Πλειστηριασμοί: Με ΜΑΤ και χημικά βγήκαν «στο σφυρί» οι πρώτες κατοικίες

Πλειστηριασμοί: Με ΜΑΤ και χημικά βγήκαν «στο σφυρί» οι πρώτες κατοικίες

Αποπνικτική ατμόσφαιρα από τα χημικά, ξύλο και αστυνομοκρατία καταγγέλλουν οι διαδηλωτές - Εκπλειστηριάστηκε πρώτη κατοικία στο Χαλάνδρι για οφειλή μόλις 43.000 ευρώ - Συνολικά ολοκληρώθηκαν πλειστηριασμοί για 12 ακίνητα - «Στον αέρα» η πλατφόρμα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, λένε οι συμβολαιογράφοι

Πλειστηριασμοί: Με ΜΑΤ και χημικά βγήκαν «στο σφυρί» οι πρώτες κατοικίες
Σε καθεστώς εικονικής πραγματικότητας διεξήχθησαν χθες τόσο οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί όσο και εκείνοι οι οποίοι έγιναν με τον κλασσικό τρόπο δηλαδή, στα Ειρηνοδικεία, όπως έλεγαν αργά χθες το βράδυ στο protothema.gr συμβολαιογράφοι.

Και αυτό λόγω αφενός της υποτυπώδους πλατφόρμας που έχει πρόχειρα «στηθεί»  με πολλές ατέλειες για να μπορέσει όπως - όπως να ξεκινήσει η διεξαγωγή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, χωρίς να παρέχει κανένα εχέγγυο καλής λειτουργίας και ασφαλείας και αφετέρου λόγω των απαράδεκτων συνθηκών αστυνομοτρομοκρατίας, δακρυγόνων, τραυματισμών, κ.λπ. κάτω από  τα οποία   διεξήχθησαν οι πλειστηριασμοί στο Ειρηνοδικείο Αθηνών.

Μέσα σε τριτοκοσμικές συνθήκες, υπό τον ασφυκτικό κλοιό μεγάλης αστυνομικής δύναμης και παρά τις αρχικές κυβερνητικές δεσμεύσεις για προστασία της πρώτης κατοικίας, χθες η πρώτη Αριστερή κυβέρνηση, ενδίδοντας στις πιέσεις και αξιώσεις των δανειστών μας, ξεκίνησε τους πλειστηριασμούς ακινήτων.

Οι εξαγγελίες από την έκθεση της Θεσσαλονίκης και οι προεκλογικές υποσχέσεις για προστασία της πρώτης κατοικίας, όχι μόνο έσβησαν με μια μονοκονδυλιά, αλλά αντίθετα, με την είσοδο του νέου έτους, καταργείται και ο «νόμος Κατσέλη» στον οποίο βρήκαν καταφύγιο δεκάδες χιλιάδες πολίτες που μπήκαν στο μάτι του κυκλώνα των μνημονίων βάζοντας έτσι λουκέτο στις επιχειρήσεις, τις βιοτεχνίες τους, κ.λπ.  
Κλείσιμο

Με καταφύγιο στον «νόμο Κατσέλη» εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες «φρέναραν» ή ακόμη και απέφυγαν να βγουν στο σφυρί τα σπίτια τους, τα καταστήματά τους, λόγω χρεών, «κόκκινων» δανείων και ασφαλιστικών εκκρεμοτήτων.

Σύμφωνα με τους συμβολαιογράφους που μίλησαν στο protothema.gr, για να λειτουργήσει με ασφάλεια η πλατφόρμα πάνω στην οποία θα στηριχθεί το λογισμικό σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, απαιτείται μεγάλη επένδυση (και χρήματα φυσικά), αλλά και πρόγραμμα το οποίο να κατασκευαστεί με την επιμέλεια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ή άλλου αναλόγου κύρους φορέα.

Τα πενιχρά χρήματα που δόθηκαν για την πλατφόρμα πάνω στην οποία βασίστηκαν  χθες οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί την καθιστούν αυτόματα αναξιόπιστη, ανασφαλή.  
Παράλληλα, καθιστούν τους πλειστηριασμούς μη έγκυρους οι οποίοι μάλιστα μπορεί να προσβληθούν ενώπιον των δικαστηρίων. Ακόμη, η πλατφόρμα, σύμφωνα με τους συμβολαιογράφους, πρέπει να περάσει από την ευθύνη του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, κ.λπ. στην ευθύνη του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Οι κυβερνητικές  δεσμεύσεις και υποσχέσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας, όχι μόνο υποχώρησαν στις πρώτες πιέσεις των δανειστών, αλλά κατέρρευσαν μπρος το άκουσμα της συνάντησης των υπουργών της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης.


«Στο σφυρί» πρώτες κατοικίες ακόμα και για χρέος 30.000 ευρώ
Πλέον, αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός το πλαφόν των 300.000 ευρώ κάτω από το οποίο είχε απόλυτη προστασία η πρώτη κατοικία και δεν μπορούσε κάποτε να βγει στο σφυρί. Χθες, πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 15 πλειστηριασμοί διαμερισμάτων, αποθηκών κ.λπ.,  σε διάφορες περιοχές του λεκανοπεδίου της Αττικής, ακόμη και για οφειλές των 30.000 ευρώ...

Οι πλειστηριασμοί αφορούσαν πρώτες κατοικίες στις περιοχές της Αθήνας, της Κηφισιάς, του Αμαρουσίου, της Καλλιθέας, του Χαλανδρίου, της Νίκαιας και του Μοσχάτου. Οι πλειστηριασμοί έγιναν τόσο ηλεκτρονικά, όσο και με τον παραδοσιακό τρόπο μέσω των Ειρηνοδικείων και παρά τις αντιδράσεις από οργανώσεις και πολίτες.

Στο Χαλάνδρι, λόγου χάρη, εκπλειστηριάστηκε πρώτη κατοικία για οφειλή 43.000 ευρώ. Στη Νίκαια, βγήκε σε πλειστηριασμό τετραώροφο, ενώ στο Μοσχάτο, χάθηκε σπίτι περίπου 60 τετραγωνικών, για οφειλή μόλις 30.000 ευρώ.

Στο Ειρηνοδικείο Αθηνών διεξήχθησαν χθες το απόγευμα 12 από τους 29 προγραμματισμένους πλειστηριασμούς ακινήτων.

Ακόμη, ολοκληρώθηκαν δύο ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των πλειστηριασμών ακινήτων που έγιναν στην Αθήνα στους 14.

Αναλυτικότερα, από τους 29 προγραμματισμένους πλειστηριασμούς έγιναν 20 και εξ αυτών ολοκληρώθηκαν για 12 ακίνητα. Για οκτώ ακίνητα αν και ξεκίνησαν δεν μπόρεσαν να ολοκληρωθούν. Οι πλειστηριασμοί αυτοί κηρύχθηκαν άγονοι και αναμένεται να επαναπροκηρυχθούν. Επίσης, οι υπόλοιποι εννέα δεν ξεκίνησαν καν.

Τέλος, χθες ολοκληρώθηκαν στην πρωτεύουσα δύο ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Ο ένας αφορούσε μονοκατοικία στην Κηφισιά που εκπλειστηριάστηκε για οφειλή 1.430.000 ευρώ και ο δεύτερος αφορούσε πέντε αποθήκες που εκπλειστηριάστηκαν για οφειλή 500.000 ευρώ.


Με ΜΑΤ και χημικά οι πλειστηριασμοί στο Ειρηνοδικείο

Διαδηλωτές, ΜΑΤ, ξύλο, χημικά και τραυματισμοί. Αυτή ήταν η χθεσινή εικόνα στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας όπου οι συμβολαιογράφοι ξεκίνησαν και πάλι τη διενέργεια πλειστηριασμών έπειτα από την αναστολή της αποχής τους, που αποφασίστηκε έπειτα από
συνέλευση του συμβολαιογραφικού συλλόγου την Τρίτη. 

Οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι πρωτοφανείς: Στην αίθουσα επτά του Ειρηνοδικείου είχαν πάρει θέσεις οι συμβολαιογράφοι. Απ' έξω ακριβώς, δύο διμοιρίες της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης βρίσκονταν παρατεταγμένες προκειμένου να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να εισέλθουν στο εσωτερικό της αίθουσας, προφανώς για να μη ματαιωθεί η διαδικασία. Άλλωστε οι σκηνές που οι συμβολαιογράφοι έφευγαν κυριολεκτικά σηκωτοί από τις αίθουσες από εκπροσώπους κινημάτων είναι πρόσφατες. 




Μέλη του "Κινήματος δεν πληρώνω", του ΕΠΑΜ, της ΛΑΕ, το ΠΑΜΕ αλλά και μέλη αριστερών συλλογικοτήτων, που βρίσκονταν στον εσωτερικό χώρο του Ειρηνοδικείου, φώναζαν συνθήματα και μόλις το ρολόι έδειξε τέσσερις ακριβώς, την ώρα δηλαδή που ξεκινάει η νόμιμη διεξαγωγή των πλειστηριασμών κάθε Τετάρτη, προσπάθησαν να σπάσουν τον φραγμό της αστυνομίας. 

Οι αστυνομικές δυνάμεις ωστόσο προσπάθησαν να απωθήσουν με τη βία τους διαδηλωτές αρχικά χτυπώντας τους με τα γκλοπς και στη συνέχεια κάνοντας χρήση χημικών ακόμα και στον εσωτερικό χώρο του κτιρίου!

Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική με αποτέλεσμα το πλήθος του κόσμου να βγει στον εξωτερικό χώρο του Ειρηνοδοκείου, άλλοι με αίματα στο κεφάλι αποτέλεσμα των συμπλοκών με την αστυνομία και άλλοι με αναπνευστικά προβλήματα.



Ο πρώην δήμαρχος Καισαριανής Θανάσης Μπαρτσώκας, μεταφέρθηκε εσπευσμένα 
στον Ευαγγελισμό με αναπνευστικά προβλήματα ενώ αργότερα στο Σισμανόγλειο μεταφέρθηκε ο επικεφαλής του κινήματος «Δεν πληρώνω» Λεωνίδας Παπαδόπουλος με τραύματα στο κεφάλι και στα χέρια. 

«Αυτό είναι υποτίθεται διενέργεια νόμιμου πλειστηριασμού. Εμποδιζόμαστε από οποιαδήποτε πρόσβαση στο χώρο όπου διενεργούνται παράνομα πλειστηριασμοί. Αυτό το οποίο μεθοδεύεται είναι να υπάρξει ένταση και να τραυματιστούν πολίτες για να μη διαμαρτύρονται. Είναι εντολή του κ. Κοντονή να μην υπάρξει πρόσβαση στην αίθουσα των πλειστηριασμών για να προχωρήσει η αρπαγή των σπιτιών των πολιτών. Κανένας δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι αυτό είναι Δημοκρατία, κανένας δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι αυτό είναι δημόσια διαδικασία», δήλωσε μεταξύ άλλων η Ζωή Κωνσταντοπούλου. 

Την ίδια ώρα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σημείωσε πως: «Έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα μία χούντα εγκαθίδρυσης πλειστηριασμών. Η χούντα αυτή αποτελείται από τον Τσίπρα, τον Κοντονή, τον Τόσκα, τον Ρούσκα και τα παπαγαλάκια κοράκια του και τους τραπεζίτες. Όλοι αυτοί το μόνο στόχο που έχουν είναι να αρπάξουν τα σπίτια του λαού και γι' αυτό εξαπέλυσαν εδώ έναν παράνομο αντιδημοκρατικό, αντισυνταγματικό, χημικό πόλεμο, χτύπησαν κόσμο». 

«Οι πλειστηριασμοί γίνονται μέσα κανονικά, τους περιφρουρούν. Αυτή τη στιγμή στο σώμα μας, στο κεφάλι μας και στην ατμόσφαιρα αποτυπώνεται ο διάλογος της υποτιθεμενης αριστερής κυβέρνησης. Με χουντικό τρόπο μας απέτρεψαν να μπούμε μέσα. Αυτό καθιστά τους πλειστηριασμούς, εκ των οποίων δέκα πρώτης κατοικίας, άτυπους και παράνομους. Δεν άφησαν οφειλέτες οι οποίοι έχαναν σήμερα το σπίτι τους να μπουν μέσα στον χώρο του Ειρηνοδικείου. Άμα βγάλω το μπουφάν μου αυτή τη στιγμή είμαι γεμάτος μώλωπες», είπε στους δημοσιογράφους ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος, εκπρόσωπος του «Κινήματος δεν πληρώνω». 




Φυγάδευσαν τους συμβολαιογράφους 
Λίγο μετά τις έξι και μισή το απόγευμα και μετά από περίπου δύο ώρες καταστολής και άγριου ξύλου, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις φυγάδευσαν από την οδό Δέλγερη τους συμβολαιογράφους ώστε να μην έρθουν σε επαφή με τους διαδηλωτές. 
















O πρώην δήμαρχος Καισαριανής θα υποβάλλει μηνύσεις για τη χρήση χημικών 
Ο πρώην δήμαρχος Καισαριανής, που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα, έκανε γνωστό ότι θα υποβάλλει μήνυση εναντίον του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα και όλων των άλλων υπευθύνων, για το γεγονός ότι η Αστυνομία προχώρησε στη χρήση χημικών μέσα σε κλειστό χώρο. «Αυτό που έκαναν είναι βάρβαρο και έγινε κατόπιν εντολών» είπε στο protothema.gr ο κ. Μπαρτζώκας και πρόσθεσε ακόμη: «Είμαι καλά. Όμως τα καινούργια δακρυγόνα με άρωμα αριστεράς με έπνιξαν λίγο περισσότερο». 



Δείτε βίντεο: Πλειστηριασμοί : Με ΜΑΤ και χημικά βγήκαν στο "σφυρί" οι πρώτες κατοικίες


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης