Η Τουρκία δεσμεύει με NAVTEX την περιοχή που θα κάνει έρευνες η ExxonMobil

Η Τουρκία δεσμεύει με NAVTEX την περιοχή που θα κάνει έρευνες η ExxonMobil

Η τουρκική κυβέρνηση δέσμευσε το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ για το διάστημα 1-18 Μαρτίου και 22-29 του ίδιου μήνα

Η Τουρκία δεσμεύει με NAVTEX την περιοχή που θα κάνει έρευνες η ExxonMobil
Navtex (369/18) με την οποία δεσμεύει μέρος του τεμαχίου 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, για την περίοδο 1-18 Μαρτίου και 22-29 Μαρτίου εξέδωσε η Τουρκία
. Στο τεμάχιο 10 αναμένεται να γίνουν έρευνες από την αμερικάνικη εταιρεία ExxonMobil, ώστε να προετοιμαστεί η γεώτρηση που έχει προγραμματιστεί για το δεύτερο 6μηνο του 2018.

Εν τω μεταξύ από τα μεσάνυχτα τίθεται σε ισχύ η Navtex που έχει εκδώσει η Κυπριακή Δημοκρατία περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του τεμαχίου 10. Τα πλοία Ocean Investigator  και Med Surveyor που θα κάνουν τις έρευνες για λογαριασμό της ExxonMobil ακόμα δεν έφτασαν στη Κύπρο, καθώς το ένα παραμένει στο λιμάνι του Λαυρίου και το άλλο στα ανοιχτά της Χάιφα στο Ισραήλ.

Κλείσιμο
Εκ πρώτης όψεως φαίνεται πως το τμήμα του τεμαχίου 10 που δεσμεύει η Τουρκία για έρευνες εφάπτεται με αυτό που έχει δεσμεύσει η Κύπρος και δεν είναι σαφές αν σε κάποιο σημείο συμπίπτουν.

Απόψε τα μεσάνυχτα λήγει και η Navtex της Τουρκίας με την οποία είχε δεσμεύσει το τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ από τις 22 Φεβρουαρίου παρεμποδίζοντας το γεωτρύπανο της εταιρείας ΕΝΙ να πραγματοποιήσει γεώτρηση στον γεωτρητικό στόχο «Σουπιά».



Αναστασιάδης: Θα κάνουμε το καλύτερο

Χθες βράδυ ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης μιλώντας σε δείπνο του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος λόγω των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι αναμφισβήτητα οι γεωπολιτικές πραγματικότητες στην περιοχή μας εξελίσσονται ραγδαία και η Κύπρος διεκδικεί τη νόμιμη θέση της στο επίκεντρο αυτών των εξελίξεων.
Ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε ότι αναδύονται νέες πολιτικές και οικονομικές ισορροπίες που συνδέονται επίσης με την ανακάλυψη ενεργειακών αποθεμάτων στην περιοχή μας, προσθέτοντας ότι η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ δημιουργεί νέες προοπτικές για τη χώρα μας και την οικονομία.

«Να είστε σίγουροι» είπε «ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τον γείτονά μας», προσθέτοντας ότι η ναυτιλία μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στη σταθερότητα και την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι μια βιώσιμη και λειτουργική λύση θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην άρση των τουρκικών απαγορευτικών μέτρων για τα υπό κυπριακή σημαία πλοία, κάτι που αποτελεί μια εκκρεμούσα υποχρέωση της Τουρκίας προς την Κύπρο και προς την ΕΕ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης