Τσίπρας: Δεν θα είμαστε οι «χρήσιμοι ηλίθιοι» στο ξεπούλημα της χώρας

Τσίπρας: Δεν θα είμαστε οι «χρήσιμοι ηλίθιοι» στο ξεπούλημα της χώρας

Υπέδειξε την κυβέρνηση ως «μια λαϊκή μειοψηφία που, πριν ξεψυχήσει, καταστρέφει τα πάντα» - «Δεν τολμάτε να κάνετε δημοψήφισμα, αλλά ούτε καν συζήτηση στη Βουλή» είπε για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ - «Ξεπουλάτε το δημόσιο πλούτο έναντι πινακίου φακής»

Τσίπρας: Δεν θα είμαστε οι «χρήσιμοι ηλίθιοι» στο ξεπούλημα της χώρας
Σφοδρή επίθεση σε κυβέρνηση και πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο κ. Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, ζητώντας την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για τη «μικρή» ΔΕΗ ή την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας, προκειμένου να συζητηθεί το αίτημα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Είπε πως το πρόσφατο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έχει ανατρέψει τους πολιτικούς συσχετισμούς δυνάμεων και πως η κυβέρνηση δεν έχει πλέον την ηθική και πολιτική νομιμοποίηση να προχωρά μονομερώς στο «ξεπούλημα» των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, αλλά να αναζητεί τη συναίνεση με την αντιπολίτευση πριν από κάθε κρίσιμη απόφαση. «Δεν θα γίνουμε οι χρήσιμοι ηλίθιοι σε αυτή την ιστορία» είπε χαρακτηριστικά.

Κλείσιμο


Υποστήριξε ότι η ΔΕΗ είναι το βασικό εργαλείο για την παραγωγική και αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας, ενώ προανήγγειλε εξίσου σφοδρές αντιδράσεις, όταν θα συζητηθούν τα νομοσχέδια για τους αιγιαλούς, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Πέραν αυτού, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παραφράζοντας τη φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή: «παραλάβαμε χάος, φτιάξαμε κράτος», είπε προς την κυβέρνηση: «Παραλάβετε κράτος, θα παραδώσετε αποικία», επισημαίνοντας ωστόσο πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρησιμοποιήσει κάθε θεσμικό εργαλείο, προκειμένου να μην παραλάβει «καμένη γη».

Αναφορικά με το δημοψήφισμα, υποστήριξε την άποψη που εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής χαρακτηρίζοντάς την «αυτονόητη» και κατηγόρησε το Μέγαρο Μαξίμου ότι «φοβάται τη Βουλή, το λαό και τη Δημοκρατία, γι' αυτό και δεν θα πάτε μακριά... Σύντομα ο λαός θα σας απαλλάξει και εσάς και τον τόπο από αυτό το μαρτύριο».

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός δεν έλαβε το μήνυμα των πρόσφατων ευρωεκλογών: «Δεν αξιοποίησαν το θεσμικό τους ρόλο για συνεννόηση ακόμα και για τον επικεφαλής της ΤτΕ».

Σημείωσε ότι το «δόγμα» της κυβέρνησης είναι να «ξεπουλήσει» τα πάντα, προκειμένου να μην «αφήσει στον ΣΥΡΙΖΑ τα εργαλεία για την ανασυγκρότηση της χώρας». Είπε, δε, ότι το συγκεκριμένο σχέδιο το έχουν εξυφάνει «τα τζιμάνια σύμβουλοι του πρωθυπουργού που μας θέλουν κυβέρνηση αριστερής παρένθεσης», ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν θα καθίσει «με σταυρωμένα τα χέρια» και πως «δεν είμαστε από αυτούς που θέλουν να καθίσουν στις καρέκλες του Μαξίμου, χωρίς να υπάρχει χώρα».

Πιο αναλυτικά, σημείωσε ότι το νομοσχέδιο η κυβέρνηση επιχειρεί να γυρίσει τη χώρα 64 χρόνια πίσω, στην εποχή της Πάουερ και πρόσθεσε «η ΔΕΗ δεν είναι απλά μια επιχείρηση που πήγε ρεύμα εκεί που δεν μπορούσαν ιδιώτες, αλλά αφορά στην προοπτική της χώρας να σταθεί στα πόδια της. Είναι το απαραίτητο αναπτυξιακό εργαλείο. Έχει να κάνει με την  εθνική ασφάλεια, τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό και την αυτάρκεια».

«Με το ξεπούλημα των  υποδομών: λιμάνια, αεροδρόμια, βουνά και παραλίες, δεν έχετε σκοπό φεύγοντας να παραδώσετε κράτος» υποστήριξε και συνέχισε: «Παραλάβατε κράτος, θα παραδώσετε αποικία των μεγάλων συμφερόντων και της διαπλοκής που καιροφυλακτεί και βιάζεται να ξεκοκαλίσει έναντι πινακίου φακής, πριν αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ τις δημόσιες επιχειρήσεις και υποδομές».

Είπε ακόμη: «Μην θεωρείτε ότι εμείς σε αυτή την ιστορία θα είμαστε οι χρήσιμοι ηλίθιοι και θα σπεύσουμε να επωμιστούμε το βάρος μιας κατεστραμμένης οικονομίας και χώρας, θεωρώντας αυτά τα εγκλήματα τετελεσμένα. Να σας αφήσουμε να παίξετε το τελευταίο χαρτί -όπως λένε τζιμάνια σύμβουλοι πρωθυπουργού- το χαρτί της αριστερής παρένθεσης».

Συμπλήρωσε: «Δεν έχετε να κάνετε με ανθρώπους που το μόνο που θέλουν είναι να κάτσουν στις καρέκλες του Μαξίμου χωρίς χώρα. Δεν ξέρετε με ποιους έχετε να κάνετε! Δεν είμαστε διψασμένοι για εξουσία, είμαστε διψασμένοι να βάλουμε τέλος στην κλεπτοκρατία».

Πάντως, παραδέχθηκε ότι οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων δεν επέφεραν εκτεταμένα μπλακ άουτ στη ΔΕΗ. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η πρωτοβουλία για δημοψήφισμα προκάλεσε «μπλακ άουτ στην κυβέρνηση».

Επιτέθηκε, δε, στο Μαξίμου, λέγοντας: «Κινήστε στα σκοτάδια, αδυνατείτε να καταλάβετε την κοινωνία, οδηγήστε σε συκοφαντίες.  Δεν τολμάτε να κάνετε δημοψήφισμα, ούτε συζήτηση στη Βουλή, όπως ζητάμε όλα τα κόμματα και οι ανεξάρτητοι. Η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής των δημοκρατικών πολιτών».

Και συμπλήρωσε: «Να σταματήσετε τώρα, πριν είναι αργά. Να αποσύρετε το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ... Εμείς θα χρησιμοποιήσουμε κάθε θεσμικό μέσο, για να πάρει θέση η κοινωνία. Θα καταθέσουμε πρόταση για δημοψήφισμα και απαιτούμε άμεση σύγκληση της Ολομέλειας».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης