Ειδομένη: Ο ένας υπουργός τη λέει «τιμητική εικόνα», ο άλλος «Νταχάου»

Ειδομένη: Ο ένας υπουργός τη λέει «τιμητική εικόνα», ο άλλος «Νταχάου»

Ο Κουρουμπλής είπε σήμερα «Δεν διστάζω να πω ότι εδώ είναι ένα σύγχρονο Νταχάου» ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα ο Μπαλτάς έλεγε: «Η εικόνα που δίνει η Ειδομένη για την Ελλάδα είναι τιμητική»

Ειδομένη: Ο ένας υπουργός τη λέει «τιμητική εικόνα», ο άλλος «Νταχάου»
Πλήρες είναι το αλαλούμ στην κυβέρνηση για το πώς να αντιμετωπίσει την κατάσταση με τον υπαίθριο καταυλισμό της Ειδομενης στον οποίο έχουν εγκλωβιστεί περίσσότεροι 10.500 πρόσφυγες και μετανάστες, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από τη μια υπουργοί της κυβέρνησης θεωρούν τις εικόνες που καταγράφονται καθημερινά εκεί ως «τιμητική για την Ελλάδα» (βλ. δηλώσεις Μπαλτά) και από την άλλη άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου χαρακτηρίζουν την κατάσταση ως «Νταχάου» (βλ. δηλώσεις Κουρουμπλή).


«Δεν διστάζω να πω ότι εδώ είναι ένα σύγχρονο Νταχάου

Κλείσιμο
«Ένα σύγχρονο Νταχάου» αποκάλεσε την Παρασκευή την Ειδομένη ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής
, παρομοιάζοντας την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, με 15.000 πρόσφυγες χωρίς προστασία από τις καιρικές συνθήκες, με το ναζιστικό κολαστήριο. 

«Δεν διστάζω να πω ότι εδώ είναι ένα σύγχρονο Νταχάου, αποτέλεσμα της λογικής των κλειστών συνόρων... Εμείς πιστέψαμε στην Ευρώπη των ανοιχτών συνόρων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών.

Δήλωσε ακόμη ότι η Ειδομένη έχει μεταβληθεί σε ένα άτυπο προσφυγικό κέντρο, γιατί οι μετανάστες και οι πρόσφυγες πιστεύουν ότι κάποια στιγμή θα ανοίξουν τα σύνορα. 

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής δεσμεύτηκε ότι θα ενισχυθεί η υγειονομική κάλυψη και οι εμβολιασμοί των προσφύγων, ενώ εξήρε το ρόλο της αστυνομίας για την αστυνόμευση της Ειδομένης. 

«Το κράτος καταβάλει κάθε προσπάθεια, σε συνεργασία με τις ΜΚΟ, αλλά και τους απλούς πολίτες που καταθέτουν την ψυχή τους τα αποθέματα της ανθρωπιάς τους για να βοηθήσουν όπως μπορούν με το δικό τους τρόπο» πρόσθεσε ο υπουργός. 

«Η Ευρώπη δυσκολεύεται να αφομοιώσει 1,5 εκατ. ανθρώπους που δεν ήταν επιλογή τους να φύγουν από τις χώρες τους, τους ανάγκασαν οι πόλεμοι που προκάλεσε και η Ευρώπη» πρόσθεσε.

Επίσης, διέψευσε ότι υπάρχει βιασμός επτάχρονης από ενήλικο, παρά μόνο απόπειρα, κάνοντας λόγο για μεμονωμένο περιστατικό.


Μπαλτάς: Τιμητική εικόνα για την Ελλάδα η Ειδομένη

Τρεις ημέρες νωρίτερα ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, ωστόσο, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε υποστήριξε ότι «η εικόνα που δίνει η Ειδομένη για την Ελλάδα είναι τιμητική για την Ελλάδα, όσο κι αν σας φανεί ίσως περίεργο».

Επιχειρηματολόγησε, μάλιστα, σχετικά: «Διότι εμείς προσπαθούμε να πείσουμε όσους είναι εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη ότι, με τα δεδομένα που είναι αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει ελπίδα να ανοίξουν τα σύνορα. Δεν προσπαθούμε να τους εκδιώξουμε, ούτε να τους μαζέψουμε και να τους μαντρώσουμε, προσπαθούμε να τους πείσουμε να πάνε στους καταυλισμούς που, με πυρετώδεις ρυθμούς, φτιάχνονται σε όλη την Ελλάδα».

«Η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να ντραπεί σε σχέση με την Ειδομένη» είχε καταλήξει τότε ο υπουργός Πολιτισμού.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης