ΓΕΕΘΑ: Τα τουρκικά πλοία στα Ίμια παραβίασαν τα ελληνικά χωρικά ύδατα

ΓΕΕΘΑ: Τα τουρκικά πλοία στα Ίμια παραβίασαν τα ελληνικά χωρικά ύδατα

Έγιναν όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες απομάκρυνσης του τουρκικού πλοίου, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τηντουρκική πυραυλάκατο με την ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων


ΓΕΕΘΑ: Τα τουρκικά πλοία στα Ίμια παραβίασαν τα ελληνικά χωρικά ύδατα
Περίπου δύο ώρες αφού τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν την είδηση του πλου στα Ίμια τουρκικού πλοίου που μετέφερε τον αρχηγό του τουρκικού γενικού επιτελείου μαζί με τους αρχηγούς του τουρκικού στρατού, ναυτικού και αεροπορίας, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας δημοσίευσε την εξής ανακοίνωση με τίτλο: «Περιστατικό Παραβίασης Εθνικών Χωρικών Υδάτων στην περιοχή των Ιμίων» όπου αναφέρεται:

«Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017, μία πυραυλάκατος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, και δύο λέμβοι μεταφοράς ειδικών δυνάμεων οι οποίες την συνόδευαν, προσέγγισαν περί ώρας 1100 το συγκρότημα των ν. Ιμίων, όπου και παρέμειναν επί περίπου 7 λεπτά στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, παραβιάζοντας κατά την κίνηση τους τα ελληνικά χωρικά ύδατα (ΕΧΥ)» επισημαίνεται από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.


Κλείσιμο


«Από ελληνικής πλευράς, στην ως άνω θαλάσσια περιοχή, υπήρχαν σκάφη του Λιμενικού Σώματος καθώς και Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία και παρακολουθούσαν συνεχώς την κίνηση των τουρκικών σκαφών.

Με την είσοδο των τουρκικών σκαφών στα ΕΧΥ αναλήφθηκαν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ειδοποίησης απομάκρυνσης τους.

Τα τουρκικά σκάφη, ακολούθως, απομακρύνθηκαν με προορισμό το λιμάνι της Αλικαρνασσού» καταλήγει η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.





Τι κρύβει η κίνηση των Τούρκων

Ο πλους της τουρκικής πυραυλακάτου με όλη την στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας στα Ίμια, ανήμερα της συμπλήρωσης 21 ετών από την κρίση των Ιμίων που οδήγησε Ελλάδα και Τουρκία στα πρόθυρα του πολέμου θεωρείται σαν μία κίνηση υψηλού συμβολισμού από την πλευρά της Άγκυρας.

Κι αυτό διότι είναι η πρώτη φορά που ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο μεταφέρει την στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας, δηλαδή τον αρχηγό του τουρκικού γενικού επιτελείου και τους αρχηγούς του τουρκικού στρατού, ναυτικού και αεροπορίας στα Ίμια.

Φωτογραφιζόμενοι με φόντο τα Ίμια, οι Τούρκοι στρατηγοί θέλουν να στείλουν το μήνυμα στην τουρκική κοινή γνώμη ότι τα δύο νησιά δεν αποτελούν ελληνικό έδαφος. Κι όλα αυτά σε μια χρονική περίοδο που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν επιβαρυνθεί από την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν στην Τουρκία οι 8 πραξικοπηματίες που διέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου κι ενώ ο αρχηγός της τουρκικής αντιπολίτευσης Κιλιτσντάρογλου κατηγορεί τον Ερντογάν ότι έχει δήθεν παραχωρήσει στην Ελλάδα 18 νησιά που υποτίθεται ότι ανήκουν στην Τουρκία.
Προβληματισμό δημιουργούν και οι δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο αρχηγός του τουρκικού γενικού επιτελείου στρατηγός Χουλουσί Ακάρ μετά την επίσκεψή του στα Ίμια.




Οι υπαινικτικές δηλώσεις του Τούρκου αρχηγού

Κι ενώ η ελληνική πλευρά καταβάλλει προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, οι δηλώσεις του αρχηγού του τουρκικού γενικού επιτελείου δημιουργούν προβληματισμό.

Στην ιστοσελίδα του τουρκικού γενικού επιτελείου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι ο στρατηγός Ακάρ «τόνισε ότι η επιμονή, η αποφασιστικότητα και οι προσπάθειες του τουρκικού στρατού για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας στην ξηρά, την θάλασσα και τον αέρα αυξάνονται».

Τι ακριβώς σημαίνει η αναφορά του Τούρκου αρχηγού ΓΕΕΘΑ ότι αυξάνονται οι προσπάθειες για την υποτιθέμενη προστασία των δήθεν δικαιωμάτων της Άγκυρας είναι κάτι που απομένει να φανεί αν κρύβει σχεδιασμό για συνέχιση ή κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων.







Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης