Κάνε τη μουσική, προσωπική υπόθεση

Κάνε τη μουσική, προσωπική υπόθεση

Η ελληνική startup Tapely καταθέτει τη δική της πρόταση πάνω στη διαδικτυακή μουσική

Κάνε τη μουσική, προσωπική υπόθεση
O 33χρονος σήμερα Αλέξανδρος Νικολαΐδης
ανήκει στη γενιά που μεγάλωσε βιώνοντας τη μετάβαση της μουσικής από τα «φυσικά» μέσα -βινύλιο, κασέτες κλπ- στο διαδίκτυο. Παρατήρησε έτσι πως η εμπειρία της ακρόασης γινόταν όλο και περισσότερο κατακερματισμένη και ταυτόχρονα όλο και λιγότερο προσωπική. «Η μουσική που ακούμε στις υπόλοιπες υπηρεσίες προκύπτει συνήθως από προτάσεις αλγορίθμων», εξηγεί ο Αλέξανδρος και συνεχίζει: «Το πρόβλημα με τους αλγόριθμους είναι ότι βασίζονται σε συγκεκριμένες προτιμήσεις μας και έτσι μας αποκλείουν από άλλα, πολύ διαφορετικά ακούσματα που μπορεί να γίνουν οι μελλοντικές μας προτιμήσεις. Αυτό σίγουρα μας στερεί τη χαρά των τυχαίων ανακαλύψεων και μας περιορίζει ως ακροατές».

Κλείσιμο


Εκτός όμως από αυτό το στοιχείο, θεωρεί ότι χάθηκε και το αισθητικό κομμάτι που συνόδευε πάντοτε τη μουσική και της έδινε πρόσωπο και εικόνα. Το εξώφυλλο ενός δίσκου ή το λογότυπο ενός συγκροτήματος για παράδειγμα αποτελούσε ένα κοινό σημείο αναφοράς για τους μουσικούς και το ακροατήριο τους. «Σε άλλες διαδικτυακές υπηρεσίες όλα τα είδη μουσικής έχουν ομογενοποιηθεί στην παρουσίαση τους και συνήθως ακολουθούν ένα και μοναδικό design που διαθέτει η κάθε υπηρεσία. Ένα jazz playlist δηλαδή είναι το ίδιο στην εμφάνιση με ένα rock ή hip-hop playlist, και αυτό για εμάς είναι λάθος».



Λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπόψη αποφάσισε να δημιουργήσει το Tapely, μια διαδικτυακή μουσική υπηρεσία στην οποία κανείς φτιάχνει αλλά και ακούει συλλογές μουσικής που έχουν δύο πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά: αποτελούν προσωπικές επιλογές άλλων μουσικόφιλων και διαθέτουν μια συγκεκριμένη αισθητική άποψη όσον αφορά την παρουσίαση τους. Οι δημιουργοί μπορούν να φτιάξουν τη δική τους συλλογή μέσα από μια απλή διαδικασία και να της δώσουν χαρακτήρα, επιλέγοντας μια εικόνα ως εξώφυλλο, χρώματα και γραμματοσειρές, ενώ μπορούν να συμπεριλάβουν και ένα προσωπικό τους μήνυμα. Από την άλλη, οι ακροατές μπορούν να περιηγηθούν στο Tapely και να ανακαλύψουν το επόμενο αγαπημένο τους άκουσμα μέσα από τις 25.000 συλλογές που φιλοξενούν αυτή τη στιγμή. «Το Tapely απευθύνεται σε όλους όσοι αγαπούν τη μουσική και αναζητούν ένα προσωπικό και καλαίσθητο τρόπο να την απολαύσουν», τονίζει.



Πόσο καιρό αναπτύσσετε την υπηρεσία;
Το Tapely ξεκίνησε σαν προσωπικό project το 2012. Στην πορεία, και καθώς η ανάπτυξη του έγινε περισσότερο συγκροτημένη και απαιτητική, δημιουργήθηκε ομάδα και συστήθηκε εταιρία. Αυτή τη στιγμή είμαστε τέσσερα άτομα συνολικά, όλοι μας παθιασμένοι με αυτό που κάνουμε. Με την αφορμή αυτής της ερώτησης, να συμπληρώσω πως η ομάδα μας διευρύνεται σημαντικά αυτόν τον καιρό και ήδη έχουμε ανακοινώσει τρεις νέες θέσεις εργασίας.

Ποια είναι τα πλάνα σας για το επόμενο διάστημα;
Περισσότεροι από τους μισούς χρήστες μας είναι στην Αμερική. Υπάρχει μια ξεκάθαρη κατεύθυνση λοιπόν να αναπτύξουμε τη δυναμική που ήδη έχουμε στην αμερικάνικη αγορά. Παράλληλα, τους τελευταίους μήνες δουλεύουμε ένα σύνολο νέων καινοτόμων λειτουργιών, που αντιπροσωπεύουν το όραμα μας για το μέλλον της online μουσικής. Το τελευταίο προμηνύεται συναρπαστικό εξάλλου. Επίσης, η εταιρεία μας πρόσφατα ανακοίνωσε νέο γύρο χρηματοδότησης ύψους 300 χιλιάδων ευρώ από το Jeremie Openfund II, κεφάλαια που θα υποστηρίξουν τη δυναμική ανάπτυξη της πλατφόρμας και κοινότητας χρηστών στο επόμενο διάστημα.

Πόσο δύσκολος είναι ο χώρος στον οποίο δραστηριοποιείστε;
Στην πραγματικότητα, όσο τον αφήνεις να είναι. Η online μουσική είναι ένας από τους πιο καυτούς τομείς στην παγκόσμια αγορά. Τους τελευταίους μήνες παρατηρούμε ιδιαίτερα έντονη κινητικότητα και ενδιαφέρον τόσο από τη μουσική βιομηχανία όσο και από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας. Παρόλα αυτά, θεωρώ πως διαθέτει ακόμα πολύ μεγάλα περιθώρια καινοτόμας δράσης και πρωτότυπων προτάσεων. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Στο τέλος της ημέρας όμως πάντα σημασία έχει τι κάνεις ή δεν κάνεις εσύ και όχι το τι κάνουν οι άλλοι.


Από αριστερά οι Νίκος Μαούνης, Αλέξανδρος Νικολαΐδης, Αποστόλης Βασιλόπουλος και Χρήστος Αλατζίδης

Το προφίλ των μελών της ομάδας

Αλέξανδρος Νικολαίδης, Founder
Ο Αλέξανδρος άφησε την καριέρα του ως οικονομολόγος για να μάθει προγραμματισμό και να δημιουργήσει το Tapely. Προηγουμένως είχε εργαστεί ως ανώτατος σύμβουλος στην PricewaterhouseCoopers με σημαντική εμπειρία στον Τραπεζικό και Ασφαλιστικό κλάδο.

Ο Αλέξανδρος έχει πτυχίο BSc in Economics από το University of Nottingham, μεταπτυχιακό Master in Business Administration από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ενώ είναι μερικώς πιστοποιημένος ως Chartered Accountant από το Institute of Chartered Accountants of England and Wales.


Χρήστος Αλατζίδης, Technical Lead
O Χρήστος έχει εργαστεί ως freelancer - Software Architect & Full Stack Developer αναπτύσσοντας ολοκληρωμένες εφαρμογές για μεγάλους πελάτες ενώ ήταν ιδρυτής του Pinobo, μιας πλατφόρμας διαδικτυακής συνεργασίας.

Ο Χρήστος έχει πτυχίο BEng in Electronics and Computers Engineering από το Πολυτεχνείο Κρήτης και MSc in Computer Science από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.



Νίκος Μαούνης, Senior Mobile Developer
Ο Νίκος έχει σημαντική εμπειρία στην ανάπτυξη mobile εφαρμογών που χρησιμοποιούνται από χιλιάδες χρήστες ημερησίως.

Ο Νίκος έχει πτυχίο BSc in Digital Systems από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και MSc in Network-Oriented Systems από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς.


Απόστολος Βασιλόπουλος, Head of Community
Ο Αποστόλης έχει εργαστεί ως editor σε διεθνές περιοδικό σύγχρονης τέχνης, ραδιοφωνικός παραγωγός και μουσικός δημοσιογράφος

Ο Αποστόλης έχει πτυχίο BSc in Methodology, History and Theory of Sciences από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, MSc in Psychology and Media από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και MSc in Modern Art: History, Curating and Criticism από το University of Edinburgh.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης