Κορυφώνουν τις αντιδράσεις οι αγρότες: Κλείνουν εθνικές οδούς και τελωνεία

Κορυφώνουν τις αντιδράσεις οι αγρότες: Κλείνουν εθνικές οδούς και τελωνεία

Κλειστά μέχρι τις 14:00 τα Τέμπη, το Κάστρο Βοιωτίας, τα διόδια των Μαλγάρων, η Χαλκηδόνα και τα τελωνεία σε Κήπους και Καστανιές - «Δεν μας είπαν κάτι καινούργιο» η πρώτη αντίδραση στη συνέντευξη τύπου των τριών υπουργών

Κορυφώνουν τις αντιδράσεις οι αγρότες: Κλείνουν εθνικές οδούς και τελωνεία
Στο πρώτο βήμα σκλήρυνσης της στάσης τους απέναντι στην κυβέρνηση για τις σαρωτικές αλλαγές που σχεδιάζει σε βάρος τους όσον αφορά το ασφαλιστικό και το φορολογικό προχώρησαν στις 12 το μεσημέρι οι αγρότες που βρίσκονται εδώ και λίγα 24ωρα στους δρόμους με τα τρακτέρ τους καθώς σχεδιάζουν τον αποκλεισμό εθνικών οδών και τελωνείων. Η πρώτη αντίδρασή τους, μάλιστα, μετά τη συνέντευξη των τριών υπουργών ήταν ότι «δεν μας είπαν κάτι καινούργιο».

Κεντρικά σημεία αποτελούν τα Τέμπη, το Κάστρο στη Βοιωτία και τα τελωνεία σε Καστανιές και Κήπους. Την ίδια ώρα αγρότες θα αποκλείσουν επίσης τα Μάλγαρα και τον παράδρομο της Εγνατίας στα Κερδύλλια. Συμβολικούς αποκλεισμούς θα πραγματοποιήσουν σήμερα και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του μπλόκου στο Νισέλι Αλεξάνδρειας ενώ για ένα δίωρο θα μείνει κλειστή η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Έδεσσας στο ύψος της Χαλκηδόνας.

Αυτήν την ώρα ήδη έχει κλείσει η κυκλοφορία στο κομμάτι της ΠΑΘΕ από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι την διασταύρωση με το Στόμιο. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας, όσο ο δρόμος θα παραμείνει κλειστός η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές. Διαβάστε αναλυτικά
εδώ
Κλείσιμο

Συνολικά στους δρόμους βρίσκονται περισσότερα από 6.000 τρακτέρ με τους αγρότες σε πολλές περιπτώσεις να μιλούν για προσέλευση που έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες τους. 


Ήδη στη Νίκαια, όπου βρίσκονται περίπου 2.000 τρακτέρ έχει ουσιαστικά κλείσει η Εθνική Οδός από το μεσημέρι της Πέμπτης.

Το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι οι αγρότες των Τεμπών καλούν συναδέλφους τους απ' όλα τα μπλόκα της Ελλάδας για συντονισμό των κινήσεων. Στέλνουν παράλληλα τελεσίγραφο στην κυβέρνηση ζητώντας συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να συζητηθεί το φορολογικό, το ασφαλιστικό και το κόστος παραγωγής από μηδενική βάση. Διαφορετικά διαμηνύουν ότι από τη Δευτέρα θα κλιμακώσουν περαιτέρω τις κινητοποιήσεις τους με κλείσιμο επ ' αόριστον όλων των μπλόκων στην εθνική οδό. 

Μπλόκο στα τελωνεία Κήπων και Καστανέων από τους αγρότες του Έβρου

Τον αποκλεισμό των τελωνείων των Κήπων και των Καστανέων, έχουν προγραμματίσει για σήμερα από τις 12 έως και τις 2.00 το μεσημέρι, οι αγρότες του Έβρου, διαμαρτυρόμενοι για τις επικείμενες αλλαγές σε φορολογικό και ασφαλιστικό.

Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν συγκεντρωθεί περίπου 500 τρακτέρ στον κόμβο των Καστανέων Ορεστιάδας, 150 στους Ψαθάδες Διδυμοτείχου, σημεία στα οποία θα διακόπτεται ανά διαστήματα η κυκλοφορία των οχημάτων. Τέλος, από νωρίς το πρωί, τα αγροτικά μηχανήματα θα παραταχθούν και στην Εγνατία Οδό στο ύψος του κόμβου του Αρδανίου.

«Δυστυχώς ο αγροτικός κόσμος σε όλη τη χώρα είναι οργισμένος και έχει βγει στους δρόμους. Θα πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση ότι με αυτό το ασφαλιστικό και φορολογικό πρόγραμμα, δεν μπορεί να υπάρξει αγροτική παραγωγή, δεν μπορεί να υπάρξει Έλληνας αγρότης», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του συλλόγου αγροτών Αλεξανδρούπολης Κώστας Αλεξανδρής.

Στον Βόλο, εκατοντάδες τρακτέρ από τον Αλμυρό και το Βελεστίνο -πάνω από 600 όπως υπολογίζουν οι διοργανωτές- έχουν λάβει ήδη θέση στις Μικροθήβες, δημιουργώντας και στον συγκεκριμένο κομβικό σημείο της ΠΑΘΕ ένα ισχυρό μπλόκο. Το οποίο μάλιστα αναμένεται να ενισχυθεί και περεταίρω με 300 περίπου γεωργικούς ελκυστήρες προερχόμενους από τα Φάρσαλα.

Πάντως, όπως υπογραμμίζουν οι αγρότες, στις προθέσεις τους δεν είναι οι κινητοποιήσεις τους να δυσκολέψουν λοιπές κοινωνικές ομάδες, καθώς, όπως παρατηρούν, το ασφαλιστικό και το φορολογικό αφορούν όλους, ενώ ήδη δέχονται μηνύματα συμπαράστασης στον αγώνα τους από άλλους επαγγελματικούς κλάδους.

Την ίδια στιγμή στην Πελοπόννησο, οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα του Κουτσοποδίου Αργολίδας και του Βλαχιώτη Λακωνίας και σήμερα, από νωρίς το πρωί, ενισχύονται με τρακτέρ χωρίς καμπίνα, τα οποία χθες δεν μπορούσαν να βγουν στον δρόμο λόγω της βροχόπτωσης. Στη Λακωνία μάλιστα οι αγρότες στήνουν και δεύτερο μπλόκο, επί της εθνικής οδού Σπάρτης-Γυθείου.

Σε συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Πατρών-Πύργου, στο ύψος του κόμβου Κουρτεσίου, προχώρησαν στις 12.30 το μεσημέρι αγρότες της Ηλείας.

Ειδικότερα, αγρότες της Ηλείας, οι οποίοι έχουν παρατάξει στον συγκεκριμένο κόμβο περισσότερα από 200 τρακτέρ, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που έχουν ξεκινήσει από την περασμένη Τετάρτη.

Επίσης, στην Ηλεία, αγρότες του νομού έχουν παρατάξει στον κόμβο της Μαραθιάς περίπου 150 τρακτέρ.

Ξάνθη

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι γνωστά μέχρι στιγμής, οι αγρότες στην Ξάνθη θα κλείνουν τη γέφυρα του Νέστου στην Παλιά Εθνική Οδό κατά διαστήματα και όχι συνεχόμενα. Όπως ανέφερε ο συνδικαλιστής Κώστας Δαλάτσης θα επιχειρηθεί να βγει κάποιο πρόγραμμα ώστε να ενημερωθεί η κοινή γνώμη ενώ θα αποφεύγεται ο αποκλεισμός τις πρωινές ώρες για να διευκολύνεται η μεταφορά εμπορευμάτων ενώ εξαιρούνται ασθενοφόρο και οχήματα έκτακτης ανάγκης

Στον Κόμβο της Χρυσούπολης, αντίστοιχα, οι αγρότες της Καβάλας φαίνεται πως προγραμματίζουν μόνιμο αποκλεισμό, άρα στις περιπτώσεις που θα είναι κλειστή η παλιά γέφυρα του Νέστου, δεν θα είναι δυνατή η πρόσβαση από και προς την Ξάνθη παρά μόνο από την ορεινή περιοχή μέσω Ζαρκαδιάς ή μέσω Δράμας.

Ημαθία

«Ντεμπούτο» κάνει σήμερα το μπλόκο της Κουλούρας στο Νομό Ημαθίας, επί της Εγνατίας οδού, το οποίο στήνεται τις τελευταίες τρεις ημέρες και αριθμεί περισσότερα από 600 τρακτέρ, που έχουν καταφθάσει στο σημείο από Βελβεντό Κοζάνης, Νάουσα, Γρεβενά, Φλώρινα και Καστοριά. Στο σημείο κατευθύνονται και τρακτέρ από μπλόκα που είχαν στηθεί σε διάφορα κομβικά σημεία του Νομού, αλλά και των γειτονικών, αυτών της Πέλλας και της Πιερίας.

«Στόχος μας δεν είναι τα υπεράριθμα μπλόκα. Επιδιώκουμε λίγα, σε κομβικά σημεία και δυνατά», επισήμανε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας Αγροτών, επισημαίνοντας «δεν αποκλείεται από σήμερα κιόλας να προχωρήσουμε και σε αποκλεισμό του οδοστρώματος».

Δράμα

Συμβολικούς δίωρους αποκλεισμούς αποφάσισαν και οι αγρότες του Νομού Δράμας στο μπλόκο Κοκκινογείων, με τον κ. Χρήστο Γκόντια, επικεφαλής της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτών και Κτηνοτρόφων, να ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου και την εκ νέου κατάρτιση του με τη συμβολή των αγροτών. 

Στο τελωνείο του Προμαχώνα, το μπλόκο των αγροτών και κτηνοτρόφων που αριθμεί περισσότερα από 1.300 τρακτέρ και αγροτικά οχήματα, προχώρησε σε συμβολικούς αποκλεισμούς. 

Ήπειρος

Δυναμικές κινητοποιήσεις, στην Πρέβεζα, προαναγγέλλει με σχετική ανακοίνωση η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού ενώ οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στη Θεσπρωτία, μετρούν δυνάμεις και όπως λένε τις επόμενες ημέρες θα βγουν αιφνιδιαστικά, στο λιμάνι και την Εγνατία.

Στην Άρτα, οι κτηνοτρόφοι, που έστησαν το μεσημέρι της Τετάρτης μπλόκο στο Κομπότι, ανανέωσαν το ραντεβού τους για το Σάββατο, ενώ οργανώνονται για να μεταβούν στις 28 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, το Σάββατο, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων 'Αρτας διοργανώνει συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στις 11 το πρωί στο κέντρο της πόλης.

Μετά τη κινητοποίηση με τα τρακτέρ στο κέντρο των Ιωαννίνων, οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες του νομού, αποφάσισαν να μεταβούν στην Θεσσαλονίκη στις 28 Ιανουαρίου, ενώ μέσα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα έχουν συνάντηση για να αποφασίσουν τη μορφή διαμαρτυρίας τους στα Ιωαννινα. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης