Βαρουφάκης: Θέλω συμφωνία που θα μπορώ να φέρω στη Βουλή

Βαρουφάκης: Θέλω συμφωνία που θα μπορώ να φέρω στη Βουλή

Για «βήματα πίσω» μίλησε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ - Τόνισε όμως ότι οι εταίροι ζητούν πράγματα αδιανόητα, όπως η περικοπή των επικουρικών συντάξεων κατά 90% - «Θα άφηνα τα τεχνικά κλιμάκια να μπουν και στην Ακρόπολη, αν αυτό θα είχε αποτέλεσμα»

Βαρουφάκης: Θέλω συμφωνία που θα μπορώ να φέρω στη Βουλή
Δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας έκανε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, τονίζοντας πως οι δυσκολίες που υπάρχουν είναι τεχνικού επιπέδου και όχι επί της ουσίας.

«Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε και πολύ μεγάλους συμβιβασμούς και σε σχέση με το πρόγραμμά μας, αλλά θέλουμε όλο αυτό το πράγμα να δένει και να μπορώ εγώ να πάω να το παρουσιάσω στο Κοινοβούλιο, όχι μόνο στο κόμμα το δικό μας, αλλά στο Κοινοβούλιο συνολικά και να το υπερασπιστώ, πιστεύοντάς το. Πιστεύοντας ότι αυτό μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση. Να είναι το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Οι εταίροι μας, σημείωσε, φαίνεται να αγνοούν τη δουλειά που γίνεται με τα τεχνικά κλιμάκια στο Brussels Group, ενώ μας ζητούν πράγματα, για τα οποία γνωρίζουν πως για εμάς είναι «κόκκινες γραμμές».

Κλείσιμο
Για παράδειγμα, όπως ανέφερε, ζητούν περικοπή 90% των επικουρικών συντάξεων, κάτι που για εμάς είναι αδιανόητο.

Μας ζητούν, συμπλήρωσε, να μην επεκταθεί η προστασία στην α' κατοικία για τους πλειστηριασμούς. «Αν πίστευα πως αυτό είναι κάτι σωστό και θα έφερνε κάποιο αποτέλεσμα, θα το εφάρμοζα, όσο πικρό και αν είναι το φάρμακο, αλλά δεν το πιστεύω».

Σε ό,τι έχει να κάνει με το ΦΠΑ, ο κ. Βαρουφάκης είπε πως έχει κατατεθεί στους εταίρους αναλυτική πρόταση από την ελληνική πλευρά, χωρίς ωστόσο να επεκταθεί και να πει ποια είναι αυτή η πρόταση και τι περιλαμβάνει.

Αναφερόμενος στο άλλο «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων, που είναι τα εργασιακά και οι ιδιωτικοποιήσεις, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν σημάδια σύγκλισης ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους.

«Θα βρεθεί λύση» είπε ο υπουργός. «Δεν είναι κάτι το εύκολο, αλλά θα βρεθεί, αφού το κόστος της μη λύσης θα ήταν τεράστιο για όλους».

Αναφερόμενος στα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και στο αίτημα που ακούστηκε πως έχει εκφραστεί, σύμφωνα με το οποίο θα ήθελαν να επισκέπτονται τα υπουργεία, ο κ. Βαρουφάκης είπε πως οι τεχνοκράτες μιλούν με τους τεχνοκράτες και οι υπουργοί με τους υπουργούς.

Μάλιστα με την άποψη αυτή είπε ότι συμφωνεί και υψηλόβαθμο στέλεχος του Eurogroup, το οποίο όμως δεν θέλησε να κατονομάσει.

Δεν παρέλειψε όμως να τονίσει πως δεν θα είχε καμία αντίρρηση να μπαίνουν στα κλιμάκια στα υπουργεία, «ακόμη και στην Ακρόπολη», όπως είπε χαρακτηριστικά, αν αυτό λειτουργούσε υπέρ ενός αποτελέσματος. Όμως, η πρακτική απέδειξε, είπε ο υπουργός, πως αυτό το σύστημα δεν αποδίδει.

Τέλος, αναφερόμενος στα δημοσιεύματα που θέλουν τους ομολόγους του στο Eurogroup να αναφέρθηκαν στο πρόσωπό του μα απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, είπε πως αυτά δεν ισχύουν και πως στο Eurogroup δεν υπάρχουν «μαχαιριές», ενώ στέλεχος της Κομισιόν δήλωσε πως όλοι οι μετέχοντες στο Eurogroup είναι διπλωμάτες και πολύ ευγενικοι για να χρησιμοποιούν τέτοιες εκφράσεις, σαν αυτές που αναφέρονται στα δημοσιεύματα. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης