Τσίπρας για το σύμφωνο συμβίωσης: Συγγνώμη σε όσους στερούνταν δικαιώματα όλα αυτά τα χρόνια

Τσίπρας για το σύμφωνο συμβίωσης: Συγγνώμη σε όσους στερούνταν δικαιώματα όλα αυτά τα χρόνια

«... Και ιδίως σε εκείνους που έχασαν τους συντρόφους τους, αλλά δεν είχαν δικαίωμα να σταθούν δίπλα τους στον πόνο» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός

Τσίπρας για το σύμφωνο συμβίωσης: Συγγνώμη σε όσους στερούνταν δικαιώματα όλα αυτά τα χρόνια
Ως ιστορική στιγμή για τη Βουλή και την Δημοκρατία χαρακτήρισε ο
Αλέξης Τσίπρας την αναμενόμενη ψήφιση με ευρεία πλειοψηφία  της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης και για ομόφυλα ζευγάρια, αφήνοντας, ωστόσο, αιχμή για την στάση του κυβερνητικού του εταίρου. 

«Ο αγώνας χρειάζεται συστράτευση των δημοκρατικών δυνάμεων και των κοινωνικών κινημάτων. Απαιτείται πολιτικό θάρρος για να μην επιτρέψουμε στις δύσκολες ημέρες να κερδίσει το σκοτάδι αλλά να κερδίσει η Δημοκρατία», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, την ώρα που οι ΑΝΕΛ ξεκαθάρισαν ότι θα καταψηφίσουν τις προωθούμενες διατάξεις, ενώ
Κλείσιμο
ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων θα τις στηρίξουν.

Ως γνωστόν, ο Πάνος Καμμένος έχει ξεκαθαρίσει ότι το κόμμα του δεν θα στηρίξει το νομοσχέδιο. Μάλιστα, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη παραλλήλισε την ομοφυλοφιλία με την κτηνοβασία, ενώ και ο κ. Κώστας Κατσίκης (ΑΝΕΛ), αναφερόμενος στους ομοφυλόφιλους, μίλησε για «σεξουαλικά παρεκτρεπόμενους». 

«Το ευχάριστο είναι ότι σε αντιδιαστολή με ελάχιστους κήρυκες φόβου και μισαλλοδοξίας η κοινωνία απέδειξε ότι ταυτίζεται με το κράτος δικαίου», είπε σε άλλο σημείο για να προσθέσει: «η κοινωνία απέδειξε ότι έχει αντανακλαστικά. Δεν παρασύρεται και δεν είναι τόσο μίζερη που κάποιοι την παρουσίαζαν για να επιβεβαιώνουν τις προκαταλήψεις τους. Αυτό είναι το μεγάλο κέρδος. Όμως, ο αγώνας είναι διαρκής και έχει ορίζοντα την ισοελευθερία σε όλα τα πεδία: οικονομία, οικογένεια, παιδεία κ.α.».
 
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου «κλείνει ένα κύκλο οπισθοδρόμησης και ντροπής για το ελληνικό κράτος» και «έναν κύκλο αρνήσεων και περιθωριοποίησης συμπολιτών μας που εξαιτίας του σεξουαλικού τους προσανατολισμό δεν είχαν δικαίωμα να συμβιώσουν με τον ή την σύντροφό τους απολαμβάνοντας δικαιώματα που έχουν οι υπόλοιποι».

Σημείωσε ότι αντί πανηγυρισμών απαιτείται η «συγγνώμη προς χιλιάδες συμπολίτες μας για την καθυστέρηση», ενώ πρόσθεσε ότι «σήμερα είμαστε υπερήφανοι γιατί με την ψήφιση θα αλλάξουμε προς καλύτερο τις ζωές χιλιάδων συμπολιτών μας».

«Η νομική αναγνώριση της σχέσης ομόφυλων θα λύσει προβλήματα της καθημερινότητάς τους. Η τομή σηματοδοτεί νέα εποχή για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έχουμε πολύ δρόμο και καθημερινό αγώνα ενάντια σε κάθε μορφή διάκρισης, ρατσισμού και φασισμού», είπε.

Πέραν αυτών, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην πρωινή ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας να εγκρίνει το ψήφισμα για την αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους. 

«Το ψήφισμα Βουλής αποτελεί ιστορικό βήμα και κίνηση με ιδιαίτερο συμβολισμό σε κρίσιμη περίοδο για την αποσταθεροποιημένη περιοχή της Μ. Ανατολής», είπε αρχικά για να συνεχίσει: «Αποτελεί αγωνιώδες κάλεσμα προς όλους τους εμπλεκόμενους να ακολουθήσουν το δρόμο της συνεννόησης και της ειρήνης. Η ελληνική κυβέρνηση διακήρυξε σε όλους τους τόνους την ανάγκη για αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ. Αυτό το στόχο υπηρετεί η σημερινή απόφαση της Βουλής».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης