Σαμαράς: Είναι μομφή να περνάς από την ύφεση στην ανάπτυξη;

Σαμαράς: Είναι μομφή να περνάς από την ύφεση στην ανάπτυξη;

- Η Δημοκρατία δεν φοβάται μομφές και τα υπολείμματα του παρελθόντος δήλωσε ο πρωθυπουργός
- Η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης
- Θα αναδείξει την συσπείρωση της συμπολίτευσης, λένε συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά

Σαμαράς: Είναι μομφή να περνάς από την ύφεση στην ανάπτυξη;
«Η δημοκρατία δεν φοβάται την αλήθεια, δεν φοβάται τις μομφές, τα υπολείμματα του παρελθόντος επειδή εφαρμόζουμε το νόμο και αποδίδουμε στον Έλληνα φορολογούμενο ένα δημόσιο κτήριο» δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σε εκδήλωση των αποφοίτων του Χάρβαρντ αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στα σημερινά γεγονότα, την επιχείρηση της ΕΛ. ΑΣ στο ραδιομέγαρο και την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κάποιοι προσπαθούν να εμποδίσουν το άλμα προς τα εμπρός για κάποιους είναι μομφή να πιστεύεις στην Ελλάδα, είναι μομφή να πιστεύεις και να αποκαθιστάς την νομιμότητα, είναι μομφή να έχεις πρωτογενές πλεόνασμα» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «ο λαός απαιτεί να προχωρήσουμε, να κάνουμε περισσότερα και ταχύτερα και δεν θα κάνουμε πίσω».

Κλείσιμο
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στα βήματα για την έξοδο από την κρίση: «Το πρώτο και το πιο κρίσιμο βήμα το ολοκληρώνουμε. Δεν δανειζόμαστε πια, το πρωτογενές πλεόνασμα μας απαλλάσει από την ανάγκη να δανειζόμαστε για τρέχοντα. Το πέτυχε με το αίμα του ο Ελληνικός λαός. Το επόμενο βήμα είναι η ανάκαμψη, να μπούμε στην ελπιδοφόρα αριθμητική των νέων θέσεων εργασίας που θα ενισχύσει και την κοινωνική συνοχή. Θα ξεκινήσει από την επόμενη χρονιά. Το τρίτο βήμα είναι η έξοδος στις αγορές και αυτό δεν είναι μακρυά, κατά πάσα πιθανότητα θα αρχίσει το 2014. Το τελευταίο βήμα είναι όταν θα έχουμε πετύχει ανάπτυξη να έχουμε και περίσσευμα για να μειώνουμε το χρέος της και να διασφαλίσουμε μακροπρόθεσμα την κοινωνική συνοχή. Αυτό θα είναι το βήμα για την οριστική απελευθέρωση από τα δεσμά των μνημονίων». 

Συνεχίζοντας είπε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε πέντε πράγματα: την φοροδιαφυγή, τους υψηλούς και άδικους φόρους, την ανομία, την γραφειοκρατία, την δημόσια σπατάλη. 

Συνεχίζοντας ο κ. Σαμαράς είπε: Μπορεί να μάθαμε να χειριζόμαστε αριθμούς αλλά εκείνο που δεν διδάσκεται είναι τί να κάνεις με τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τους αριθμούς ή πώς να χειρίζεσαι μία κρίση, γιατί η κρίση είναι προβλήματα μέσα στα προβλήματα. Στις κρίσιμες στιγμές έχεις υποχρέωση να ξεχωρίζεις τον θόρυβο από την ουσία, να κάνεις ρήξεις με ότι κρατά την κοινωνία σε ένα ζοφερό τοπίο. Απλώς να τρέξουμε δεν αρκεί, πρέπει να τρέξουμε πολύ γρήγορα για να μην βλέπουμε την πλάτη άλλων που τρέχουν πιο γρήγορα. Είναι εύκολο να λέμε ότι την Ελλάδα την χαντάκωσε η λογική του πολιτικού κόστους το δύσκολο είναι στις κρίσιμες στιγμές να παίρνεις τις αποφάσεις παραβλέποντας το πολιτικό κόστος. Είναι εύκολο να λέμε ότι στο παρελθόν έλλειπε η πολιτική βούληση, το δύσκολο είναι να δείχνεις ότι έχεις την πολιτική βούληση στην πράξη. Το δύσκολο είναι να δίνεις στον πολίτη την αίσθηση ασφάλειας, να δώσεις ελπίδα στον κόσμο να πείσεις ότι κάτι αλλάζει και ότι δεν έγινε ως τώρα μπορεί να να γίνει στο εξής. Σε μία στιγμή που το αύριο δεν περιμένει το να αναβάλεις είναι σαν να έχεις αποφασίσει να ζήσεις στο χθες. Έφερε σαν παράδειγμα το 1974 όταν ήλθε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και πολλοί αμφέβαλαν αν θα θεμελιώναμε κοινοβουλευτική δημοκρατία αλλά τα καταφέραμε». 

«Πιστεύω ότι μεσα από την σημερινή απροσδόκητα βαθυά και τρομακτικά επώδυνη κρίση οφείλουμε να βρούμε την δύναμη για το άλμα προς τα εμπρός, να γίνουμε μία χώρα φυσιολογική που λειτουργούν οι νόμοι και τηρείται η νομιμότητα, να κατανοήσουμε ότι δεν μπορούμε να δανειζόμαστε και να συντηρούμε μία ευημερία με δανεικά στερώντας την από την επόμενη γενιά» ανέφερε ο πρωθυπουργός και κατέληξε ότι «όποιος κοροιδεύει τον λαό θα του γυρίσει την πλάτη, όποιος χαιδεύει ακραίους η κοινωνία θα τον απομονώσει». 

Θα επιβεβαιωθεί η κυβερνητική σταθερότητα, λένε στο Μαξίμου

Αδιατάρακτο βίο ως τουλάχιστον τις ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου εξασφαλίζει η κυβέρνηση, εφόσον περάσει αλώβητη, όπως πιστεύουν τα στελέχη της, τον σκόπελο της πρότασης μομφής που υπέβαλε η αξιωματική αντιπολίτευση.

Κι αυτό καθώς, σύμφωνα με το Σύνταγμα, εφόσον απορριφθεί η πρόταση δυσπιστίας, όπως αναμένεται, αφού τα δύο κυβερνητικά κόμματα διαθέτουν 155 βουλευτές (127 η ΝΔ και 28 το ΠΑΣΟΚ), τότε νέα πρόταση μομφής «μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά την πάροδο εξαμήνου».

Στην κυβέρνηση χαρακτηρίζουν επικοινωνιακό ελιγμό την πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και πιστεύουν ότι από την τριήμερη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή, αλλά και από την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στο κλείσιμό της, θα επιβεβαιωθεί η κυβερνητική σταθερότητα και θα καταδειχθεί η αρραγής ενότητα του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ορισμένα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν επίσης ότι η κίνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης λειτουργεί ενισχυτικά και ως προς την διαπραγματευτική δυνατότητα της κυβέρνησης έναντι της τρόικας σε μια κρίσιμη φάση, κατά την οποία οι εκπρόσωποι των εταίρων και δανειστών μας άνοιγαν όλο και περισσότερα ζητήματα και αύξαναν την πίεση για να ληφθούν μέτρα.

Σύσκεψη στο Μαξίμου μετά την ομιλία Τσίπρα

Σύσκεψη στο κυβερνητικό επιτελείο για να αποφασιστεί ο χρόνος συζήτησης της πρότασης μομφής (δυσπιστίας) πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου αμέσως μετά την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στη Βουλή.

Όπως έγινε γνωστό λίγο μετά τις 18:20 η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης