Βρήκαν και... τρίτο ισοδύναμο για το 23% στην παιδεία: Ο ΕΝΦΙΑ εξωτερικού

Βρήκαν και... τρίτο ισοδύναμο για το 23% στην παιδεία: Ο ΕΝΦΙΑ εξωτερικού

Η φορολόγηση ακινήτων στο εξωτερικό βρίσκεται στη λίστα αποκάλυψε ο Αλεξιάδης - Το σχέδιο «δηλώστε και πληρώστε» θα ξεκινήσει από το Λονδίνο και θα επεκταθεί και σε άλλες χώρες - 
Με πλασματικές αντικειμενικές και το 2016 ο ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα εντός Ελλάδας

Βρήκαν και... τρίτο ισοδύναμο για το 23% στην παιδεία: Ο ΕΝΦΙΑ εξωτερικού
Την εισπρακτική επιτυχία που είχε ο ΕΝΦΙΑ "ζήλεψε" ο ΣΥΡΙΖΑ που, αντί να το καταργήσει,  τον μονιμοποιεί και τον επεκτείνει και ... στα ακίνητα του εξωτερικού. Από το 2016 οι Έλληνες φορολογούμενοι θα πληρώνουν ΕΝΦΙΑ όχι μόνον για τα σπίτια τους στην Ελλάδα αλλά και... κάτι επιπλέον, για τα ακίνητα που τυχόν έχουν στο εξωτερικό. Όπως αποκάλυψε, μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης ο «ΕΝΦΙΑ εξωτερικού» βρίσκεται στη λίστα των ισοδυνάμων για το 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση - μετά τις υποθέσεις φορολόγησης που εξήγγειλε ο υπ. Παιδείας Νίκος Φίλης και την αύξηση των εισιτηρίων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους που εξήγγειλε ο υπ. Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς.
 
Το πρόβλημα πάντως είναι ότι ενώ για τα ακίνητα στο εξωτερικό η κυβέρνηση υπόσχεται πως δεν θα υπάρξουν "τραβηγμένες διατάξεις" και ότι θα ληφθεί υπόψην ο φόρος που πληρώνουν οι ιδιοκτήτες στην ξένη χώρα, στην Ελλάδα ο φόρος ακινήτων θα εξακολουθεί να υπολογίζεται με τις πλασματικές αντικειμενικές αξίες που ισχύουν από το 2007!
 
Και αυτό επειδή, όπως προβλέπει το Μνημόνιο και επανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, οι τιμές της εφορίας δεν θα μειωθούν φέτος (όπως επέβαλε να έχει ήδη γίνει η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ) αλλά στα τέλη του 2016! Αυτό σημαίνει πως, αν δεν λάβει ειδική πρόνοια η κυβέρνηση που θα υπάρχει τότε, ο ΕΝΦΙΑ μπορεί να υπολογιστεί στην αντικειμενική αξία που είχαν την 1.1.2016 όπως ισχύει τώρα, και όχι στις νέες που μπορεί να μειωθούν μετά από μια δεκαετία στην οποία έχουν έρθει τα πάνω-κάτω.
 
Κλείσιμο
Το σχέδιο για επιβολή «ΕΝΦΙΑ εξωτερικού» το είχε αποκαλύψει προεκλογικά και ως υπηρεσιακός υπουργός ο κύριος Τρύφωνας Αλεξιάδης. Υπερθεμάτισε τότε ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και ο κύριος Γαβριήλ Σακκελαρίδης αλλά πλέον ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών το επιβεβαίωσε και επισήμως εχθές, σε συνέδριο real estate -και όχι στις προγραμματικές δηλώσεις του στη Βουλή.
 
Η αρχή θα γίνει πιθανότατα από τη λίστα ακινήτων που κατέχουν Έλληνες στο Λονδίνο και την οποία έχει στα χέρια του το υπουργείο Οικονομικών. Για τους υπόλοιπους θα απαιτηθεί να δηλώσουν τα ακίνητα που έχουν σε άλλες χώρες σε ειδικό έντυπο. Για λόγους πίεσης, πρέπει να ζητήσει και αντίστοιχα στοιχεία από τρίτες χώρες για να μπορεί να κάνει διασταυρώσεις, στα πρότυπα αντίστοιχων αιτημάτων ανταλλαγής πληροφοριών όπως πχ για τις καταθέσεις στην Ελβετία.
 
Ο κύριος Τρύφων Αλεξιάδης μιλώντας στο συνέδριο Prodexpo επιβεβαίωσε ότι στο υπουργείο Οικονομικών "εξετάζουμε και το παράδειγμα του νόμου Μόντι της Ιταλίας, όπου έχει επιβληθεί ένας αντίστοιχος φόρος στα ακίνητα των Ιταλών φορολογούμενων στο εξωτερικό, με συμψηφισμό της αντίστοιχης επιβάρυνσης φορολογικής στη χώρα που είναι το ακίνητο. Όχι με περίεργες και τραβηγμένες διατάξεις.
 
Το εξετάζουμε αυτό διότι πραγματικά εμείς το θεωρούμε αδικία, ο πολίτης που έχει αυτή τη στιγμή ένα ακίνητο και καλύπτει τη βασική ανάγκη στέγασης εμπορικής αξίας 50.000 – 60.000 ευρώ, να πληρώνει ΕΝΦΙΑ και ο άλλος πολίτης ο οποίος έχει ένα ακίνητο αξίας 5 και 6 εκατ. ευρώ στο Λονδίνο ή σε άλλες χώρες -είπα το Λονδίνο γιατί έχουμε μια πολύ καλή βάση δεδομένων που μας έχουν δώσει οι αντίστοιχες υπηρεσίες και θα προχωρήσει το επόμενο χρονικό διάστημα αυτή η διασταύρωση και ο καταλογισμός φόρων- να μην πληρώνει ούτε ένα ευρώ συμβολικά φόρο" ανέφερε μεταξύ άλλων.

Αλεξιάδης: Ο ΕΝΦΙΑ εξωτερικού ισοδύναμο για τον ΦΠΑ στα σχολεία

Λίστα με φορολογικά ισοδύναμα έχει καταρτίσει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να μην επιβληθεί ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. 

Αυτό είπε, μιλώντας το πρωί στο MEGA, o αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Τρύφωνας Αλεξιάδης, αναφέροντας ως ένα από αυτά τα ισοδύναμα μέτρα την επιβολή ΕΝΦΙΑ σε ακίνητα που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Επίσης, ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι έρχεται διάταξη με την οποία θα προστατεύονται νομικά οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών κατά τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου.

Για το θέμα των 100 δόσεων ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι η αλλαγή που γίνεται είναι ότι χάνεται η ρύθμιση  για όσους δεν πληρώσουν κάποια άλλη φορολογική υποχρέωση.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι οι νέες φορολογικές υποχρεώσεις είναι πολλές, όπως φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, θα επανεξεταστεί το θέμα. Πρόσθεσε ότι θα υπάρξει μείωση των δόσεων για όσους μπορούν να πληρώσουν. 

Επίσης ο κύριος Αλεξιάδης είπε ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την παράταση της παραγραφής σημαντικών φορολογικών υποθέσεων, όπως η λίστα Λαγκάρντ. 

«Οι έλεγχοι στις λίστες αποδίδουν καθώς κάθε μια φέρνει κατά μέσο όρο έσοδα 600.000 ευρώ», φέρεται να είπε. 

Ακόμη, επισήμανε ότι ενώ θα έρθει σύντομα στη Βουλή το σχέδιο για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων καταθέσεων όπου θα προβλέπει απαλλαγή από τη φοροδιαφυγή, αλλά όχι απαλλαγή από λαθρεμπόριο ή ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

«Η ελληνική κοινωνία έχει καταλάβει το αγώνα που δίνουμε και μας υποστηρίζει», κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Έξι παρεμβάσεις για το 2016

Σύμφωνα με την “Ημερησία” το σχέδιο για τον νέο φόρο στα ακίνητα περιλαμβάνει έξι βασικές αλλαγές και παρεμβάσεις:

- Καθιέρωση ενός χαμηλού αφορολόγητου ορίου για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του κάθε φορολογούμενου. Τα σενάρια για το ύψος του αφορολόγητου κινούνται μεταξύ 20.000 - 50.000 ευρώ και το τελικό ύψος του θα εξαρτηθεί από τις άλλες παρεμβάσεις που θα γίνουν στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου και τον συμπληρωματικό φόρο. Αν όμως το αφορολόγητο διαμορφωθεί στα 50.000 ευρώ, το 41,7% των ιδιοκτητών ακινήτων δεν θα πληρώσει φόρο ενώ με τη μείωση των αντικειμενικών αξιών θα αυξηθεί ο αριθμός των φορολογουμένων που διαθέτουν μικρής αξίας περιουσία.

- Παρεμβάσεις στις κλίμακες υπολογισμού του κύριου φόρου με αλλαγές στους συντελεστές και τα κλιμάκια των τιμών ζώνης. Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσαν να μειωθούν οι συντελεστές για τις κατοικίες με χαμηλή αντικειμενική αξία για παράδειγμα μέχρι 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό, για τις οποίες ο συντελεστής φόρου είναι 2 έως 2,9 ευρώ ανά μέτρο και να αυξηθούν οι συντελεστές στα υψηλότερα κλιμάκια π.χ. για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.000 ευρώ που σήμερα κυμαίνονται από 6 έως 13 ευρώ/τ.μ.

- Αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου ή/και μείωση του αφορολόγητου ορίου. Σήμερα ο συμπληρωτικός φόρος ενεργοποιείται για συνολική αξία περιουσίας (αστικά ακίνητα) που υπερβαίνουν τις 300.000 ευρώ και οι συντελεστές του κυμαίνονται από 0,1% έως 1%.

- Συζητείται το αφορολόγητο όριο να μειωθεί στα 250.000 ευρώ ή στα 200.000 ευρώ και οι συντελεστές να ξεκινούν από το 0,3% και να φθάνουν ακόμη και στο 2% για πολύ μεγάλες ακίνητες περιουσίες.

Επανεξέταση των απαλλαγών και εκπτώσεων που ισχύουν σήμερα για τον ΕΝΦΙΑ (ημιτελή κτίσματα, ξενοίκιαστα, φορολογούμενοι με πενιχρά εισοδήματα κ.ά).

- Αύξηση της φορολογίας για τα εξοχικά και τις πολυτελείς κατοικίες, καθώς και για τα οικόπεδα και αγροτεμάχια που βρίσκονται σε τουριστικές και παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και νησιά.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης