PROTOTHEMA

Πολιτική

«Υπάρχουν χώρες όπου το τίμημα του κομμουνισμού ήταν χιλιάδες χαμένες ζωές»

Εσθονός υπ. Δικαιοσύνης σε Κοντονή: Διαφωνώ ότι ο κομμουνισμός είχε και θετικές πλευρές

Εσθονός υπ. Δικαιοσύνης σε Κοντονή: Διαφωνώ ότι ο κομμουνισμός είχε και θετικές πλευρές

«Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ελευθερία, δημοκρατία και σεβασμός των νόμων στην κομμουνιστική ιδεολογία» γράφει ο Ούρμας Ρεϊνσάλου

Στον Έλληνα υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή σχετικά με την απόφασή του να μην παραστεί στο συνέδριο που διοργάνωσε η εσθονική προεδρία στην ΕΕ για τα εγκλήματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων, απάντησε με επιστολή του ο Εσθονός ομόλογός του, Ούρμας Ρεϊνσάλου.
 
Στην επιστολή του, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Εσθονίας κάνει λόγο για ασυμβίβαστο μεταξύ των αρχών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και καθεστώτων και πολιτικών κινημάτων και ιδεολογιών που τις αρνούνται.


«Σε αυτό το επίπεδο, δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ του ναζισμού, του φασισμού και του κομμουνισμού», σημειώνει ο κ. Ρεϊνσάλου.

Αναφερόμενος στην ιστορική εμπειρία της Εσθονίας, ο υπουργός της βαλτικής χώρας αναφέρει, ότι, «σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Εσθονία βρέθηκε κάτω όχι από μία, αλλά από δύο ολοκληρωτικές δικτατορίες και κατοχές. Κατελήφθη από τη Σοβιετική Ένωση το 1940, από τη ναζιστική Γερμανία το 1941 και ξανά από τη Σοβιετική Ένωση το 1944, έως και τον Αύγουστο του 1991».

Αναλυτικά, η επιστολή αναφέρει:

«Αγαπητέ Σταύρο, λυπάμαι για την απόφασή σου, αλλά εκτιμώ την εξήγησή σου για την άρνηση να παραστείς και μπορώ να εκθέσω τα επιχειρήματά μου για τη διαφωνία μου σχετικά με τους λόγους που αναφέρεις ότι σε οδήγησαν να μην παραστείς.

Δεν θα ήθελα να μπω σε μια συζήτηση για την αποτίμηση της ευρωπαϊκής ιστορίας του 20ου αιώνα, η οποία έχει ήδη γίνει. Είμαστε πολιτικοί και η δουλειά μας είναι να προστατεύουμε αξίες και αρχές. Οι αξίες μας είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δημοκρατία και η τήρηση των νόμων και δεν βλέπω εναλλακτική σε αυτά. Γι' αυτό και είμαι αντίθετος σε όποια ιδεολογία ή πολιτική κίνηση αντιτάσσεται σ' αυτές τις αξίες. Με αυτό το σκεπτικό, δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον ναζισμό, τον φασισμό και τον κομμουνισμό. Όλες αυτές οι ιδεολογίες ισχυρίστηκαν ότι έχουν το δικαίωμα να καταστρέψουν έθνη και κοινωνικές ομάδες και να κρίνουν ότι άλλες είναι ανάξιες να απολαύσουν το μέλλον τους, με αποτέλεσμα να υποχρεωθούν να εκπαιδευτούν από την αρχή και να καταδικαστούν στη μιζέρια, χωρίς καμία ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον ή να υποφέρουν στην εξορία.

Η αναγνώριση των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας πρέπει να είναι πολύ σημαντική για τους υπουργούς Δικαιοσύνης, η δουλειά των οποίων είναι να διαφυλάττουν και να υπηρετούν το νόμο και την τάξη. Αυτό είναι το καθήκον μας, ανεξαρτήτως των λόγων για τους οποίους έγιναν αυτά τα εγκλήματα ή το ποια είναι τα θύματά τους.

Η μοίρα των δύο χωρών μας ήταν διαφορετική στον 20ο αιώνα. Στην Εσθονία, δεν χρειάζεται να είσαι ιστορικός για να ξέρεις τι έγινε στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής. Η Εσθονία, όμως, υπέφερε από δύο διαφορετικές κατοχές: τη ναζιστική κατοχή και τη σοβιετική κατοχή, η οποία κράτησε έως το 1991. Με την εμπειρία της χώρας μου, διαφωνώ κάθετα μαζί σου ότι ο κομμουνισμός είχε και θετικές πλευρές. Ενώ είναι αλήθεια ότι ο Κόκκινος Στρατός έπαιξε σημαντικό ρόλο στην νίκη των Συμμάχων κατά των ναζιστικών δυνάμεων, ο Κόκκινος Στρατός ήταν αυτός που δεν απελευθέρωσε τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και δεν επέτρεψε στους ανθρώπους τους που είχαν κατακτηθεί από τους ναζί να διαμορφώσουν τη μοίρα τους. Αυτό δεν έγινε ποτέ ούτε στο Ταλίν ούτε στο Ανατολικό Βερολίνο. Ο Εμφύλιος στην Ελλάδα τελείωσε το 1949 και την ίδια χρονιά οι κομμουνιστές εξόρισαν από τη χώρα τους το 2% των Εσθονών αγροτών, επειδή δεν δέχθηκαν να συμμορφωθούν με το κομμουνιστικό καθεστώς ιδιοκτησίας και παραγωγής, δηλαδή τις κολλεκτίβες. Επιπλέον, χιλιάδες Εσθονοί εστάλησαν στα γκουλάγκ, φυλακίστηκαν ή εξορίστηκαν και αυτά συνεχίστηκαν στη δεκαετία του '50. Και μολονότι ο θάνατος του Στάλιν επέτρεψε σε πολλούς από αυτούς να γυρίσουν στην πατρίδα τους, αυτό δεν σημαίνει ότι ο κομμουνισμός έγινε ανθρώπινος. Μπορεί να είμαι 40 χρονών, αλλά έχω εκπαιδευτεί στο σοβιετικό καθεστώς. Και μία από τις θεμελιώδεις και αυτονόητες αρχές της ΕΕ, η ατομική ιδιοκτησία και το ελεύθερο επιχειρείν, απαγορεύονταν από τη Σοβιετική Ένωση και ήταν εγκλήματα.

Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ελευθερία, δημοκρατία και σεβασμός των νόμων στην κομμουνιστική ιδεολογία. Ξέρουμε ότι αυτό επιχειρήθηκε παντού, εκτός από την Αυστραλία. Οδήγησε πάντοτε σε ανυπέρβλητες οικονομικές καταστροφές και καταπάτηση των νόμων. Και υπάρχουν χώρες όπου το τίμημα του κομμουνισμού ήταν χιλιάδες χαμένες ζωές. Αυτό δεν πρέπει να συμβεί ξανά.

Στην ελευθερία και τη δημοκρατία, καθένας έχει το δικαίωμα στις θρησκευτικές και πολιτικές του απόψεις, αλλά πρέπει να καταδικάσουμε όλες τις προσπάθειες ή πράξεις να καταστραφούν λαοί ή κοινωνικές ομάδες. Από σεβασμό στα αθώα θύματα, δεν πρέπει να κάνουμε διακρίσεις. Δεν έχει καμία διαφορά για ένα θύμα εάν έχει δολοφονηθεί στο όνομα ενός καλύτερου μέλλοντος της Άριας φυλής ή επειδή ανήκει σε μια κοινωνική τάξη που δεν έχει θέση στην κομμουνιστική κοινωνία. Πρέπει να θυμόμαστε και να τιμούμε όλα τα θύματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων και των αυταρχικών δικτατοριών, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αποφασίσει σε ψήφισμά του στις 2 Απριλίου 2009. Αυτό το ψήφισμα ήταν η βάση της εκδήλωσης στη μνήμη των θυμάτων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων, την περασμένη εβδομάδα στο Ταλίν».
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

tzimakos31/08/201713:56

Το καθεστώς του Στάλιν έχει τόση σχέση με τον κομουνισμό , όσο οι Σταυροφόροι με το Χριστιανισμό. Το ότι δηλώνει κάποιος ότι είναι κομουνιστής δεν σημαίνει ότι είναι και στην πραγματικότητα. Συνήθως οι άνθρωποι που βροντοφωνάζουν για μια ιδιότητά τους το κάνουν για να κρύψουν την ιδιοτέλειά τους. Η κοσμοθεωρία κομουνισμός έχει διαστρεβλωθεί και κακοποιηθεί σχεδόν από όλους όσους την επικαλέστηκαν για να κυβερνήσουν. Διαβάστε την κριτική που άσκησε στο καθεστώτος της Σοβιετικής Ένωσης ο Κορνήλιος Καστοριάδης.( στόχος του ήταν η ταυτόχρονη κριτική του καθεστώτος της Σοβιετικής Ένωσης και των δυτικών φιλελεύθερων ολιγαρχιών μεσούντος του Ψυχρού Πολέμου, όπως και η αναγνώρισή τους ως δύο όψεων του σύγχρονου γραφειοκρατικού καπιταλισμού (ολικού γραφειοκρατικού στην ΕΣΣΔ, κερματισμένου γραφειοκρατικού στη Δύση). Χρειάζεται μια προσεκτικότερη διατύπωση , και να μη συγχέονται έννοιες όπως κομουνισμός, με τις στρεβλές εφαρμογές του όπως σταλινισμός. Θα ήταν σαν να προσπαθείς να καταλάβεις τις αξίες του χριστιανισμού μέσα από τις εκστρατείες των κονκισταδόρων του Κορτέζ.

Απάντηση
kk31/08/201711:36

Κι εμάς στην Ελλάδα ο κουμμουνισμός μας χρεοκόπησε, πάντα οι αριστερο-κουμμουνιστές του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, και δεν ξέρω γω, έβαζαν την ατζέντα με τους δημοσιογράφους αγκαζέ. Και κλάμα στα πρωινάδικα για το δίκιο του εργάτη. Φάτε τώρα την ανεργία και τους αριστερο-φασίστες στην μάπα μπας και βάλετε μυαλό.

Απάντηση
α ρε αμοιρε εσθονε...που ναξερες 31/08/201711:28

Ο εσθονός ο κακομοίρης ειναι αγαθός, δεν ξέρει ότι μιλάει με το γνωστό πολιτικό μαλάκιο που ακούει στο όνομα ΚΟΝΤΟΝΗΣ. Μόνο ο τσίπρας θα τον έκανε υπουργό με σκοπό την προστασία των gaysalesbiantrans κοινότητας αλλά και την φυλάκιση χωρισμένων πατεράδων λόγω των απίστευτων διατροφών για τα Ελληνικά δεδομένα που καταλογίζουν τα ΕλλΠρωτ., αλλα και την συστηματική αποξένωση απο τα παιδιά τους μέσω δικαστικών αποφάσεων που βλέπουν το Ελληνα πατέρα ως ξένο σωμα προς τα παιδιά του.

Απάντηση
Πόσο θα μας τα πρήξετε?31/08/201711:18

Ρε έλεος πια... Για την φτώχεια και την κατάντια της Ελλάδας πάντως δεν φταίει ο Στάλιν αλλά οι Αμερικανοί... Όλες οι πολιτικές ιδεολογίες όταν εφαρμόστηκαν είχαν νεκρούς. Ο πιο "εγκληματικός" ήταν ο Φεουδαρχισμός , με δεύτερο τον Καπιταλισμό , τρίτο τον Ναζισμό και τελευταίο τον Κομμουνισμό! Είναι λίγο δύσκολο να πιστέψουμε ότι ο Στάλιν σκότωσε 60 εκατομμύρια αφού ο πληθυσμός της Ρωσίας ήταν 70 και μάλιστα στο τέλος της διακυβέρνησης του ήταν σχεδόν διπλάσιος!!Το ίδιο και με τον Μάο! Σίγουρα υπήρχαν νεκροί στις μεταρρυθμίσεις που έκαναν και πολλοί αντιφρονούντες φιλο-ναζί εκδιώχθηκαν και πέθαναν! Μέχρι εκεί όμως παιδιά... Ο Ναζισμός είχε 25 εκατομμύρια νεκρούς και μια ισοπέδωση της Ευρώπης άνευ προηγουμένου μέσα σε 5 χρόνια μάλιστα... Ο Καπιταλισμός στα 200 χρόνια του ευθύνεται για 2 Παγκόσμιους πολέμους , μια εξολοκλήρου γενοκτονία (Ινδιάνων), άπειρες γενοκτονίες μαύρων και ερυθρόδερμων, για απαρτχαϊντ, για μια άνευ προηγουμένου κτηνωδία. Πολλοί υποστηρίζουν ότι ίσως είναι η χειρότερη ιδεολογία που στην ουσία κατασκεύασε τον Σοσιαλισμό για να αυτομαντρώνεται... Έτσι όταν θέλουν τα μεγάλα κεφάλια να κάνουν πόλεμο πετάνε έναν Ναζισμό για να χαλαρώσουν την πίεση των σοσιαλιστικών συνιστωσών!

Απάντηση
UNRA και ξερο ψωμι31/08/201712:37

το οτι χρωστας την υπαρξη σου απο την UNRA , που δεν ειχαμε ουτε Γαιδουρια και Μουλαρια να οργωσουμε μετα πο την διπλη καταστροφη του τοπου μας απο τους Ναζηδες και τους Κουμμουνιστες το ξερεις?Ας μην ηταν το σχεδιο Μαρσαλ και η Αμερικη και θα τρωγαμε ακομη μπομποτα και τσουκνιδες. Εχετε λυσσαξει να τα ισοπεδωνετε ολα ...παλια μου τεχνη-κοσκινο γαρ!

Απάντηση
mm31/08/201712:14

Για τη φτώχεια της Ελλάδας φταίει το Σοβιετικό κρατικοδίαιτο σύστημα εσωτερικής κατανάλωσης και δανεισμού που εφαρμόστηκε δεκαετίες τώρα.

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία