BofA: Να τι θα συμβεί αν η Ελλάδα δεν πληρώσει το ΔΝΤ

BofA: Να τι θα συμβεί αν η Ελλάδα δεν πληρώσει το ΔΝΤ

Αν η Ελλάδα δεν πληρώσει τη δόση θα λάβει έναν μήνα ως περίοδο χάριτος, αλλά στη συνέχεια, εάν δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της θα βρεθεί αντιμέτωπη με το χειρότερο σενάριο

BofA: Να τι θα συμβεί αν η Ελλάδα δεν πληρώσει το ΔΝΤ
Το τι θα επακολουθήσει εάν η Ελλάδα δεν πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ εξετάζει η αμερικανική επενδυτική BofA.

Σύμφωνα με το σενάριο της, σε μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα θα λάβει έναν μήνα ως περίοδο χάριτος, αλλά στη συνέχεια, εάν δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της θα βρεθεί αντιμέτωπη με το χειρότερο σενάριο.

Τα γεγονότα θα εκτυλιχθούν ως εξής:


Κλείσιμο
Το ΔΝΤ θα στείλει άμεσα προσωπικό καλώντας την Ελλάδα να πληρώσει. Η Ελλάδα δεν θα μπορει να χρησιμοποιήσει τους πόρους του Ταμείου εφόσον δεν πληρωθεί η δόση.

Μετά από δύο εβδομάδες, το ΔΝΤ θα ξαναπροειδοποιήσει, στέλνοντας ανακοίνωση, στην οποία θα τονίζεται η σοβαρότητα της κατάστασης και θα απαιτείται η διευθέτηση της πληρωμής.

Μετά από έναν μήνα, η επικεφαλής του ΔΝΤ, στην περίπτωση αυτή η Κριστίν Λαγκάρντ, ενημερώνει το εκτελεστικό συμβούλιο ότι υπάρχει υποχρέωση που δεν έχει διευθετηθεί.

Αν το ΔΝΤ και ο ISDA (ο οργανισμός που αποφασίζει για την ενεργοποίηση των ρητρών στα ομόλογα) αποφασίσουν ότι η μη πληρωμή της δόσης θεωρείται πιστωτικό γεγονός, τότε έχουμε επίσημη χρεοκοπία της Ελλάδας. Επειδή το νέο χρέος εκδόθηκε σε Βρετανικό Δίκαιο, η μη πληρωμή προς ένα μέρος «πυροδοτεί» τη χρεοκοπία για όλο το χρέος (cross default).

Πάντως, είναι πιθανό οι οίκοι αξιολόγησης να μην κηρύξουν την Ελλάδα σε χρεοκοπία εάν η χώρα μας χάσει μια πληρωμή προς το ΔΝΤ ή την ΕΚΤ, μια εξέλιξη που θα είναι πολύ σημαντική αφού θα διατηρήσει την χρηματοδότηση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος από την ΕΚΤ, σύμφωνα με το Reuters.

Πηγή newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης