Κατερίνα Στεφανίδη: Η ιπτάμενη Ελληνίδα του παγκόσμιου επί κοντώ

Κατερίνα Στεφανίδη: Η ιπτάμενη Ελληνίδα του παγκόσμιου επί κοντώ

Ως τα 4,90 μ. πέταξε η επικοντίστρια Κατερίνα Στεφανίδη σε αγώνες στη Νέα Υόρκη, σημειώνοντας την 4η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών. Εκτός από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η 26χρονη πρωταθλήτρια, που τελευταία ζει στις ΗΠΑ, είναι αφοσιωμένη στον γάμο της με τον Αμερικανό προπονητή της, στο μεταπτυχιακό της στη Νευροψυχολογία, ενώ στην καρδιά της κυριαρχούν νοσταλγία αλλά περηφάνια για την ταλαίπωρη Ελλάδα

Κατερίνα  Στεφανίδη: Η ιπτάμενη Ελληνίδα του παγκόσμιου επί κοντώ
Το ρυθμικό χειροκρότημα των φιλάθλων από τις κερκίδες του σταδίου της Νέας Υόρκης όπου στις 20 Φεβρουαρίου φιλοξενήθηκε η ιστορική διοργάνωση «Millrose Games» είναι κάτι που η Κατερίνα Στεφανίδη μάλλον δεν θα ξεχάσει ποτέ. H εκτόξευσή της στα 4,90 μ. ήταν η δεύτερη καλύτερη επίδοση παγκοσμίως στο επί κοντώ κλειστού στίβου για το 2016. Μόλις μία εβδομάδα μετά την επίτευξη του νέου πανελλήνιου ρεκόρ από τη Νικόλ Κυριακοπούλου στη Στοκχόλμη με 4,81 μ., η Κατερίνα Στεφανίδη ανέβασε ακόμη πιο ψηλά τον πήχη για τον ελληνικό αθλητισμό. Ταυτόχρονα, με το άλμα της στα 4,90 μ., έγινε η επικοντίστρια με την 4η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών. Και ήταν αυτονόητο ότι μόλις το κοινό ενημερώθηκε από τους φωτεινούς πίνακες του σταδίου για το τι ακριβώς είχε μόλις συμβεί, η Ελληνίδα πρωταθλήτρια αποθεώθηκε με παρατεταμένα χειροκροτήματα και θριαμβευτικές ιαχές.

Το 2009, όταν έπαιρνε το αεροπλάνο για την Αμερική, ήταν εντελώς αποφασισμένη να πετύχει - αν και στο μυαλό της είχε κυρίως τις σπουδές Βιολογίας στο φημισμένο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ. Οι γονείς της άλλωστε (ο πατέρας της Γιώργος Στεφανίδης υπήρξε αθλητής του τριπλούν και η μητέρα της Ζωή Βαρέλη σπρίντερ) δεν συγκαταλέγονται στους κλασικούς υπερπροστατευτικούς Ελληνες που αποθαρρύνουν τα παιδιά τους να φύγουν από το σπίτι. Οπως λέει η πρωταθλήτρια στο «thema people», «η κρίση είχε αρχίσει να διαφαίνεται και οι γονείς μου ήταν υπέρμαχοι της άποψης ότι κάποιος με δυνατότητες μπορεί να ανθήσει καλύτερα στο εξωτερικό. Γι’ αυτό και την ημέρα του αποχωρισμού μας δεν υπήρξαν ούτε κλάματα, ούτε λόγια παρηγοριάς, αλλά μόνο χαρά. Ενας καινούριος -και μάλιστα διεθνής- δρόμος ανοιγόταν μπροστά μου - κι εγώ ήμουν έτοιμη να τον ακολουθήσω». 

Η Κατερίνα Στεφανίδη σπούδασε Βιολογία και παράλληλα αγωνίστηκε με τα χρώματα του Πανεπιστημίου Στάνφορντ. Η πορεία της ήταν θεαματική τόσο στις σπουδές όσο και στο επί κοντώ: το 2014 ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδας και δεύτερη κορυφαία αθλήτρια της Ευρώπης στους Πανευρωπαϊκούς της Ζυρίχης. Η ζωή ωστόσο επεφύλασσε για εκείνη, εκτός από θριάμβους, και σοβαρές δυσκολίες προσαρμογής: «Οταν πήγα στην Αμερική ήξερα τη γλώσσα σε επίπεδο lower», λέει η Κατερίνα, επισημαίνοντας ότι «δεν είχα την άνεση που έχω αποκτήσει τώρα - κι αυτό με έκανε επιφυλακτική στην κοινωνική συναναστροφή. Πέρασα μεγάλα διαστήματα μοναξιάς. Δεν χειριζόμουν καλά τα αγγλικά, δεν είχα παρέες και έτσι κλεινόμουν στο σπίτι και στον εαυτό μου. Μετά τον πρώτο χρόνο άρχισα να προσαρμόζομαι, να βγαίνω έξω και να γίνομαι πιο κοινωνική. Ημουν αποφασισμένη να προσαρμοστώ».

Κλείσιμο
Μετά τη Βιολογία ακολούθησε ένα μεταπτυχιακό στην Νευροψυχολογία, σε έναν τομέα που συνάρπαζε την Κατερίνα, αν και, όπως εξομολογείται, οι σπουδές επί του παρόντος έχουν πάει πίσω αναγκαστικά λόγω σημαντικών αθλητικών υποχρεώσεων: «Είμαστε σε χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων κι αυτό τα λέει όλα. Υπάρχουν εξέχουσας σημασίας παγκόσμια πρωταθλήματα και αγώνες, οπότε οφείλω να αξιοποιήσω την καλή φυσική κατάσταση στην οποία βρίσκομαι. Στόχος μου για το 2016 είναι μια καλή εμφάνιση στους Ολυμπιακούς του Ρίο ντε Τζανέιρο».

Παρά την επιτυχία της επί αμερικανικού εδάφους, η Κατερίνα Στεφανίδη δηλώνει στο «thema people» ότι δεν θα άλλαζε ποτέ τη φανέλα με το ελληνικό εθνόσημο: «Είμαι και θα παραμείνω Ελληνίδα. Κουβαλάω την Ελλάδα μέσα μου, όσο κι αν η πατρίδα μου -υπό τις σημερινές συνθήκες- κάποιες φορές με πληγώνει. Η ελληνική σημαία δεν θα φύγει ποτέ από το στέρνο μου. Είναι υπέροχο να νιώθεις ότι χάρη σε σένα η χώρα σου εκπροσωπείται με τον καλύτερο τρόπο στο εξωτερικό. Οι αθλητές είμαστε και λίγο πρεσβευτές. Και μάλιστα πρεσβευτές σε μια εποχή όπου η Ελλάδα έχει ανάγκη την έξωθεν καλή μαρτυρία».





Με τον σύζυγο και προπονητή της Μίτσελ Κρίερ



Το άλμα της στα 4,90 μ. είναι η 4η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών



Τα ελληνικά μποφόρ στις ΗΠΑ
Φέτος μετακόμισε στο Οχάιο, τη νέα της οικογενειακή βάση. «Πριν από τρία χρόνια», λέει η ίδια, «γνώρισα τον Μίτσελ Κρίερ, έναν αθλητή του άλματος επί κοντώ που με συμβούλευε στο άθλημά μου. Εμενε στο Φοίνιξ της Αριζόνα, στο οποίο πήγα για αγώνες και εκείνος μου πρότεινε να με φιλοξενήσει στο σπίτι του. Γρήγορα γίναμε δύο πολύ καλοί φίλοι, αυτό που λες “αδελφές ψυχές”. Μου άρεσε που είχε χιούμορ και περνούσαμε καλά μαζί. Κάποια στιγμή σκεφτήκαμε ότι δύσκολα θα έβρισκε ο καθένας μας ταίρι που να μας έκανε τόσο ευτυχισμένους όσο ήμασταν μεταξύ μας. Κι έτσι ήρθαμε ακόμη πιο κοντά, ξεπερνώντας τα όρια της φιλίας. Παντρευτήκαμε πέρυσι τον Μάιο στις ΗΠΑ. Ο άνδρας μου λατρεύει την Ελλάδα και τις συνήθειές μας. Μάλιστα όταν με πιάνουν τα κυκλοθυμικά μου, εκείνος σχολιάζει με χιούμορ ότι στο σπίτι μας “φυσάνε ελληνικά μποφόρ!”».

Ο Μίτσελ είναι πλέον και προπονητής της, ο άνθρωπος που την ενθαρρύνει και την κάνει να οραματίζεται. «Είμαι τυχερή γιατί ζω με έναν άνθρωπο που αγαπά εμένα και τον τόπο μου», σχολιάζει η Κατερίνα και συνεχίζει: «Ο Μιτς είναι θαυμαστής μου, αλλά και θαυμαστής της Ελλάδας. Ξέρει να φτιάχνει ακόμη και ελληνικά φαγητά. Από τη μητέρα μου έμαθε να μαγειρεύει παστίτσιο». 

Αυτή την εποχή μαζί με τον σύζυγό της αφιερώνουν όλο τον ελεύθερο χρόνο τους στην ανακαίνιση του σπιτιού τους. Το κάνουν μόνοι τους, με τα δικά τους χέρια, κατά τις προσφιλείς αμερικανικές συνήθειες. Το όνειρο της μητρότητας το μεταθέτει για μερικά χρόνια αργότερα, τότε που η αθλητική καριέρα της θα έχει μπει κατ’ ανάγκην σε δεύτερο ρόλο και υποστηρίζει ότι στο πίσω μέρος του μυαλού της παραμένει πάντα το όνειρο της επιστροφής στον τόπο της.  «Οταν είχα επιστρέψει το πρώτο καλοκαίρι στην Ελλάδα», θυμάται η Κατερίνα, «όλοι έμοιαζαν σοκαρισμένοι από την κρίση. Με πληγώνει που ο τόπος μου χάνει όλο το αξιόλογο δυναμικό των νέων ανθρώπων που αναζητούν μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό. Από την άλλη, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία που μένουν στη χώρα αναγκάζονται να δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ στο κυνήγι της επιβίωσης, με αποτέλεσμα να μην τους περισσεύει χρόνος. Είμαστε Ελληνες όμως, και τελικά τα πάντα, και κυρίως τις δυσκολίες, τα ξεπερνάμε με το μοναδικό μας ταμπεραμέντο. Χαίρομαι που την κατήφεια την έχει αντικαταστήσει πια το χιούμορ. Τώρα ο Ελληνας λέει ότι δεν έχει χρήματα, κάνει αστεία και το διασκεδάζει. Ο Ρωμιός διαθέτει δυνατά ψυχικά αντισώματα». 

Για την Κατερίνα Στεφανίδη και τον Μίτσελ Κρίερ τα καλοκαίρια έχουν πάντα άρωμα Ελλάδας. Λατρεύουν τα ελληνικά νησιά, τη θάλασσα και τις συνήθειές μας. Εκείνος, δε, έχει εκδηλώσει ιδιαίτερη έφεση στην ελληνική μαγειρική: «Ο Μίτσελ έχει διευρύνει τις γνώσεις του πάνω στο ελληνικό γκουρμέ μαγειρεύοντας ακόμη και μοσχαράκι λεμονάτο με πατάτες. Οταν έχει τα κέφια του μεγαλουργεί! Η Αμερική είναι η χώρα των μεγάλων ευκαιριών. Οι μετανάστες έρχονται συνειδητοποιημένοι να πετύχουν. Δεν πας στην άλλη άκρη του κόσμου έτσι για πλάκα. Η αμερικανική κοινωνία διευκολύνει τον πολίτη, αλλά στις ΗΠΑ κυριαρχεί η νοοτροπία του “ζω μόνο για να δουλεύω”. Αντίθετα, στην Ελλάδα όλα είναι οικεία, προσβάσιμα και πιο ανθρώπινα. Κι ας λείπουν τα χρήματα και οι κοινωνικές δομές. Γι’ αυτό και όταν οι ξένοι μαθαίνουν τον τόπο καταγωγής μου μού μιλούν με θαυμασμό για την Ιστορία μας, την ασυνήθιστη ιδιοσυγκρασία μας και τις ομορφιές του τόπου μας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης