10 δωρεάν e-books για να διαβάσεις στις διακοπές σου

10 δωρεάν e-books για να διαβάσεις στις διακοπές σου

Ο Γιάννης Φαρσάρης, δημιουργός της ανοικτής βιβλιοθήκης Openbook, προτείνει 10 ελεύθερα και νόμιμα ψηφιακά βιβλία για να τα κατεβάσεις στο tablet ή στο κινητό σου

10 δωρεάν e-books για να διαβάσεις στις διακοπές σου
Ο Γουτεμβέργιος ήταν ο μεγαλύτερος επαναστάτης της ιστορίας και το άγαλμά του θα έπρεπε να βρίσκεται στις πλατείες όλων των πόλεων του πλανήτη, καθώς έκανε το βιβλίο προσιτό στον καθένα. Ηρθε, όμως, σήμερα το διαδίκτυο και η ψηφιακή εποχή, που πηγαίνουν τον κόσμο της ανάγνωσης ένα βήμα πιο μπροστά. Τα βιβλία έγιναν άυλα, που σημαίνει χωρίς κόστος χαρτιού και εκτύπωσης, αλλά και χωρίς κόστος μεταφοράς.

Το διαδίκτυο είναι τα πάντα, γιατί προσφέρει ελευθερία. Και μαζί, μας προσφέρει και ελεύθερα βιβλία για ανάγνωση. Κι όταν λέμε ελεύθερα, εννοούμε τις ακόλουθες δύο κατηγορίες. Τα βιβλία που έχουν παρέλθει 70 έτη από τον θάνατο του δημιουργού τους και είναι ελεύθερα πνευματικών δικαιωμάτων, αποτελώντας πλέον «Κοινό κτήμα». Και τα βιβλία που οι συγγραφείς τους αποφάσισαν να τα διαθέσουν ελεύθερα προς ανάγνωση στο διαδίκτυο, επιλέγοντας άδεια ελεύθερης διανομής Creative Commons.

Ζητήσαμε, λοιπόν, από τον δημιουργό της ανοικτής βιβλιοθήκης Openbook, Γιάννη Φαρσάρη, να μας προτείνει -εντελώς ενδεικτικά και πολυσυλλεκτικά- 10 ελεύθερα και νόμιμα ψηφιακά βιβλία για να τα κατεβάσεις στο tablet ή στο κινητό σου και να τα «ξεφυλλίσεις» δίπλα στην παραλία. Ολα μαζί τα ψηφιακά βιβλία μπορείς να τα κατεβάσεις μπαίνοντας στη διεύθυνση
bit.ly/10openbooks
Κλείσιμο
.

1. «Ο μικρός πρίγκιπας» του Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί



Ενα από τα πιο εμβληματικά βιβλία της παγκόσμιας λογοτεχνίας, που αν και θεωρείται παιδικό, αγαπήθηκε όσο λίγα από ανθρώπους όλων των ηλικιών. Ενα βιβλίο γεμάτο έμπνευση, ιδέες και μηνύματα για μια αληθινή ζωή. Η πιο αγαπημένη φράση: «Ο χρόνος που πέρασες με το τριαντάφυλλό σου είναι αυτό που το κάνει ξεχωριστό για σένα».

2. «Απαντα» του Κ.Π. Καβάφη



Ο μεγάλος μας Αλεξανδρινός έχτισε ένα δικό του μοναδικό ποιητικό σύμπαν. Πάντα θα επιστρέφουμε σε αυτόν για να βυθιστούμε στην ιδιότυπη γλώσσα του, στον ρυθμό και στο μεγαλείο των στίχων του. Θέλουμε να τον κουβαλάμε μαζί μας πάντα για να κλέβουμε λίγη έμπνευση.

3. “Tweet_Stories”, συλλογή 371 μικροδιηγημάτων



Μπορεί μια ιστορία να χωρέσει σε 140 χαρακτήρες; 371 άνθρωποι αποπειράθηκαν να απαντήσουν δημιουργικά στο ερώτημα. Ανάμεσά τους καταξιωμένοι Ελληνες συγγραφείς, αλλά και απλοί bloggers και χρήστες των κοινωνικών δικτύων. Μικρά κείμενα, κοφτές φράσεις, πεπερασμένος αριθμός λέξεων, που όμως εμπεριέχουν όλες τις ιδέες, την έμπνευση και τα νοήματα της νέας εποχής. 

4. «Αποφάσισα να σκοτώσω τον Ερμόλαο» του Μάνου Κοντολέων



Ενα δυνατό μυθιστόρημα που άφησε εποχή, κυκλοφορεί πλέον ελεύθερο. Ενα από τα πιο «ανορθόδοξα» δομικά και αφηγηματικά κείμενα του συγγραφέα, που γράφτηκε μέσα σε κλίμα απαισιόδοξης ή και τολμηρής ενδοσκόπησης. «Ενας φόνος ολοκληρώνει μια ατομική επανάσταση ή μήπως απλά και μόνο στιγμιαία την εκτονώνει και τελεσίδικα την παραπλανά;».

5. «Ματριόσκα» του Ελ Ρόι



Ενα υπέροχο συλλογικό έργο 13 δημιουργών που περιλαμβάνει διηγήματα, μουσική, φωτογραφία και video. Μια πικρή αφήγηση, μια κραυγή αγωνίας, μια πολυσυλλεκτική ματριόσκα που αποκαλύπτει τις κρυμμένες ιστορίες της.

6. “25 hour project”, συλλογή 365 διηγημάτων



Ενα λογοτεχνικό εγχείρημα που είχε διάρκεια ακριβώς ένα έτος και καθημερινά ένας διαφορετικός συγγραφέας αναρτούσε ένα διήγημα στον ιστότοπο. Μια δυνατή συλλογή που καταγράφει τις σύγχρονες δημιουργικές φωνές του διαδικτύου.

7. «Το τρυφερό μαχαίρι του Πέτρο Μπόλε» του Θανάση Τριαρίδη



Τέσσερις υπέροχες μικρές νουβέλες, τέσσερις «ιστορίες δακρύων» - όπως τις χαρακτηρίζει ο ίδιος ο συγγραφέας. «Ανάμεσα στις στρατιές των αλκοολικών τυχοδιωκτών, των τρελών επιστημόνων, των μανιακών συλλεκτών, των μισθοφόρων κυνηγών, των σαλεμένων που έχουν δει τον Θεό καταπρόσωπο [...] υπάρχουν μερικοί, ελάχιστοι είναι η αλήθεια, που δεν γυρεύουν τίποτε λαμπερό και περιζήτητο, παρά ένα ταπεινό μαχαίρι».

8. «Τρενογραφίες» από 80 λογοτέχνες και εικαστικούς



Μία πλούσια ανθολογία διηγημάτων και ποιημάτων, εμπλουτισμένα με νοσταλγικές καλλιτεχνικές φωτογραφίες και εξαίρετες εικαστικές δημιουργίες. Ιστορίες σε τρένα και βαγόνια, ταξίδια που έγιναν και όνειρα που εγκλωβίστηκαν στις αποβάθρες ή τους εγκατελειμένους σιδηροδρομικούς σταθμούς. 80 λογοτέχνες και εικαστικοί δημιουργούν με κέντρο έμπνευσης το αγαπημένο ρομαντικό μέσο μεταφοράς, το τρένο, που έπαιξε τόσο σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη ιστορία.

9. «Φίλων σοφίες», συλλογή 203 αποφθεγμάτων



Συγγραφείς και οι πιο ευφάνταστοι αναγνώστες ενώθηκαν και δημιούργησαν ένα καινοτόμο εγχείρημα που χρειάστηκε δύο ολόκληρα χρόνια για να ετοιμαστεί. Το βιβλίο φιλοδοξεί να ανοίξει έναν νέο διάλογο ανάμεσα σε αυτούς που διαβάζουν και σε αυτούς που γράφουν. Γιατί οι αναγνώστες είναι οι πιο σπουδαίοι «μεταφραστές» των έργων των συγγραφέων και οι συγγραφείς οι πιο φανατικοί αναγνώστες αυτών των «μεταφράσεων».

10. «Λόγια της πλώρης» του Ανδρέα Καρκαβίτσα



Με τα διήγηματά του ο συγγραφέας κατέκτησε μια θέση στους κορυφαίους της νεοελληνικής πεζογραφίας. Νοσταλγικές ιστορίες από τις ζωές των ναυτικών που ταξιδεύουν διαρκώς και παλεύουν με τη θάλασσα. Με ποιητική διάθεση και ρεαλιστικές περιγραφές, ο Καρκαβίτσας δημιουργεί θαυμαστές θαλασσογραφίες και ψυχογραφήματα των ναυτικών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης