Τσίπρας στον Νταβούτογλου: Σταματήστε τους Μαροκινούς μετανάστες - Σε εξέλιξη η σύνοδος

Τσίπρας στον Νταβούτογλου: Σταματήστε τους Μαροκινούς μετανάστες - Σε εξέλιξη η σύνοδος

Το ζήτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή μας, για την Ευρώπη και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, είπε ο Αλέξης Τσίπρας - Νέες βολές Τουσκ: Υπάρχουν κράτη που δεν μπορούν να φυλάξουν τα σύνορά τους

Τσίπρας στον Νταβούτογλου: Σταματήστε τους Μαροκινούς μετανάστες - Σε εξέλιξη η σύνοδος
Σε εξέλιξη βρίσκεται η άτυπη μίνι-Σύνοδος που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία της Άνγκελα Μέρκελ μεταξύ των κρατών που πλήττονται άμεσα από τις μεταναστευτικές
ροές και την Τουρκία, έτσι ώστε να συζητηθεί η πρόοδος της Τουρκίας μετά την συμφωνία της Συνόδου
Ευρωπαϊκής Ένωσης -
Τουρκίας
Κλείσιμο
το Νοέμβριο. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον τούρκο ομολογό του, κατά την οποία μάλιστα του ζήτησε να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές, ιδίως των Μαροκινών, που επιχειρούν να μπουν στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

Λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου πάντως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ
, επανέλαβε πως το ζήτημα της φύλαξης των συνόρων είναι ζωτικής σημασίας και πως υπάρχουν κράτη που δεν μπορούν να το κατορθώσουν αυτό: «Έχω τονίσει επανειλημμένα από την αρχή της μεταναστευτικής κρίσης πως δεν υπάρχει εναλλακτική από τον έλεγχο των συνόρων, συνεπώς καλωσορίζω την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενδυνάμωση του ελέγχου των εσωτερικών συνόρων, διότι η προστασία των συνόρων είναι εκ των ων ουκ άνευ. Παρόλα αυτά, για κάθε μεταναστευτική πολιτική ή προστασία συνόρων ο κύριος παίχτης συνεχίζει να αποτελεί το κράτος μέλος και το αμφιλεγόμενο της πρότασης της Επιτροπής βρίσκεται στην ιδέα ανάμιξης της συνοριοφυλακής στη πεδίο δράσης των κρατών. Όμως η ΕΕ δεν μπορεί να παραμένει τρωτή όταν κράτη στη ζώνη του Σένγκεν αδυνατούν να διαφυλάξουν τα σύνορα τους. Εάν απορρίψουμε την πρόταση της Επιτροπής τότε θα πρέπει να βρούμε μια εναλλακτική, αλλά αντίστοιχα επίπονη λύση».   

Οι χώρες που λαμβάνουν μέρος στην άτυπη μίνι Σύνοδο στο κτήριο της μόνιμης αντιπροσωπείας της Αυστρίας, που ξεκίνησε στις 11:00 ώρα Βελγίου, ήταν η Αυστρία, η Γερμανία, η Φιλανδία, η Ολλανδία, η Γαλλία με απών όμως τον Πρόεδρο Ολάντ, η Ελλάδα, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία, η Σουηδία, το Βέλγιο και η Σλοβενία. Από τη πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετέχει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, μαζί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ και τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Φρανς Τίμμερμανς. Πριν την άτυπη Σύνοδο, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ τη χαρακτήρισε ως«συνάντηση των προθύμων», σε «εθελοντική βάση», όμως θα πληροφορηθούν και οι απόντες για τα αποτελέσματα της. 

Ο Αλέξης Τσίπρας και η Άνγκελα Μέρκελ λίγο πριν την έναρξη των εργασιών


Μιλώντας προς τους δημοσιογράφους λίγο πριν τη συνάντηση με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε τη σημασία συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τον έλεγχο των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός συμφώνησε στην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και πρότεινε στον Αλέξη Τσίπρα να συναντηθούν το επόμενο διάστημα, είτε στην Άγκυρα, είτε στην Κωνσταντινούπολη, είτε στη Θεσσαλονίκη.

Κατά την συνάντηση, ο κύριος Τσίπρας ζήτησε από τον ομόλογό του να υπάρξει από την Τουρκία συγκεκριμένη αναφορά ανάσχεσης των προσφυγικών ροών, κυρίως αναφορικά με τους μετανάστες και ειδικά τους Μαροκινούς: «Διαπίστωσα χθες την πρόοδο στην κατασκευή των hotspots και είμαι σήμερα στις Βρυξέλλες για μια δύσκολη Σύνοδο, αλλά πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία να συναντηθούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις. Όπως γνωρίζετε έχουμε ένα βεβαρημένο πρόγραμμα ελληνοτουρκικών επαφών για τους επόμενους τρεις μήνες. Πρώτον, όσον αφορά τη συνεργασία μας με στόχο να μειωθούν οι προσφυγικές ροές και ιδίως οι μη προσφυγικές ροές (μεταναστευτικές). Το ζήτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή μας, για την Ευρώπη και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Ταυτόχρονα, έχουμε μια πολύ γεμάτη ατζέντα όσον αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, τον ευρύτερο διάλογό μας στη βάση του διεθνούς δικαίου. Μια ατζέντα που είναι ακόμα πιο σημαντική δεδομένης της αυξανόμενης αστάθειας στην περιοχή μας. Ως εκ τούτου, εκτιμώ ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έχουμε ακόμα μια ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις».

Στιγμιότυπο από την συνάντηση Τσίπρα - Νταβούτογλου στις Βρυξέλλες

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης