Όλες οι τροπολογίες που έχουν κατατεθεί στο πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ

Όλες οι τροπολογίες που έχουν κατατεθεί στο πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ

Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης η διάταξη με την οποία παύουν οριστικά οι διώξεις κατά αρμοδίων οργάνων που δεν παρέδωσαν στοιχεία για τους εργαζόμενους στο πρώην υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Όλες οι τροπολογίες που έχουν κατατεθεί στο πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ
Σωρεία τροπολογιών έχουν κατατεθεί στο σχέδιο νόμου για τους ΟΤΑ, το οποίο εισήχθη προς συζήτηση και επεξεργασία στην Ολομέλεια της Βουλής
 Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης αναμένεται να βρεθεί διάταξη με την οποία παύουν οριστικά οι πειθαρχικές διώξεις κατά δημοτικών υπαλλήλων και αρμοδίων οργάνων των ΟΤΑ οι οποίοι δεν είχαν παραδώσει στοιχεία για τους εργαζόμενους στο πρώην υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. 

Η διάταξη προβλέπει ότι παύουν οριστικά και οι ποινικές διώξεις και δέχεται τα πυρά όχι μόνο της
Νέας Δημοκρατίας
Κλείσιμο
, αλλά και του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής , όπου στην έκθεσή του προειδοποιεί ότι «εφόσον υφίστανται εκκρεμείς ποινικές διώξεις, με τη νομοθετική παρέμβαση στην άσκηση της δικαστικής λειτουργίας θίγεται η αρχή της διάκρισης των λειτουργιών (άρθρο 26 του Συντάγματος).

Ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης δήλωσε από το βήμα της Ολομελειας ότι «υπήρχε υποχρέωση σε υπαλλήλους των ΟΤΑ να δίνουν στοιχεία σε εκτέλεση νόμου, του νόμου Μητσοτάκη. Άμα είναι νόμος Μητσοτάκη έχει δικαίωμα ο υπάλληλος να μην τον εφαρμόσει και λέτε απαλλάσσονται οι υπάλληλοι αν και εκκρεμούν στα δικαστήρια οι υποθέσεις αυτές στα δικαστήρια. Αυτό είναι δημόσια διοίκηση;». Ο βουλευτής έθεσε επίσης θέμα αντισυνταγματικότητας της διάταξης αυτής. 

Ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Λεωνίδας Γρηγοράκος δήλωσε ότι  καταργεί τη συνέχεια της λειτουργίας του κράτους και της διοίκησης, είναι το κομματικό ρουσφέτι σε όλους αυτούς που προέτρεπε ο ΣΥΡΙΖΑ σε απείθεια.  Από την πλευρά του ο βουλευτής του  ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο εντάσσεται στις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου με την εφαρμογή μιας διακυβέρνησης ώστε οι δομές της Αυτοδιοίκησης να πρωταγωνιστήσουν στην καπιταλιστική ανάπτυξη.  

Παρατείνεται  για δύο  ακόμα έτη την ισχύ των πινάκων επιτυχόντων Πυροσβεστών, αλλαγές στη χρηματοδότηση των κομμάτων
 

Τροπολογία για χρηματοδότηση κομμάτων κατέθεσε ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος τόνισε ότι ουσιαστικά μεταθέτουμε την εφαρμογή των ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν στο πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα. Σε άλλη τροπολογία αποσαφηνίζεται  ότι οι συμβάσεις που έγιναν με τους εργαζομένους που προσλήφθηκαν μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου  θα μπορούν να καλύπτονται οι δαπάνες και πέρα από τα ανταποδοτικά έσοδα,  όπου σύμφωνα με τον υπουργό  το ζήτησαν πολλοί δήμοι

Ο  αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας κατέθεσε δύο τροπολογίες που αφορούν αλλαγές στις ταυτότητες και  σε θέματα πυροσβεστών.  Η  πρώτη αφορά θέματα πυροσβεστών πενταετών, όπου σύμφωνα με τον ίδιο, η  τελευταία διαδικασία με τη  οποία προσλήφθηκαν έγινε το 2011. Παρατείνεται  για δύο  ακόμα έτη την ισχύ των πινάκων επιτυχόντων Πυροσβεστών που προσλαμβάνονται, με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου για πενταετή θητεία, προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα ώστε να αναπληρωθούν τα κενά για τους πυροσβέστες. Δίνεται η δυνατότητα παράτασης αυτής της λίστας για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Η δεύτερη τροπολογία αφορά τις αστυνομικές ταυτότητες. Όπως δήλωσε ο υπουργός, με βάση την οδηγία του 14 της ΕΕ θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί. Με σημερινή τροπολογία παρέχεται εξουσιοδότηση στον αρμόδιο υπουργό, να προσθέτει, αν παραστεί ανάγκη, ατομικά στοιχεία, στα δελτία ταυτότητας. Στην αιτιολογική έκθεση διασαφηνίζεται ότι το γενικό πλαίσιο για τα ατομικά στοιχεία δελτίου ταυτότητας δεν χρειάζεται συμπλήρωση ή τροποποίηση. Οι τεχνολογικές εξελίξεις, οι πρόνοιες που πρέπει να λαμβάνει ένα σύγχρονο κράτος για την προστασία και την εξυπηρέτηση των πολιτών και οι απαιτήσεις της διεθνούς συνεργασίας στον τομέα της ελεύθερης διακίνησης πολιτών επιβάλλουν στη διοίκηση να διαθέτει νομοθετική ευλυγισία, αντί να προστρέχει κάθε φορά στην κοινοβουλευτική διαδικασία. Μ ε την προτεινόμενη τροπολογία παρέχεται εξουσιοδότηση στον αρμόδιο υπουργό να προσθέτει, αν παραστεί ανάγκη, ατομικά στοιχεία μαζί με αυτά που περιλαμβάνονται στο νόμο 1599/1986. Την τροπολογία υπογράφουν ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης και ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Τόσκας.

Ακόμα τροπολογίες αφορούν τη διευκόλυνση μονάδων Κοινωνικής Προστασίας. Η πρώτη τροπολογία προσθέτει ειδικότητες στα κέντρα Κοινωνικής Προστασίας και γίνεται επέκταση προγράμματος Βοήθεια στο σπίτι μέχρι το 19. Η δεύτερη τροπολογία πρόκειται για την περίπτωση προσωρινής μετεγκατάστασης ειδικών κοινωνικών ομάδων. Αφορά τους Ρομά, για τους 70 καταυλισμούς  πρέπει να μετεγκατασταθούν. Ιδρύεται Ειδική Επιτροπή Μετεγκατάστασης μαζί με άλλα 4 υπουργεία και οι δήμοι θα υποβάλλουν στην επιτροπή οργανωμένο σχέδιο μετεγκατάστασης. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης