Στρατιές ξένων συμβούλων για να συντάξουν το 3ο Μνημόνιο προσλαμβάνει η κυβέρνηση

Στρατιές ξένων συμβούλων για να συντάξουν το 3ο Μνημόνιο προσλαμβάνει η κυβέρνηση

Για την υπόθεση έχουν εξουσιοδοτηθεί Γιάννης Δραγασάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών»

Στρατιές ξένων συμβούλων για να συντάξουν το 3ο Μνημόνιο προσλαμβάνει η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει βάλει στοίχημα να κάνει πράξη όλα όσα κάποτε κατήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας ως πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εκτός, δηλαδή, από την εταιρία Lazard που έχει προσληφθεί από το ελληνικό δημόσιο ως σύμβουλος, δεκάδες ακόμα χρηματοπιστωτικοί οίκοι και δικηγορικά γραφεία ετοιμάζονται να αναλάβουν το έργο της συγγραφής της νέας δανειακής σύμβασης. 

Η κυβέρνηση αναβιώνει ουσιαστικά την πρακτική των απευθείας αναθέσεων τις οποίες το 2012-2013 ο Αλέξης Τσίπρας είχε καταγγείλει στη Βουλή. Τότε, ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης, είχε ασκήσει σφοδρή κριτική όχι μόνο για τις προσλήψεις συμβούλων χωρίς διαγωνισμό, αλλά και για τις υψηλές δαπάνες της περιόδου 2010-2012 με αποδέκτες δικηγορικά γραφεία και χρηματοοικονομικούς συμβούλους που είχαν ξεπεράσει το 1,116 δισ. ευρώ, με τα 635 εκατ. ευρώ να έχουν καταβληθεί τη χρονιά του PSI.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, τη στιγμή που το κουαρτέτο των δανειστών αλωνίζει σε υπουργεία και τράπεζες στην Αθήνα, ανεβάζοντας τον πήχη των απαιτήσεων για τη δανειακή σύμβαση που πρέπει να ψηφιστεί μέχρι τις 18 Αυγούστου, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής εξουσιοδοτεί τον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτο να προσλάβουν στρατιές ξένων συμβούλων για να διαπραγματευτούν και να συγγράψουν το νέο Μνημόνιο.

Κλείσιμο
Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που εκδόθηκε το περασμένο Σάββατο, ανοίγει ο δρόμος να προσληφθούν με απευθείας αναθέσεις έργου και κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης - όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά - χρηματοπιστωτικοί οίκοι, νομικά γραφεία και ιδιώτες, που θα εργαστούν ως σύμβουλοι της κυβέρνησης για την υποστήριξη της διαπραγμάτευσης με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Στην ΠΝΠ ως «διακεκριμένοι εμπειρογνώμονες σε χρηματοπιστωτικά, νομικά και οικονομικά θέματα» θεωρούνται είτε φυσικά είτε νομικά πρόσωπα τα οποία θα υπογράψουν συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας, οι δαπάνες των οποίων θα καλύπτονται από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Οικονομικών.

Συνήθως αντικείμενο των χρηματοπιστωτικών οίκων και των δικηγορικών γραφείων είναι τα νομικά κείμενα και οι δεσμεύσεις της χώρας στο πλαίσιο της νέας δανειακής σύμβασης, η χρηματοοικονομική υποστήριξη της αναδιάρθρωσης χρέους, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με 25 δισ. ευρώ που προβλέπεται στην συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, η δημιουργία και λειτουργία του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ, καθώς και θέματα όπως η διαχείριση των κόκκινων δανείων των τραπεζών μέσω της ίδρυσης Bad Bank ή ενδιάμεσου φορέα, κ.α. 

Ο γαλλικών και αμερικανικών συμφερόντων χρηματοοικονομικός οίκος Lazard έχει πιάσει δουλειά εδώ και καιρό. Σύμφωνα με έγγραφο που είχε αποστείλει στη Βουλή τον Μάρτιο ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης, η Lazard παρείχε «αμισθί και ατελώς» υπηρεσίες συμβούλου σε θέματα δημοσίου χρέους και δημοσιονομικής διαχείρισης. Η ίδια εταιρία είχε συνεργαστεί με το ελληνικό κράτος και το 2011-2012 και είχε λάβει αμοιβή 25 εκατ. ευρώ ως σύμβουλος για τη διεκπεραίωση του PSI. Επίσης, η ιαπωνική τράπεζα Nomura φέρεται να έχει καταρτίσει μελέτη για το μοντέλο διαχείρισης των κόκκινων δανείων των τραπεζών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης