Η «χρυσή» αλλά σύντομη ιστορία των «Wham!»: Το δίδυμο που εκτοξεύτηκε στην κορυφή

Η «χρυσή» αλλά σύντομη ιστορία των «Wham!»: Το δίδυμο που εκτοξεύτηκε στην κορυφή

Οι Wham! πούλησαν περισσότερους από 25 εκατομμύρια δίσκους σε όλο τον κόσμο, από το 1981 έως το 1986

Η «χρυσή» αλλά σύντομη ιστορία των «Wham!»: Το δίδυμο που εκτοξεύτηκε στην κορυφή
Το «Last Christmas» είναι το τραγούδι που «ντύνει» μουσικά τα Χριστούγεννα σε όλο τον πλανήτη, από το 1984, όταν και κυκλοφόρησε το κομμάτι των Wham!. Εκείνη τη χρονιά, ο George Michael, σε ηλικία 18 ετών μαζί με τον Andrew Ridgeley, συστήθηκαν ως «Wham» και τάραξαν τα νερά της παγκόσμιας δισκογραφίας.



Κλείσιμο
Ο George και ο Andrew γνωρίστηκαν στο σχολείο στην βρετανική πόλη Bushey. «Toν Αndrew τον γνώρισα 11 ετών. Μόλις είχα αλλάξει σχολείο. Μόλις είχαμε μετακομίσει και είχε χρειαστεί να αλλάξω σχολείο! Και ο Andrew ήταν εκείνος που με έκανε να αισθανθώ άνετα στο νέο σχολείο. Τα υπόλοιπα ήταν Ιστορία. Eίχαμε μία πολύ δυνατή σχέση που άλλαξε τη ζωή μου!Αν δεν τον είχα γνωρίσει θα βρισκόμουν σε τελείως διαφορετική θέση σήμερα»,
είχε πει ο George Michael σε παλαιότερη συνέντευξή του.

Η πρώτη φορά που εμφανίστηκαν μαζί στη σκηνή ήταν σε ένα live της μπάντας «The Executive» που είχαν συγκροτήσει μαζί με άλλους τρεις φίλους τους, τον David (Austin) Mortimer, τον Harry Tadayon και τον Andrew Leaver. Όταν οι «The Executive» διαλύθηκαν, ο Michael και ο Andrew σχηματίζουν τους Wham! και υπογράφουν συμβόλαιο με την δισκογραφική εταιρία «Innervision Records».

Ο Μichael ανέλαβε τα περισσότερα στο συγκρότημα:. Ήταν ο συνθέτης, ο παραγωγός, ο τραγουδιστής και ενιότε, ο ενορχηστρωτής του μουσικού διδύμου. Όσον αφορά τη δημόσια εικόνα τους, οι Wham! ήθελαν να προμοτάρονται  ως δύο νέα παιδιά που απολαμβάνουν τις ηδονές και ζουν μία ξέγνοιαστή ζωή, χωρίς υποχρεώσεις και δεσμεύσεις.
Το 1982 κυκλοφόρησαν την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά και απέκτησαν τον πρώτο τους μάνατζερ, τον Bryan Morrison.

Η εκτόξευση στα charts!
Τα δύο αγόρια με τις εσπαντρίγιες, τα σουέτ σακάκια και τα blue jeans, άρχισαν να αποκτούν μεγάλη επιρροή στους εφήβους, ιδιαίτερα στα κορίτσια.

Ο δίσκος του συγκροτήματος Fantastic έφτασε στην κορυφή του Ηνωμένου Βασιλείου το 1983. Από εκείνη τη χρονιά ξεκινούν να συναγωνίζονται σε δημοφιλία τους «Duran Duran» και
και τους «Culture Club», δύο από τα μεγαλύτερα βρετανικά συγκροτήματα της εποχής.

Μετά από μία δικαστική διαμάχη που είχαν με την πρώτη τους δισκογραφική εταιρία, οι Wham! υπογράφουν με την Εpic Records. Κυκλοφορούν νέα τραγούδια που μένουν στη μουσική ιστορία, όπως τα «Wake me Up before you Go Go» και το « Careless Whisper», το τραγούδι που ο George Michael ερμηνεύει σόλο.

Είναι δύο τραγούδια που ξεφεύγουν από τα σύνορα της Μεγάλης Βρετανίας και γίνονται παγκόσμιες επιτυχίες. Με το κομμάτι «Careless Whisper», ο George Michael ανέδειξε μία διαφορετική καλλιτεχνική του πτυχή και αποστασιοποιήθηκε από την εικόνα του νεαρού playboy.



«Last Christmas»: Το τραγούδι σταθμός των Wham!
To «Last Chritsmas» κυκλοφόρησε στις 3 Δεκεμβρίου του 1984 κι έγινε αμέσως τεράστια επιτυχία. Αν και υπήρξε το πιο εμπορικό single όλων των εποχών στη Αγγλία, που δεν βρέθηκε όμως ποτέ στην κορυφή. Ακόμα και τη χρονιά που εκδόθηκε, σκαρφάλωσε στη δεύτερη θέση των charts και παρέμεινε για 13 βδομάδες στη λίστα των πιο εμπορικών τραγουδιών.



Το βιντεοκλίπ που συνόδευε το τραγούδι έδειχνε τα μέλη των Wham, George Michael και Andrew Ridgeley, να παίρνουν τις συντρόφους τους και να πηγαίνουν διακοπές σε ένα χειμερινό καταφύγιο, για σκι.

Η διάλυση του συγκροτήματος

'Επειτα από πέντε χρόνια ξέφρενης πορείας στην κορυφή των charts σε όλον τον κόσμο οι Wham! αποφάσισαν να διαλυθούν. Το συγκρότημα που πούλησε περισσότερα  από 25 εκατομμύρια albums και 15 εκατομμύρια singles, σε όλον τον κόσμο, ανακοίνωσε ότι διαλύεται την άνοιξη του 1986. O Michael ήθελε να γράψει μουσική που να απευθύνεται περισσότερο στους ενήλικες και να απαλλαγεί από την εικόνα του εφήβου, όπως δηλαδή συστήθηκε με τους Wham!

«Νομίζω ότι την τελευταία χρόνια των Wham! συνειδητοποίησα ότι είχα περάσει τα προηγούμενα χρόνια, γράφοντας μουσική, προμοτάροντας τα νέα μας τραγούδια, ταξιδεύοντας όλον τον κόσμο και ήμουν στεναχωρημένος. Είναι αυτό το κλισέ. Όταν έχεις αυτά που θέλεις ή νομίζεις ότι έχεις αυτά που θέλεις καταλαβαίνεις ότι το κενό υπάρχει ακόμα μέσα σου! Eίναι ένα προσωπικό θέμα που προσπάθησα πολλά χρόνια να λύσω. Αλλά ήξερα ότι αυτός ο δρόμος δεν θα με έκανε ευτυχισμένο», είχε πει ο George Michael σε συνέντευξή του.


O Μichael είχε πει: «Αυτή είναι η πιο φιλική διάλυση στην ιστορία της ποπ μουσικής». Στις 28 Ιουνίου του 1986, οι Wham! αποχαίρετησαν τους θαυμαστές τους στην τελευταία συναυλία τους στο στάδιο Wembley. Εβδομήντα δύο χιλιάδες κόσμου παραβρέθηκε στην τελευταία συναυλία.







Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης