Στο σημείο μηδέν τα νησιά: Έως 300% περισσότεροι οι μετανάστες στα hotspot

Στο σημείο μηδέν τα νησιά: Έως 300% περισσότεροι οι μετανάστες στα hotspot

Στη Λέσβο είναι εγκλωβισμένοι πάνω από 8.000 άνθρωποι, στη Σάμο 2.361, στη Λέρο 1.003, στη Χίο 2.317 και την Κω 1.199

Στο σημείο μηδέν τα νησιά: Έως 300% περισσότεροι οι μετανάστες στα hotspot
Εως και κατά 300% έχει ξεπεραστεί η χωρητικότητα στα hot spots των νησιών του ανατολικού Αιγαίου τις τελευταίες ημέρες σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών επιτείνοντας την ασφυκτική κατάσταση εις βάρος των προσφύγων-μεταναστών αλλά και της τοπικής κοινωνίας! 

Με βάση την πιο πρόσφατη αποτύπωση της εθνικής εικόνας κατάστασης για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα της 06/11/2017, ημέρα που καταγράφηκαν 101 νέες αφίξεις, από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου(Ε.Σ.Κ.Ε.Σ.Μ.Α) αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται στα νησιά συνολικά 15.126 άτομα. 

Ειδικότερα, στη Λέσβο βρίσκονται 8.118 πρόσφυγες-μετανάστες εκ των οποίων 6.172 διαμένουν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ) όταν η χωρητικότητα του ανέρχεται σε μόλις 2.330 άτομα! Στο κέντρο του Καρά Τεπέ μένουν 1.091 και οι υπόλοιποι φιλοξενούνται στις λοιπές δομές της Ύπατης Αρμοστείας και των ΜΚΟ. Ίδια εικόνα παρατηρείται και στη Σάμο, όπου η χωρητικότητα των Κ.Υ.Τ είναι 700 άτομα ενώ διαμένουν 2.211 με το συνολικό αριθμό στο νησί να ανέρχεται σε 2.361. Στην Χίο με ανώτατο αριθμό χωρητικότητας του κέντρου τα 894 άτομα φιλοξενούνται 2.083 πρόσφυγες-μετανάστες με τον συνολικό αριθμό στο νησί να φτάνει τα 2.317 άτομα. Ο αντίστοιχος αριθμός στη Λέρο ανέρχεται σε 1.003 άτομα, στην Κω σε 1.199 και στα λοιπά νησιά του ανατολικού Αιγαίου σε 128. 
Κλείσιμο


Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει οργή στις τοπικές κοινωνίες που συντονίζονται και ετοιμάζονται ακόμα και για λήψη νομικών μέτρων κατά του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του δήμου Χίου για τις απαράδεκτες συνθήκες στο κέντρο κράτησης και ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ. 

Εκείνο που φαίνεται να βρίσκεται στον πυρήνα των σκέψεων της δημοτικής αρχής είναι η μη τήρηση ορισμένων όρων της σύμβασης του χρησιδανείου παραχώρησης της ΒΙΑΛ, όπως για παράδειγμα η μη περίφραξη όλου του παραχωρηθέντος χώρου και κυρίως και επί της ουσίας οι απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν από πλευράς συντήρησης των υποδομών και διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών.

Είχε προηγηθεί την Τρίτη η έντονη αντίδραση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου κάνοντας λόγο για πολιτικές 
που επιθυμούν να μετατρέψουν τη Λέσβο, το νησί της ανθρωπιάς, της ειρήνης και της αλληλεγγύης, αλλά και γενικότερα την ελληνική μεθόριο, σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και καταρράκωσης κάθε ανθρώπινης αξιοπρέπειας» στέλνοντας μήνυμα στον Γιάννη Μουζάλα ότι δεν θα ανεχθούν νέο εκβιασμό για τη δημιουργία νέας δομής.
 
Συγκεκριμένα το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε:

«- Να απαιτήσει από την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση την άμεση και ουσιαστική αποσυμφόρηση όλων των δομών φιλοξενίας, τη διατήρηση του αριθμού αιτούντων άσυλο που μπορούν να φιλοξενηθούν σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και με ασφάλεια από τις υφιστάμενες δομές και τη μεταφορά του πλεονάζοντος πληθυσμού σε δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα.
 
- Να δηλώσει κατηγορηματικά την αντίθεσή του στην δημιουργία οποιασδήποτε νέας δομής φιλοξενίας, αλλά και στην σχεδιαζόμενη χρησιμοποίηση πλωτών κέντρων.

- Να ζητήσει α) την διερεύνηση των καταγγελιών ότι ΜΚΟ ή ορισμένα μέλη τους έχουν διασυνδέσεις με διακινητές, β) αστυνόμευση στα σημεία όπου βγαίνουν οι βάρκες με πρόσφυγες-μετανάστες, για να ελεγχθεί αν υπάρχουν άτομα που, όπως καταγγέλλεται, τους κατευθύνουν.
 
- Να αντισταθεί δυναμικά με κάθε τρόπο στην προσπάθεια μετατροπής της Λέσβου από το νησί της ανθρωπιάς, της ειρήνης και της αλληλεγγύης σε νησί φυλακή για χιλιάδες ανθρώπους
 
- Να αντισταθεί με κάθε τρόπο στον διαφαινόμενο κίνδυνο να διαρραγεί η κοινωνική συνοχή και να καταστραφεί η τοπική κοινωνία, με βάση το συμφέρον του τόπου μας.
 
- Να κλιμακώσει δυναμικά τις κινητοποιήσεις σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων σε περίπτωση που η παρούσα κατάσταση συνεχιστεί και δεν γίνει σεβαστή η βούληση της τοπικής κοινωνίας
 
- Σε περίπτωση μη ανταπόκρισης στα αιτήματα μας, να καλέσει το λαό της Λέσβου σε μαζική ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της ευρωπαϊκής πολιτικής του γεωγραφικού περιορισμού αλλά και της κυβερνητικής αδράνειας».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης