Ζάκυνθος: Φιλελληνίδες από Αγγλία και Αυστραλία προσφέρουν μπότες στους πυροσβέστες

Ζάκυνθος: Φιλελληνίδες από Αγγλία και Αυστραλία προσφέρουν μπότες στους πυροσβέστες

Ενώ το κράτος απαιτεί από τους πυροσβέστες να αγοράζουν με δικά τους χρήματα τις αρβύλες που λιώνουν στις πυρκαγιές - «Τώρα θα νιώθουμε ότι έχουμε όλο το νησί μαζί μας» είπε ο διοικητής του Πυροσβεστικού Σώματος Ζακύνθου για τη δωρεά

Ζάκυνθος: Φιλελληνίδες από Αγγλία και Αυστραλία προσφέρουν μπότες στους πυροσβέστες
Σαν ελάχιστη ανταπόδοση στον ηρωισμό και την αυτοθυσία που επέδειξαν οι πυροσβέστες όταν έδιναν τη μάχη με τις πυρκαγιές της Ζακύνθου το προηγούμενο καλοκαίρι, πριν από μερικές ημέρες παρέλαβαν τη δωρεά 92 ζεύγη ειδικών αρβυλών. Με δεδομένη την ανικανότητα του κράτους να αναπληρώσει έστω και τον στοιχειωδώς απαραίτητο εξοπλισμό των πυροσβεστών, μια συντροφιά φιλελληνίδων κυριών, με ιδιαίτερη αγάπη για τη Ζάκυνθο, ανέλαβε πρωτοβουλία. Και, από ό,τι λένε οι ίδιες, «αυτή είναι μόνο η αρχή-power to the people».

Όπως εξηγεί στο protothema.gr η κυρία Μαρία Δρογγίτη-Στουφή, πρόεδρος της Π.Α.Ε.Ζ. (Πρωτοβουλία Ανθρώπινης Ενότητας Ζακύνθου) και υπεύθυνη για τη δίγλωσση ηλεκτρονική ομάδα ανταλλαγής πληροφοριών και ειδήσεων The Ionian Echo/Ιονική Αντιλαλιά «τo καλοκαίρι του 2017 τη Ζάκυνθο την καταβρόχθισαν πάνω από 200 πυρκαγιές. Αποτεφρώθηκαν χιλιάδες δασικά στρέμματα, ενός νησιού που συνολικά δεν ξεπερνά τα 400.000 στρέμματα ολόκληρο.
 
Κλείσιμο


Η Ζάκυνθος στις φλόγες, σε φωτογραφία από δορυφόρο


Οι πυροσβέστες μπήκαν σε μια ατελείωτη αλυσίδα ασταμάτητων υπεράνθρωπων προσπαθειών προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τις πυρκαγιές. Οι φωτιές και η απέραντη μαύρη στάχτη, ειδικά στο βορειοδυτικό μέρος του νησιού, ήταν ορατές ακόμη και από το διάστημα. Όμως, ολόκληρη η Ζάκυνθος κινητοποιήθηκε και έτσι άρχισε δειλά-δειλά να ξετυλίγεται το θαύμα: απλοί πολίτες, επαγγελματίες, αρχές, αλλά και τουρίστες πήγαιναν νερό, χυμούς και φαγητό στα παλικάρια μας, στα μέτωπα της φωτιάς και τον Πυροσβεστικό Σταθμό. Μέχρι και παιδάκια σε διακοπές έδιναν το χαρτζιλίκι τους για να βοηθήσουν.

Μέσα σε αυτή την πύρινη κόλαση, στην μάχη που έδιναν, οι πυροσβέστες μας άφησαν τις σόλες των αρβυλών τους λιωμένες μέσα στα αποκαΐδια. Οι ζωές τους ήταν συνεχώς σε κίνδυνο κι εκείνοι δεν σταματούσαν ούτε για να αλλάξουν μάσκες. Τότε, ένας άγγελος άπλωσε τα φτερά του: H Wendy Depuis, Αγγλίδα μόνιμη κάτοικος Ζακύνθου, σχεδόν αμέσως μάζεψε 500 ευρώ σε δώρα από το εξωτερικό. Την ακολούθησε η Gill Dare, άλλος ένας άγγελος. Εκείνη έβαλε από την τσέπη της όλα τα υπόλοιπα και αγοράστηκαν συνολικά 208 ειδικές μάσκες. Μια τρίτη κυρία, η Louise Morfis από την Αυστραλία φρόντισε ώστε οι μάσκες να παραδοθούν στους πυροσβέστες, στο πεδίο της μάχης. Το ελληνικό κράτος ή δεν μπορούσε ή δεν ήθελε και το αποτέλεσμα ήταν ότι οι πυροσβέστες έπρεπε να αγοράζουν οι ίδιοι τον εξοπλισμό τους!



Στα χέρια των πυροσβεστών οι νέες ειδικές αρβύλες


Η Wendy Depuis ήταν εκείνη που έριξε πρώτη την ιδέα για τη δωρεά των αρβυλών. Δημιουργήθηκε μια ομάδα που έκανε το μικρό αλλά τόσο σημαντικό αυτό θαύμα: Άρχισαν να μαζεύονται τα χρήματα και κατόπιν συνεννόησης με την Dawn Kendrick, η οποία μένει στην Αγγλία αλλά θεωρεί τη Ζάκυνθο σαν δεύτερη πατρίδα της, στήθηκε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα στο GoFundMe. Μία άλλη Βρετανίδα, η Jacqui Kirby, κάτοικος και αυτή του νησιού, συμμετείχε στην προσπάθεια και γρήγορα συγκεντρώθηκαν τα χρήματα για 92 ζεύγη αρβυλών. Η προσφορά αγάπης από τις προαναφερθείσες και πολλές άλλες κυρίες, τον κόσμο του νησιού, το Zakynthos Informer άρχισε να διαδίδεται παντού. Για παράδειγμα, η κυρία Lesley Paterson από την Αγγλία προσφέρθηκε να προμηθεύσει τις αρβύλες (με όλες τις προδιαγραφές), όχι μόνον σε καταπληκτική τιμή, αλλά έδωσε και 2 ζεύγη δώρο. Τις αγόρασε όλες με δικά της χρήματα και δεν τις πληρώθηκε καν παρά μόνον όταν είχαν φτάσει στην Ελλάδα.

Στην εκδήλωση για την παράδοση των αρβυλών, αποχαιρετήσαμε τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Ζακύνθου κο Ανδρέα Στεμπίλη, έναν αληθινό γίγαντα και καλοσωρίσαμε τον νέο μας Διοικητή, τον κο Δημήτρη Πατράκη, ο οποίος είπε: "Όταν ο πυροσβέστης βρίσκεται μέσα στις φλόγες και παλεύει, νιώθει εντελώς μόνος. Τώρα, όμως, κάθε φορά που θα φοράει τις αρβύλες του, θα θυμάται ότι τον στηρίζει ολόκληρο νησί -και όχι μόνο".

Η Πρωτοβουλία Ανθρώπινης Ενότητας Ζακύνθου (Π.Α.Ε.Ζ.) έχει την στήριξη του Δήμου μας. Αυτή είναι ΜΟΝΟΝ η αρχή. Οι επόμενοι άμεσοι στόχοι της Π.Α.Ε.Ζ. είναι να εξασφαλίσει:

1. Προστατευτικές στολές πυροσβεστών. Οι ενδυμασίες που έχουν τώρα οι πυροσβέστες μπορούν να χαρακτηριστούν, λίαν επιεικώς, σαν κουρέλια και άκρως ακατάλληλες.

2. Απόθεμα καυσίμων για το διθέσιο ελικόπτερο της Αεροπορικής Λέσχης Ζακύνθου με το οποίο περιπολεί εθελοντικά σε όλο το νησί καθόλη την θερινή περίοδο, αλλά χρειάζονται 300 ευρώ σε καύσιμα ανά ώρα πτήσης».

Οι πρωτεργάτριες της πρωτοβουλίας για τη δωρεά αρβυλών και τις επόμενες που θα ακολοθήσουν είναι οι εξής κυρίες:
- Μαρία Δρογγίτη-Στουφή, Πρόεδρος Π.Α.Ε.Ζ. «Δεν Υπάρχει Ισχύς Χωρίς Ενότητα»
- Dawn Kendrick
- Wendy Depuis, διαχειρίστρια Ionian Echo, μέλος Δ.Σ. Π.Α.Ε.Ζ.
- Jacqui Kirkby, διαχειρίστρια Ionian Echo, μέλος Δ.Σ. Π.Α.Ε.Ζ.
- Gill Dare, μέλος Δ.Σ. Π.Α.Ε.Ζ.
- Lesley Paterson, διαχειρίστρια ηλεκτρονικής ομάδας ανταλλαγής πληροφοριών The Zakynthos Informer (facebook group: ZakynthosInformer)
- Louise Morfis, διαχειρίστρια The Zakynthos Informer
- Σοφία Φωτοπούλου, δικηγόρος, γραμματέας της Π.Α.Ε.Ζ.





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης