Υποψηφιότητες Όσκαρ 2016: ώρα μηδέν

Υποψηφιότητες Όσκαρ 2016: ώρα μηδέν

Ποιες είναι οι δέκα ταινίες που αναμένεται να είναι υποψήφιες για το φετινό Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας;

Υποψηφιότητες Όσκαρ 2016: ώρα μηδέν
Οι υποψηφιότητες των Όσκαρ για το 2016 ανακοινώνονται την Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, με το σασπένς να κορυφώνεται. Μετά την ανακοίνωση των νικητών των φετινών Χρυσών Σφαιρών το τοπίο μοιάζει λίγο να ξεκαθαρίζει, τουλάχιστον όσον αφορά τις δέκα ταινίες που θα κονταροχτυπηθούν για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Και πάλι όμως οι όποιες προβλέψεις μοιάζουν ριψοκίνδυνες, αφού πέρα από μερικές «κλειδωμένες» υποψηφιότητες δεν αποκλείεται την τελευταία στιγμή να κάνουν την εμφάνισή τους στη χρυσή δεκάδα και αναπάντεχα αουτσάιντερ.

Οι βέβαιες παρουσίες

Τέσσερις ταινίες είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα βρίσκονται στην υποψήφια δεκάδα. Έχουμε και λέμε…

H ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ιναρίτου

Κλείσιμο


Θριάμβευσε στη Τελετή Απονομής των Χρυσών Σφαιρών αποσπώντας τις Χρυσές Σφαίρες Καλύτερης Δραματικής Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Α’ Ανδρικού Ρόλου σε Δράμα. Ήταν και παραμένει το μεγάλο οσκαρικό φαβορί. Η νέα ταινία του ήδη βραβευμένου με Όσκαρ για το “Birdman” Αλεχάντρο Γκονζάλες Ιναρίτου θέλει τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο σε έναν αγώνα επιβίωσης στην αχαρτογράφητη άγρια φύση της Αμερικής. Από τις ταινίες που αρέσουν πολύ στην Ακαδημία. Στο φινάλε κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι θα πάρει το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, αλλά ότι θα είναι εκεί για να το διεκδικήσει μπορεί κάποιος να το πει με σιγουριά.


Η ΔΙΑΣΩΣΗ του Ρίντλεϊ Σκοτ



Η νίκη της στις Χρυσές Σφαίρες στις Κατηγορίες Καλύτερης Κωμωδίας (καλά, κωμωδία δεν τη λες…) και Α’ Ανδρικού Ρόλου σε Κωμωδία (Ματ Ντέιμον) της χάρισε νέα ώθηση και της εξασφαλίζει μία σίγουρη θέση στην οσκαρική δεκάδα. Ο Ματ Ντέιμον ξεμένει στον Άρη και καταφέρνει να επιβιώσει για κοντά δύο χρόνια, ενώ η NASA παλεύει να τον φέρει πίσω. Πρόκειται για μία φροντισμένη παραγωγή και μία κλασική χολιγουντιανή συνταγή, που φτιάχτηκε για να πάει στα Όσκαρ. Και όπως φαίνεται πέτυχε τον στόχο της.


SPOTLIGHT του Τομ ΜακΚάρθι


Πολλές από τις Ενώσεις Κινηματογραφικών Κριτικών στις ΗΠΑ πίνουν νερό στο όνομά του. Αφηγείται την αληθινή ιστορία της έρευνας μιας ομάδας ρεπόρτερ της εφημερίδας Boston Globe πάνω στην κάλυψη μιας σειράς υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ιερείς της καθολικής εκκλησίας. Θέμα που «καίει» και αγγίζει τις ευαίσθητες χορδές των μελών της Ακαδημίας και ένα δυνατό πρωταγωνιστικό καστ (Μαρκ Ράφαλο, Ρέιτσελ ΜακΆνταμς, Μάικλ Κίτον κ.α.) Μπορεί να μην πήρε καμία Χρυσή Σφαίρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα ισχύσει το ίδιο και στα Όσκαρ. Μπορεί ξαφνικά να βρεθεί και ως ο μεγάλος νικητής της βραδιάς. Πάντως στη δεκάδα θα είναι σίγουρα.


CAROL του Τοντ Χέινς


Ο ομοφυλοφιλικός έρωτας της Κέιτ Μπλάνσετ και της Ρούνι Μάρα –βγαλμένος από τις σελίδες του ομώνυμου μυθιστορήματος της Πατρίτσια Χάισμιθ– συναρπάζει σε όλα τα επίπεδα. Μία ταινία, που αναπαριστά δεξιοτεχνικά την ατμόσφαιρα της Αμερικής των αρχών του ’50 και διαθέτει δύο σαγηνευτικές γυναικείες ερμηνείες. Η Ακαδημία έχει αποδείξει ότι δεν έχει σεξιστικά ταμπού, οπότε το “Carol” -που ούτως ή άλλως έχει πάρει διθυραμβικές κριτικές– θα βρεθεί πάση θυσία στην οσκαρική δεκάδα.

Τα φαβορί

Εκτός από τις τέσσερις παραπάνω ταινίες, που έχουν «κλειδώσει» την υποψηφιότητά τους για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, ακολουθούν άλλες τέσσερις, που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι και αυτές μέσα στη δεκάδα. Ο λόγος για τις:

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΟΡΤΑΡΙΣΜΑ του Άνταμ ΜακΚέι


Ο Κρίστιαν Μπέιλ, ο Ράιαν Γκόσλινγκ, ο Στιβ Καρέλ και ο Μπραντ Πιτ αποτελούν το all star cast αυτής της κοινωνικής ταινίας του Άνταμ ΜακΚέι, που καταπιάνεται με την κατάρρευση της αμερικάνικης κτηματαγοράς το 2008 η οποία οδήγησε ουσιαστικά και στην παγκόσμια οικονομική κρίση λίγο αργότερα. Διαθέτει χιούμορ κι ένα έξυπνο σενάριο βασισμένο σε αληθινά γεγονότα. To Αμερικάνικο Ινστιτούτο Κινηματογράφου την ανέδειξε Ταινία της Χρονιάς. Έχει αποσπάσει ήδη 12 βραβεία και ήταν υποψήφια για τις Χρυσές Σφαίρες. Πάρα πολύ δύσκολα θα την αγνοήσει η Ακαδημία.


MAD MAX: Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ του Τζορτζ Μίλερ


Μέχρι πριν από μερικούς μήνες κανείς δεν πίστευε ότι μία ταινία σαν το Mad Max θα έφτανε στα Όσκαρ και μάλιστα στην Κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας. Και όμως είναι εξαιρετικά πιθανό. Η ταινία κέρδισε εντυπωσιακά καλές κριτικές, ήταν υποψήφια για δύο Χρυσές Σφαίρες και επτά BAFTA, σάρωσε στα λεγόμενα αυστραλιανά «Όσκαρ», η Εθνική Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου των ΗΠΑ την ανακήρυξε Καλύτερη Ταινία, ενώ οι Ενώσεις Κριτικών του Σικάγο, της Φλόριντα, του Κάνσας και του Λος Άντζελες της χάρισαν πολλά βραβεία. Με όλα αυτά τη λες και οσκαρικό φαβορί!


ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΠΟΥ ΚΟΥΒΑΛΑΣ του Πιτ Ντόκτερ


Η καλύτερη ταινία της Pixar εδώ και πολλά χρόνια κέρδισε δικαίως τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Animation και έχει στο τσεπάκι της και το αντίστοιχο Όσκαρ. Είναι δε εξαιρετικά πιθανό να βρεθεί και στη δεκάδα για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, αφού δεν ενθουσίασε μόνο τους μικρούς σε ηλικία θεατές, αλλά και την πλειοψηφία των ενηλίκων. Πανέξυπνο concept, σπαρταριστό σενάριο, υπέροχη εκτέλεση και 28 βραβεία μέχρι στιγμής. Ναι, έχει όλα τα φόντα για να είναι στη δεκάδα. Δεν θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά που ένα animation διεκδικεί το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας…


STEVE JOBS του Ντάνι Μπόιλ


O Μάικλ Φασμπέντερ θα δώσει μάχη για το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου, η Κέιτ Γουίνσλετ είναι το απόλυτο φαβορί για το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου, όπως και ο Άαρον Σόρκιν για το Όσκαρ Σεναρίου (μετά και τη Χρυσή Σφαίρα). Δεδομένων των παραπάνω δύσκολα η ταινία του βραβευμένου με Όσκαρ Ντάνι Μπόιλ –μία αντισυμβατική βιογραφία του Στιβ Τζομπς- δεν θα βρεθεί στην υποψήφια δεκάδα.

Τα αουτσάιντερ

Από εδώ και πέρα όλα είναι πιθανά… Οι δύο τελευταίες θέσεις θα καλυφθούν λογικά από τα λεγόμενα αουτσάιντερ και εδώ ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, ενώ δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και μία επιλογή–έκπληξη.

ΤΡΑΜΠΟ του Τζέι Ρόουτς



Η ιστορία του Ντάλτον Τράμπο, ενός από τους σημαντικότερους σεναριογράφους του Χόλιγουντ του ’40 και του ’50, που βρέθηκε στο στόχαστρο του μακαρθισμού, κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος. Ήταν υποψήφια για δύο Χρυσές Σφαίρες και θα μπορούσε ίσως να αποτελέσει την ανεξάρτητη υποψηφιότητα από πλευράς Ακαδημίας. Αλλά γι’ αυτό κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά… Ο πρωταγωνιστής της πάντως, Μπράιαν Κράνστον, έχει μεγάλες πιθανότητες να είναι στην οσκαρική πεντάδα του Α’ Ανδρικού Ρόλου.


Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΟΠΩΝ του Στίβεν Σπίλμπεργκ


Στίβεν Σπίλμπεργκ είναι αυτός, δύσκολα τον αγνοεί η Ακαδημία. Όσκαρ δεν θα πάρει –δεν δείχνει καμία δυναμική-, αλλά ποιος μπορεί να πει με σιγουριά ότι η τελευταία του ταινία δεν θα βρεθεί στη δεκάδα; Το θέμα της άλλωστε –ένας Αμερικάνος δικηγόρος βοηθάει τη CIA σε μία μυστική αποστολή εν μέσω Ψυχρού Πολέμου– είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της Ακαδημίας.


ROOM του Λένι Άμπραμσον


Μετά και τη νίκη της στις Χρυσές Σφαίρες, η νεαρή και άγνωστη μέχρι τώρα πρωταγωνίστρια του “Room”, Μπρι Λάρσον, θα είναι σχεδόν σίγουρα στην πεντάδα για το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου. Το θέμα είναι αν θα ισχύσει το ίδιο και για την ίδια την ταινία… Πρόκειται για την ιστορία μιας μητέρας και του πεντάχρονου γιου της, ο οποίος γεννήθηκε στο δωμάτιο στο οποίο εκείνη είναι κλεισμένη και που δεν έχει γνωρίσει τίποτα απ΄ όσα υπάρχουν έξω από αυτόν. Θα μπορούσε και αυτό να αποτελέσει την ανεξάρτητη επιλογή της Ακαδημίας. Ίσως αν δεν μπει το «Τράμπο» να δούμε το “The Room” στη δεκάδα.


THE DANISH GIRL του Τομ Χούπερ


Η νέα ταινία του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη του «Ο Λόγος του Βασιλιά» διηγείται την ιστορία της πρώτης τρανς γυναίκας και διαθέτει μία ακόμα συναρπαστική ερμηνεία από τον περσινό νικητή του Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου, Έντι Ρεντμέιν. Μέχρι στιγμής έχει διακριθεί περισσότερο για τις ερμηνείες της παρά ως ταινία συνολικά, κάτι το οποίο μπορεί να του στοιχίσει τη συμμετοχή του στη δεκάδα των καλύτερων ταινιών. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις…


BROOKLYN του Τζον Κράουλι



Η ιστορία μίας νεαρής Ιρλανδέζας στο Μπρούκλιν της δεκαετίας του ’50 έχει αποσπάσει πολύ καλές κριτικές, κυρίως όμως για τις ερμηνείες του καστ της (και δη της πρωταγωνίστριας Σέρσια Ρόναν). Παρ’ όλα αυτά μην εκπλαγείτε αν δείτε την ταινία στην υποψήφια δεκάδα. Είναι από τις ταινίες που αρέσουν στην Ακαδημία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης