Μεγαλύτερη ευελιξία στα εργασιακά και απελευθέρωση επαγγελμάτων ζητά το ΔΝΤ

Μεγαλύτερη ευελιξία στα εργασιακά και απελευθέρωση επαγγελμάτων ζητά το ΔΝΤ

Ζητά να μην τροποποιηθούν τα μέτρα του 2012, συμπεριλαμβανομένου του κατώτατου μισθού - «Νύξεις» για 13ο και 14ο μισθό - Υπέρ της άμεσης απελευθέρωσης των επαγγελμάτων  μηχανικών, νομικών και λιμενεργατών - Τι λέει για ομαδικές απολύσεις και δικαίωμα στην απεργία

Μεγαλύτερη ευελιξία στα εργασιακά και απελευθέρωση επαγγελμάτων ζητά το ΔΝΤ
Ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας και πλήρη απελευθέρωση των επαγγελμάτων ζητά ευθέως από την Ελλάδα το ΔΝΤ, λίγο πριν ξεκινήσουν και επισήμως οι διαπραγματεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προωθηθούν στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Στην έκθεση που εξέδωσε το Ταμείο για την κατάσταση και τις προοπτικές της Ευρωζώνης και στο κομμάτι που επικεντρώνεται στις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται ή πρέπει να προωθηθούν στις χώρες-μέλη, τα εργασιακά και οι αγορές υπηρεσιών και αγαθών στην περίπτωση της Ελλάδας έχουν την «τιμητική» τους.

Όπως μεταδίδει το newmoney.gr, το ΔΝΤ ζητά
Κλείσιμο
:

1. Διατήρηση και επέκταση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας

Καλεί την κυβέρνηση να διατηρήσει το σύνολο των μεταρρυθμίσεων που είχαν γίνει, συμπεριλαμβανομένου και του κατώτατου μισθού, για τον οποίο μάλιστα το Ταμείο σημειώνει πως εξακολουθεί να είναι «από τους μεγαλύτερους στις χώρες της ΕΕ με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ». Μία διατύπωση μάλιστα που επιδέχεται πολλών ερμηνειών με δεδομένο ότι το Ταμείο ακόμα προ της μεταρρύθμισης του 2012 επέμενε να θέτει ζήτημα κατάργησης 13ου και 14ου μισθού ώστε να υπάρξει ουσιαστική μείωση.

Στην έκθεση το Ταμείο ζητεί να διατηρηθεί επίσης ο μειωμένος κατώτατος μισθός για τους νέους καθώς «η ανεργία των νέων είναι υψηλή». Παράλληλα ζητά «την υιοθέτηση αλλαγών ώστε να ευθυγραμμιστεί το πλαίσιο που αφορά τις μαζικές απολύσεις και τις συλλογικές δράσεις (σσ συνδικαλιστικός νόμος) με τις βέλτιστες πρακτικές εντός της ΕΕ». Κάτι όμως που σύμφωνα με ειδικούς στο χώρο των εργασιακών σημαίνει ότι το Ταμείο επιμένει να καλοβλέπει την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με νόμο με βάση το καθεστώς που διέπει ορισμένες χώρες της Ένωσης.

2. Ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αγορές υπηρεσιών και αγαθών

Στο πλαίσιο αυτό ζητεί να συνεχιστεί το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων και μάλιστα να δοθεί προτεραιότητα σε αυτά που όπως λέει είναι κρίσιμα για την μακροοικονομική προοπτική της χώρας. Μάλιστα αναφέρει τους μηχανικούς, τους δικηγόρους και τους λιμενεργάτες. Κάτι που αναμένεται να προκαλέσει επιπλοκές στη ...λύση που προωθεί η κυβέρνηση για την εργασιακή ειρήνη στον ΟΛΠ μετά τη σύμβαση παραχώρησης στην Cosco με την πρόσφατη υπόσχεση προς τους λιμενεργάτες ότι δεν θα θιγούν τα κεκτημένα τους!

Επίσης ζητά να εφαρμοστούν οι συστάσεις του ΟΟΣΑ που ακόμα είναι σε εκκρεμότητα για να μειωθούν τα εμπόδια στον ανταγωνισμό και να επεκταθούν οι παρεμβάσεις και σε άλλους τομείς (χονδρικό εμπόριο, κατασκευές, ηλεκτρονικό εμπόριο, μεταποίηση). Ζητά παράλληλα τη μείωση των γραφειοκρατικών βαρών.

Επιπρόσθετα ζητά τη συνέχιση της αναθεώρησης του συστήματος αδειοδότησης ώστε να ευθυγραμμιστεί με τις βέλτιστες πρακτικές κυρίως στους κλάδους τροφίμων και ποτών αλλά και στον τουρισμό.

Μέτρα που «τρέχουν»
Στην έκθεση το Ταμείο παραδέχεται ότι η ελληνική πλευρά έχει «τρέξει» σειρά ζητημάτων.

«Οι ελληνικές αρχές έχουν σε μεγάλο βαθμό ολοκληρώσει την προώθηση των συστάσεων του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού σε κλάδους κλειδιά (όπως οι εκπτωτικές περίοδοι, τα φορτηγά, οι τουριστικές ενοικιάσεις, το γάλα, οι φούρνοι, τα φαρμακεία, τα ποτά και τα προϊόντα πετρελαίου) και προωθούν το άνοιγμα κάποιων κλειστών επαγγελμάτων (συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές) και την απελευθέρωση της αγοράς για τουριστικές ενοικιάσεις».

Σημειώνει επίσης ότι είναι υπό συζήτηση τα μέτρα για την απελευθέρωση κάποιων κλειστών επαγγελμάτων όπως οι μηχανικοί, τη μείωση του γραφειοκρατικού βάρους και την απλοποίηση του συστήματος αδειοδοτήσεων.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι είναι σε εξέλιξη η κατάρτιση πορίσματος απ' την ανεξάρτητη Επιτροπή αξιολόγησης για την εργασιακή μεταρρύθμιση που αναμένεται να κατατεθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης