Το απόλυτο αλαλούμ που επικρατεί στους καταυλισμούς των προσφύγων σε όλη τη χώρα, σε ό,τι αφορά τις λοιμώδεις μεταδοτικές ασθένειες αλλά και την απόλυτη έλλειψη θωράκισης του προσφυγικού πληθυσμού μέσω του εμβολιασμού, αποτυπώνεται σε επιστολή των Ελλήνων παιδιάτρων.
Η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημόσια υγεία, ενόψει και της αύξησης της θερμοκρασίας και της εμφάνισης κουνουπιών, που ευνοούν κάποια λοιμώδη νοσήματα, και θέτουν δέκα ερωτήματα στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τις μείζονες παραλείψεις της στο θέμα του εμβολιασμού και της υγειονομικής φροντίδας των προσφύγων.
«Μετά τα πρόσφατα κρούσματα ηπατίτιδας Α, με την ανάγκη για άμεσο εμβολιασμό των προσφύγων να παραμένει ευχολόγιο, με το χάος να επικρατεί στο λιμάνι του Πειραιά, στην Ειδομένη και αλλού, με πρόσφυγες που έχουν να πλυθούν για ημέρες, με συνθήκες διαμονής που δεν είναι ανθρώπινες, με διάφορες ΜΚΟ που κανείς δεν γνωρίζει αν είναι πιστοποιημένες ή περιπλανώμενοι διακινητές προσφύγων, διακαής και εύλογη είναι η έντονη ανησυχία μας για την Δημόσια Υγεία» αναφέρει σε επιστολή της προς το Υπουργείο Υγείας η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής.
Πλέον ανησυχητικό όλων, ωστόσο, εκτιμά η Ένωση ότι είναι το γεγονός ότι «υπάρχουν διάφορες ανακοινώσεις και αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας, που είναι αρκετά διαφορετικές μεταξύ τους σε αρκετά σημεία»…
Δέκα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις
1. Η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων υπενθυμίζει στον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό ότι στις 18-1-2016 απαντώντας στον Βουλευτή κ. Α. Φωκά, αναφέρει ότι «τα άτομα με παράτυπη είσοδο στη χώρα μας θα πρέπει να εμβολιάζονται με το εμβόλιο έναντι του ιού της πολιομυελίτιδας IPV ή OPV» και ότι «το Υπουργείο Υγείας με το αρ. πρωτ. 115985/ 13-12-2013 έγγραφο έχει προβεί και αναμένει εκτέλεση παραγγελίας από το Ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ 1000 δόσεων OPV και 2000 δόσεων ενέσιμου εμβολίου IPV».
Επισημαίνουν ωστόσο ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν με το Ινστιτούτο Παστέρ, ουδείς γνώριζε κάτι για το συγκεκριμένο έγγραφο γιατί ποτέ δεν τους είχε κοινοποιηθεί!
«Όπως μας είπαν, υπάρχουν αρκετά ενέσιμα εμβόλια (IPV) διαθέσιμα για την πολιομυελίτιδα. Ρωτήσαμε το Ινστιτούτο Παστέρ αν το Υπουργείο Υγείας έχει πάρει τα εμβόλια αυτά και αν έχει ξεκινήσει εμβολιασμό των προσφύγων, ή έστω αν τα έχει δεσμεύσει για μελλοντικό εμβολιασμό. Δυστυχώς η απάντηση ήταν αρνητική. Σε ερώτηση μας αν έχει γίνει νέα παραγγελία για εμβόλια εναντίον της πολιομυελίτιδας και πάλι η απάντηση ήταν αρνητική. Έστω και τώρα όμως κε Υπουργέ τι περιμένετε για να ξεκινήσετε τον εμβολιασμό τουλάχιστον για την πολιομυελίτιδα;» ρωτούν τον κ. Ξανθό.