Η Αθήνα του «χθες»

Η Αθήνα του «χθες»

Πέντε σπάνια φωτογραφικά στιγμιότυπα της ελληνικής πρωτεύουσας από τις δεκαετίες του '50, του '60 και του '70

Η Αθήνα του «χθες»
Η Αθήνα είναι μία πόλη με μεγάλη ιστορία και ακόμη μεγαλύτερες αντιθέσεις. Στα μέσα του περασμένου αιώνα η πρωτεύουσα δεν έμοιαζε σε τίποτα με την σημερινή, σύγχρονη Αθήνα. Πριν ακόμη γκρεμιστούν τα νεοκλασικά, πριν χτιστούν οι θηριώδεις πολυκατοικίες, πριν γεμίσει με καυσαέριο η ατμόσφαιρα, η Αθήνα ήταν μία κομψή και κλασάτη ευρωπαϊκή πόλη, με όμορφες γωνίες, προσεγμένα οικιστικά σύνολα, γραφικές γειτονιές, πανέμορφα αρχοντικά, εντυπωσιακά ξενοδοχεία και αρχαία μνημεία διάσπαρτα σ' όλο το Λεκανοπέδιο.

Τα νεότερα χρόνια, τα περισσότερα μικρά και γραφικά σπίτια γκρεμίστηκαν, τα αριστοκρατικά ξενοδοχεία έδωσαν τη θέση τους σε υπερσύγχρονα κτίρια, πολλά αρχαία μνημεία καλύφθηκαν από τσιμέντο και άσφαλτο, και έτσι η Αθήνα έφτασε να γίνει σήμερα μία πόλη που ασφυκτιά, και δεν μπορεί να αναπνεύσει και να βρει αντίκρισμα στο παρελθόν και το μέλλον της. Ο ορίζοντας στένεψε, ο ουρανός χάθηκε, και τα μνημεία κρύφτηκαν.

Πέντε φωτογραφίες από τις δεκαετίες του 1950, 1960 και 1970, έρχονται να μας δείξουν πόσο όμορφη και προσεγμένη ήταν η Αθήνα στα μέσα του περασμένου αιώνα, πριν χάσει ολοκληρωτικά την ταυτότητά της. Βέβαια, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, πέρα από τις αρνητικές ενέργειες που συντελέστηκαν στο κέντρο της πόλης τα τελευταία χρόνια, έγιναν και κάποια έργα υποδομής που έδωσαν ελπίδα και κοσμοπολίτικο αέρα στην πρωτεύουσα, όπως το μετρό και η πλακόστρωση της Διονυσίου Αεροπαγίτου. Ας ελπίσουμε σύντομα η πόλη να ξαναβρεί την παλιά και χαμένη γοητεία της και να γίνει σημείο αναφοράς, άξιο θαυμασμού.

Κλείσιμο
Δείτε εν συνεχεία πέντε φωτογραφικά στιγμιότυπα από την παλιά ατμοσφαιρική Αθήνα, με την vintage ομορφιά της να ξεχειλίζει σε κάθε ένα ξεχωριστό «κλικ» του φακού.

Ομόνοια 60ς


Πύλη του Αδριανού '50s


Οδός Σταδίου προς Σύνταγμα '50s


Κολυμβητήριο Ζαππείου '70s


Ακρόπολη, στάση στον Διόνυσο '60s

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης