Ο Κατρούγκαλος ανοίγει τις πόρτες του Δημοσίου

Ο Κατρούγκαλος ανοίγει τις πόρτες του Δημοσίου

Μονιμοποιούνται 40.000 υπάλληλοι - «Εύκολες» μετακινήσεις στον δημόσιο τομέα ο στόχος τις κυβέρνησης - Σε ποιους υπάλλήλους θα αφορά η απόφαση - Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή

Ο Κατρούγκαλος ανοίγει τις πόρτες του Δημοσίου
Την απόφαση της μονιμοποίησης περίπου 40.000 δημοσίων υπαλλήλων αορίστου χρόνου ανακοίνωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος, κάτι που θα εχει ως απότερο στόχο τις ευκολότερες μετακινήσεις υπαλλήλων που εργάζονται στον δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου η αποφαση αυτή δεν θα επιβαρύνει δημοσιονομικά το κράτος, καθώς θα πρόκειται για υπαλλήλους που ήδη πληρώνονται από αυτό και των οποίων αλλάζει η σχέση εργασίας. 

Η ευελιξία στην κινητικότητα των υπαλλήλων ήταν από την πρώτη στιγμή ένας από τους στόχους της νέας ηγεσίας, με την παράλληλη δέσμευση ότι δεν θα συνδέονται με απολύσεις - όπως και οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που θα προωθηθούν, όπως δεσμεύονται στελέχη του υπουργείου. Ύστερα από αυτή την εξέλιξη θα μπορούν χωρίς προσκόμματα να μετακινούνται υπάλληλοι αορίστου χρόνου σε θέσεις μόνιμου προσωπικού.

Κλείσιμο
Θα πρέπει να σημειωθεί πως η απόφαση αυτή  αφορά υπαλλήλους: 

 - του στενού δημόσιου τομέα

- των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και 

- των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης


Επιπλέον η μετατροπή των συμβάσεων σε δημοσίου δικαίου δεν θα αφορά: 

- το επιστημονικό προσωπικό των Ανεξάρτητων Αρχών, 

- το ανθρώπινο δυναμικό των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου

- υπαλλήλους ορισμένου χρόνου

- εποχικούς υπαλλήλους και

- δικηγόρους με έμμισθη εντολή.


Τα παραπάνω θα περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που θα καταθέσει προς ψήφιση η κυβέρνηση.

Επίσης η σχετική ρύθμιση θα επιτρέπει σε 6000 επιτυχόντες του ΑΣΕΠ, να επιλέξουν αδιάθετη θέση σε ένα από τα υπουργεία τα οποία θα κληθούν να δηλώσουν τις ανάγκες τους. 

Επιπρόσθετα έχει δοθεί εντολή να εφαρμοστούν οι αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις που αφορούν στο διορισμό 800 υπαλλήλων του ΑΣΕΠ δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Πάντως σε ότι αφορά στις 15000 προσλήψεις και στο κατά πόσο αυτές θα γίνουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση ο κ. Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε:

«Η συμφωνία θεωρούμε ότι μας επιτρέπει να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Εφόσον τεθεί ζήτημα διαπραγματευόμαστε, αλλά στη βάση της πολιτικής μας και όχι των δεσμεύσεων του μνημονίου».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης