Μια βόλτα στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο με παιδιά

Μια βόλτα στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο με παιδιά

Ένα παιδικό εργαστήριο χειροτεχνίας και μια ξενάγηση για οικογένειες στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο το ερχόμενο Σαββατοκύριακο

Μια βόλτα στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο με παιδιά
Όταν ιδρύθηκε το νέο ελληνικό κράτος, η περιοχή που βρίσκεται σήμερα η οδός Σταδίου ήταν γεμάτη ρέματα. Μάλιστα, υπήρχαν και δυο ξύλινα γεφύρια για να περνάει ο κόσμος απέναντι! Ο αρχικός σχεδιασμός όριζε ότι η οδός Σταδίου θα κατέληγε κατευθείαν στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο (εξ’ ου και το όνομά της), αλλά η Βασίλισσα Αμαλία είχε τα δικά της σχέδια και ο Βασιλικός Κήπος την «έκοψε» στο Σύνταγμα. Ο δρόμος φωτίστηκε με τόξα με μπεκ γκαζιού, η Βασίλισσα τον στόλισε με ακακίες και πιπεριές, ενώ κυκλοφορούσε ένα «παιδικό» ιππήλατο τραμ.

Η Σταδίου απέκτησε μεγάλη σημασία όταν στεγάστηκε στο σημερινό Εθνικό Ιστορικό Μουσείο το κοινοβούλιο. Όλοι οι πανηγυρισμοί και οι διαδηλώσεις κατέληγαν –όπως άλλωστε και σήμερα- στη Βουλή. Όταν το κοινοβούλιο μεταφέρθηκε στα Ανάκτορα, τη σημερινή του στέγη, στην παλιά Βουλή στεγάστηκε το Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο, που συγκεντρώνει την ιστορία του νεότερου Ελληνισμού: την περίοδο της τουρκοκρατίας και φραγκοκρατίας, την Επανάσταση του 1821, τους απελευθερωτικούς αγώνες, τη δημιουργία του ανεξάρτητου κράτους και κατ’ επέκταση την πολιτική, κοινωνική και πνευματική εξέλιξη του Ελληνισμού μέχρι σήμερα. 

Με αφορμή την 25η Μαρτίου, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο έχετε δύο ευκαιρίες να το επισκεφτείτε. Το Σάββατο διοργανώνεται από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο παιδικό εργαστήριο χειροτεχνίας για παιδιά ηλικίας 5-10 ετών με θέμα την ελληνική παραδοσιακή ενδυμασία, στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Με φορεσιές ενός παλιού καιρού…», όπου παρουσιάζονται φιγούρες playmobil ντυμένες με παραδοσιακές ελληνικές στολές. Ο ηθοποιός και μουσικός Jerome Kaluta θα διαβάσει το παραμύθι «Τα Ελληνάκια» της Ευγενίας Φακίνου και στη συνέχεια τα παιδιά θα κατασκευάσουν, με απλά υλικά και με την καθοδήγηση συνεργατών του Μουσείου, μικρές κούκλες ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές. Την Κυριακή, οι «Βόλτες στην Πόλη» πραγματοποιούν μια ξενάγηση για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 6-11 ετών, κατά την οποία μπορείτε να περιηγηθείτε στη συλλογή του μουσείου και έτσι, νοερά, στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Κλείσιμο
Μετά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ή την ξενάγηση, μπορείτε να γευματίσετε άνετα με παιδιά:
Στο City Link στη Στοά Σπύρου Μήλιου, που πριν ακόμα γίνει κτίριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, ήταν οι Βασιλικοί Στάβλοι. 
Στην αυλή του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών στην πλατεία Κλαυθμώνος, όπου φιλοξενήθηκαν ο Όθωνας και η Αμαλία μέχρι να φτιαχτεί το παλάτι.  
Στη Στοά Κοραή, όπου υπάρχουν πολλά εστιατόρια και καφέ (και μαγαζί με παιδικά παιχνίδια για να γνωρίζετε εκ των προτέρων τις «προκλήσεις» της βιτρίνας).  

Info
Σάββατο 17 Μαρτίου, 11:00 π.μ.: Με φορεσιές ενός παλιού καιρού. Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Απαραίτητη η προσυνεννόηση στο τηλέφωνο 210-3237315 (εσωτ. 109 & 107) στις κκ. Α. Κάνδια και Ρ. Κατσιμάρδου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εργαστήριο, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.nhmuseum.gr.

Κυριακή 18 Μαρτίου, 11:00 π.μ.: Ξενάγηση στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο από τις «Βόλτες στην Πόλη». Για πληροφορίες σχετικά με την ξενάγηση, επισκεφτείτε τη σελίδα www.voltes.city

Για περισσότερες ιδέες για βόλτες και ταξίδια με παιδιά, ταξιδέψτε μαζί με το www.mamakita.gr και ακολουθήστε τη σελίδα στο Facebook.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης