία μετακινεί η Λιθουανία

Από την πλευρά της, η υπουργός Εσωτερικών της Λιθουανίας Άγκνε Μίλοτετ τόνισε ότι η χώρα της μετακινεί στρατεύματα στα σύνορα με τη Λευκορωσία προκειμένου να προετοιμαστεί για ενδεχόμενη εισροή μεταναστών.

Οι λιθουανικές αρχές αρνήθηκαν να διευκρινίσουν πόσοι στρατιώτες θα μετακινηθούν στη μεθόριο, αλλά και τα ακριβή σημεία όπου θα αναπτυχθούν, επικαλούμενες λόγους ασφαλείας.

Τα βίντεο από τη Λευκορωσία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν κύματα προσφύγων να περπατούν κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου κοντά στη Βρέστη στα δυτικά της χώρας ενώ εκατοντάδες να περιπλανώνται στα δάση του εθνικού πάρκου Bialowieza βόρεια της Βρέστης. Υπάρχουν παρόμοιες αναφορές από το βόρειο τμήμα της χώρας.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, το καθεστώς Λουκασένκο διώχνει από τη χώρα πρόσφυγες από το Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία, το Αφγανιστάν, την Αφρική και την Ασία προωθώντας τους εκτός συνόρων προς τα δυτικά για να αποσταθεροποιήσουν τη Λιθουανία, την Πολωνία και κυρίως τη Γερμανία .

Τη δήλωσε αυτή έκανε ο Λουκασένκο μετά την απόφαση της Ε.Ε να κλείσει τον εναέριο χώρο πάνω από τη Λευκορωσία για τα αεροσκάφη που θέλουν να προσγειωθούν στην Ευρώπη.

Έχοντας την αμέριστη βοήθεια από το Κρεμλίνο, οι αρχές του Λουκασένκο έχουν ήδη απαλλάξει την πρωτεύουσα της χώρας από τους πρόσφυγες.

Ολοι όσοι μεταφέρθηκαν στο Μινσκ μέσω των λαθρεμπόρων, θα πρέπει τώρα να διασχίσουν τα σύνορα και να περάσουν απέναντι στη Πολωνία.

Οι φωτογραφίες θυμίζουν εικόνες από τις 3 και 4 Σεπτεμβρίου του 2015 σε Ουγγαρία και Αυστρία. Εκείνη την εποχή, χιλιάδες πρόσφυγες που είχαν εγκλωβιστεί στη Βουδαπέστη , κατευθύνονταν στην Αυστρία.

Εκείνη την εποχή, η Γερμανία και η Αυστρία αποφάσισαν να ανοίξουν τα σύνορα στους μετανάστες, τότε ξεκίνησε η προσφυγική κρίση.

Η Πολωνία ενίσχυσε για άλλη μια φορά τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα με τη Λευκορωσία.Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι ποιες θα είναι οι κινήσεις των συνοριοφυλάκων της Πολωνίας μπροστά στα κύματα προσφύγων και σε μία προσπάθεια να περάσουν τα σύνορα;

Η εκπρόσωπος των Πολωνών συνοριοφυλάκων, Ewelina Szczepanska, δήλωσε σήμερα το πρωί ότι η παρουσία των συνοριοφυλάκων, της αστυνομίας και του στρατού στα σύνορα έχει αυξηθεί.

Ειδήσεις σήμερα:

Η Βίκυ Σταμάτη άλλαξε το επώνυμό της σε Τσοχατζοπούλου

Επέστρεψε στο Μονακό μετά από οκτώ μήνες η πριγκίπισσα Σαρλίν

Στη δίνη του κυκλώνα της πανδημίας η ανατολική Ευρώπη καθώς ο πλανήτης ξεπερνά τα 250 εκατ. κρούσματα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης