Τσίπρας υμνεί Ανδρέα και καταγγέλλει δανειστές

Τσίπρας υμνεί Ανδρέα και καταγγέλλει δανειστές

Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε η στήριξη που παρείχε στον Α. Παπανδρέου για τις κατηγορίες Βορίδη
- Απάντηση ΠΑΣΟΚ: Πήρε στο ΣΥΡΙΖΑ μερικές δεκαετίες για να αποδεχθεί τον Ανδρέα, η υποκρισία του Τσίπρα δεν έχει όρια

Τσίπρας υμνεί Ανδρέα και καταγγέλλει δανειστές
Σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα, από μηδενική βάση, ακόμα και με την απειλή της πλήρους ρήξεις, που σηματοδοτεί μια στάση πληρωμών, προανήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης σε ανοιχτή συγκέντρωση το κόμματός του στην Πάτρα.

Ο κ. Τσίπρας κινήθηκε σε υψηλούς τόνους, που θύμιζαν προεκλογική ομιλία, εμφάνισε την κυβέρνηση να μετράει μέρες και έκανε θεαματικά ανοίγματα στην παπανδρεϊκή κεντροαριστερά.

Αναφερόμενος στους χειρισμούς του για τις σχέσεις με τους δανειστές είπε χαρακτηριστικά:

«´Εμείς δεν πρόκειται να παίρνουμε δόσεις για να πληρώνουμε τους τοκογλύφους. Για μας προτεραιότητα είναι να στηρίξουμε τις ανάγκες του λαού σε τροφή, σε ενέργεια, σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σε αξιοπρέπεια. Πρώτα η ζωή και η αξιοπρέπεια του λαού μας και μετά οι τοκογλύφοι. Πρώτα οι φτωχοί, οι αδύναμοι και οι άνεργοι και μετά η κα Μέρκελ και οι τραπεζίτες. Αυτή είναι η διαφορά μας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε αναλύοντας τη στρατηγική του:
«Το μνημόνιο έχει επιβαρύνει τη χώρα με τεράστια ποσά νέου δανεισμού. Πήραμε 219 δισ. Από αυτά μόνο τα 7,8 έχουν πάει στο δημόσιο προϋπολογισμό. Όλα τα άλλα πήγαν για να πληρώνουμε τους πιστωτές. Δηλαδή δάνεια για να ξεπληρώνουμε τα παλιά δάνεια και ο λαός μας να βυθίζεται στην εξαθλίωση, αρκεί οι χρεοκοπημένοι τραπεζίτες να είναι στις θέσεις τους και να μας κυβερνάνε», είπε και συνέχισε: «Μόνο οι τόκοι που έχουμε να πληρώνουμε για τα επόμενα τέσσερα χρόνια υπερβαίνουν τα 25 δισ. ευρώ: 7,2 για το 2013, 7,1 για το 2014, 6,1 για το 2015 και 5,6 για το 2016.  Να τα λεφτά για την ανασυγκρότηση. Να τα λεφτά για την ανάπτυξη, 25 δισ. που σε τέσσερα χρόνια θα ξαναβάλουν την Ελλάδα σε αναπτυξιακή τροχιά με τη κοινωνία όρθια, με το λαό κυρίαρχο».

Ο κ. Τσιπρας προέβλεψε ότι οι κυβερνώντες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ «θα πέσουν  κι οι δυο και θα πέσουν με πάταγο. Όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο για τη χώρα και το λαό. Όσο μένουν αυτοί στη κυβέρνηση τόσο περισσότερο θα βγαίνουν εκτός ελέγχου. Τόσο περισσότερο θα κινδυνεύουν δημοκρατικές κατακτήσεις. Γι αυτό είναι η ώρα να βάλει ο λαός μας ένα τέλος σε αυτή την ιστορία. Είναι ώρα να μιλήσουν τα κινήματα αντίστασης και αλληλεγγύης».

Κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι σήμερα σε κίνδυνο μόνο ότι απέμεινε από μισθούς, συντάξεις, αξιοπρέπεια και δικαιώματα. Δεν αποσυντίθεται μόνο η κοινωνία. Δεν κουρελιάζεται μόνο κάθε μέρα, συστηματικά και επίμονα, η εθνική κυριαρχία και η υπερηφάνεια του ελληνικού λαού». Σε υψηλούς τόνους σημείωσε ότι «χτίζεται και ένα νέο καθεστώς, αντιδημοκρατικό,  βάρβαρο, με μισθούς Βουλγαρίας και δικαιώματα Κίνας».

Υπερασπίστηκε δε με έντονο τρόπο τον Ανδρέα Παπανδρέου, αποδοκιμάζοντας τις επιθέσεις στελεχών της ΝΔ εναντίον του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο κ. Βορίδης ξεσάλωσε πριν λίγες μέρες στο συνέδριο της ΝΔ. Και μέσα στην αντιδημοκρατική φούρια της δεξιάς και των αναμνήσεών του από τα φοιτητικά του χρόνια στην ακροδεξιά, μας παρέδωσε μαθήματα ιστορίας για τον Ανδρέα Παπανδρέου και την πολιτική του το 1981-85. Ξέρετε γιατί; Το είπε ο ίδιος: Γιατί θέλουν να ξεμπερδέψουν με την ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς! Που πάει να πει να επαναφέρουν το καθεστώς των διακρίσεων και της εθνικοφροσύνης. Το καθεστώς της μειωμένης δημοκρατίας για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

Κλείσιμο
Τις αναφορές αυτές του κ. Τσίπρα σχολίασε αργότερα το γραφείο τύπου του ΠΑΣΟΚ ως εξής:
«Του πήρε μόλις μερικές δεκαετίες του ΣΥΡΙΖΑ για να αποδεχθεί ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν Αριστερός, όπως προκύπτει από τη σημερινή ομιλία του προέδρου του στην Πάτρα! Συγχαρητήρια, αν και θα πρέπει  να προβληματίσει όλους το γεγονός πως χρειάστηκε η συμβολή του κ. Βορίδη για να το κατανοήσει και o Aλέξης Τσίπρας. Η υποκρισία του κ. Τσίπρα δεν έχει όρια. Την ίδια ώρα που κάνει τις παραπάνω αναφορές, περιοδεύει με τον κ. Ν. Κωνσταντόπουλο (Πρόεδρο της Επιτροπής Σοφών του ΣΥΡΙΖΑ) ο οποίος, μαζί με σειρά στελεχών του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, είχε κεντρικό ρόλο στην άθλια συνομωσία που είχε ως στόχο την πολιτική και ηθική εξόντωση του Ανδρέα Παπανδρέού».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης