Αλαλούμ με τις διαθεσιμότητες: Το ΑΣΕΠ τις ανακοίνωσε, το υπουργείο τις ανέστειλε

Αλαλούμ με τις διαθεσιμότητες: Το ΑΣΕΠ τις ανακοίνωσε, το υπουργείο τις ανέστειλε

Παρά τις διαβεβαιώσεις Κατρούγκαλου η ανεξάρτητη αρχή ανήρτησε την Τετάρτη νέους πίνακες - Ακολούθησε ανακοίνωση για αναστολή κάθε σχετικής διαδικασίας - Τι δηλώνουν στο protothema.gr πηγές από το ΑΣΕΠ

Αλαλούμ με τις διαθεσιμότητες: Το ΑΣΕΠ τις ανακοίνωσε, το υπουργείο τις ανέστειλε
Αναστάτωση προκλήθηκε στους δημοσίους υπαλλήλους που βρίσκονται σε κατάσταση διαθεσιμότητας μετά την χθεσινή ανακοίνωση του ΑΣΕΠ με την οποία ανήρτησε πίνακες διάθεσης προσωπικού στο πλαίσιο του «μνημονιακού» προγράμματος Κινητικότητας. Κι αυτό γιατί τις προηγούμενες ημέρες, κυβερνητικά στελέχη διαβεβαίωναν ότι έχει μπει φρένο σε αυτή τη διαδικασία, η οποία θα αλλάξει με νέα νομοθετική ρύθμιση.
 
Όλα ξεκίνησαν την Τετάρτη, οπότε το ΑΣΕΠ ανακοίνωσε πως το Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο κατέληξε στους νέους αλφαβητικούς πίνακες διάθεσης και νέους πίνακες υπαλλήλων που διατίθενται σε περισσότερες από μία θέσεις. Οι πίνακες αυτοί αφορούσαν το προσωπικό που βρίσκεται σε κατάσταση Κινητικότητας, με τα προηγούμενα δεδομένα, της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Να σημειωθεί πως ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στο Θέμα μία εβδομάδα μετά τις εκλογές είχε ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, τόσο για όσους έχουν απολυθεί, όσο και για εκείνους που βρίσκονται σε Διαθεσιμότητα:

Κλείσιμο
«Ολοι θα επιστρέψουν. Κανένας άδικα και αντισυνταγματικά απολυμένος δεν θα χάσει τη δουλειά του. Θα υπάρξει όμως παράλληλα ένα πρόγραμμα εθελοντικής, συναινετικής κινητικότητας, προσανατολισμένο στις ανάγκες που θα μας υποδείξουν όλα τα υπουργεία».

Εύλογο ηταν, λοιπόν, μετά από όλα αυτά να προκληθεί προβληματισμός για το τι τελικά θα γίνει, δεδομένου ότι στην τετράμηνη συμφωνία που έχει συνάψει η ελληνική κυβερνηση με τους "θεσμούς", χαρακτηριστική είναι η «ασάφεια» των μέτρων που θα προωθηθούν, είτε σε σχέση με την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, είτε σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις. Πάντως εχθές το βράδυ το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έσπευσε να καθησυχάσει με ανακοίνωσή του τους δημοσίου υπαλλήλους και ουσιαστικά να ανακοινώσει την αναστολή της εφαρμογής της Διαθεσιμότητας των υπαλλήλων:

«Σε συνέχεια της έκδοσης από το ΑΣΕΠ την 25η Φεβρουαρίου 2015 πινάκων διάθεσης προσωπικού, στο πλαίσιο της διαδικασίας της κινητικότητας, ο αν. Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε ότι κάθε περαιτέρω σχετική διαδικασία αρμοδιότητας της διοίκησης αναστέλλεται, ενόψει επικείμενης νομοθετικής ρύθμισης του ζητήματος».

Όπως υπογραμμίζουν στο protothema.gr πηγές από το ΑΣΕΠ, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών ναι μεν έχει διακηρύξει τις προθέσεις τις σε σχέση με τη Διαθεσιμότητα και την Κινητικότητα, ωστόσο δεν υπαρχει νέο νομικό πλαίσιο το οποίο να σταματά τις διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί από την προηγούμενη ηγεσία. Ως εκ τούτου μια ανεξάρτητη Αρχή δεν θα μπορούσε παρά να ακολουθήσει το ισχύον νομικό πλαίσιο μέχρι νεωτέρας. Προς το παρόν το μπλέξιμο μεταξύ υπουργείο και ΑΣΕΠ φαίνεται να λύθηκε, όμως ανέδειξε την επιτακτική ανάγκη για μια νέα νομοθετική ρύθμιση, ειδάλλως οι υπηρεσίες και οι ανεξάρτητες Αρχές που εμπλέκονται θα βρίσκονται στη δύσκολη θέση να μην εφαρμόζουν τον νόμο και να περιμένουν τον επόμενο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης